Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

What's Up, Melvin?

,,Ik ga een knuffel ontwerpen voor kinderen in oorlogsgebieden", zei Melvin Erkemeij (8) uit Esch op een ochtend in april tegen zijn moeder Isabel. ,,Goed idee, ga maar aan de slag", was haar antwoord. Krap twee maanden later worden er onder de naam Peace by Melvin knuffels gemaakt, is er een website in wording en een huiskamer omgetoverd tot stoffen- en knuffelwerkplaats.

Hoe kwam je op het idee? ,,Ik houd van knuffels. Als ik hoor dat iemand zijn knuffel kwijt is, vind ik dat heel erg. Eerst wilde ik knuffels ging maken voor kinderen in oorlogsgebieden. Maar toen zag ik op het Jeugdjournaal hoe het nu in Nepal is. Na de aardbeving is daar bijna niks gebeurd. Er is misschien één huis gebouwd! Kinderen hebben niks en zijn ook hun knuffels kwijt. Dus nu gaan we knuffels maken voor Nepal."

Heb je een favoriete knuffel? ,,Mijn lievelingsknuffel is Ezel. Het is eigenlijk een hond, maar ik noem hem Ezel. Ik kan niet goed slapen zonder Ezel. Hij is al heel vaak gerepareerd door oma, maar er mag geen nieuw huidje op hem. Ezel is één van mijn beste vrienden. Als mijn huis is brand zou staan, zou ik sowieso Ezel meenemen."

Hoe ziet je knuffel voor Nepal eruit? ,,Het is een fantasievos en die heeft een buideltje op zijn buik waar een babykuikentje inzit. Ik wilde graag een klein knuffeltje erbij, voor bescherming, die lekker zacht is. Voor mij ziet de knuffel eruit als een teken van vrede. Ik hoop dat de knuffel straks iets betekent voor de kinderen en dat ze er blij mee zijn. Ik ga ze zelf afgeven in Nepal, met papa en mama, in de herfstvakantie. We hebben via-via contact gekregen met Sunil in Nepal. Die is blij met ons idee. ,,Kom maar op met die knuffels!", heeft hij gezegd. We willen er in ieder geval 300 naar Nepal brengen."

Wat ligt hier allemaal in jullie huiskamer? ,,We hebben heel veel stofjes gekregen, die nu hier op de grond liggen. We kregen de stofjes van het naaicafé in Veghel. Daar gaan ze ons ook helpen met naaien. Ik zoek voor iedere knuffel vier verschillende stofjes uit, mama noemt mij 'Hoofd Stof uitzoeken'. Mama knipt dan de stofjes, dat is veel werk. Daarna gaan ze naar de naaisters. We kunnen nog allerlei materialen, zoals vulstof, gebruiken. En vooral ook hulp van mensen bij het knippen en naaien. Mensen kunnen e-mailen naar peacebymelvin@gmail.com. Of kijken op Peace by Melvin op Facebook." (foto: Soulmates Images).