Arnold van den Broek, beleidsambtenaar van de gemeente Boxtel voor senioren, interviewt een van de deelnemers aan de beeldvormende raadsvergadering.
Arnold van den Broek, beleidsambtenaar van de gemeente Boxtel voor senioren, interviewt een van de deelnemers aan de beeldvormende raadsvergadering. Foto: Henk van Weert

RAADSLEDEN LATEN ZICH INFORMEREN

Seniorenbeleid in Boxtel blijkt erg versnipperd

HENK VAN WEERT

Alle organisaties en initiatieven die zich bezighouden met 55-plussers in Boxtel presenteerden zich dinsdagavond in het gemeentehuis aan de acht raadsfracties. Die kregen zo input voor een nieuwe nota voor 'levensfasebewust' beleid. De zogeheten beeldvormende vergadering van de gemeenteraad maakte goed duidelijk dat er sprake is van versnippering, maar ook van overlappingen in de activiteiten en werkzaamheden.

Ruim vijftig mensen woonden de bijeenkomst in de Boxtelse raadzaal bij. Naast raadsleden waren het bijna allemaal vertegenwoordigers van liefst twaalf organisaties die zich inzetten voor senioren.

STEEKWOORDEN

Als voorzitter van de raadsvergadering vroeg Ineke van Giersbergen vertegenwoordigers van de twaalf instellingen om in tien steekwoorden duidelijk te maken waarvoor ze zich inzetten als het gaat om ouderen. De een lukte het beter om zich te beperken tot die korte presentatie, maar waar sommige sprekers uitweidden had dat vooral te maken met de gedrevenheid en passie die zij aan de dag legden. Aan het woord kwamen de WMO Adviesraad, Seniorenraad, KBO Boxtel, KBO Liempde, BOL Liempde, ContourdeTwern (met onder meer ouderenwerk, vrijwillige thuishulp, mantelzorg en WoonWijs), Ouderen in Regie, Sociaal Wijkteam en Netwerk Dementie en Zorgzaam Boxtel.

Na afloop van de presentatie zochten de vertegenwoordigers van de twaalf organisaties hun informatiestand op om de raadsleden en andere geïnteresseerden een op een bij te praten over hun dienstverlening aan en mogelijkheden voor 55-plussers.

PRAATNOTITIE

Via Facebook toonde wethouder Eric van den Broek zich na afloop tevreden. Volgens hem is duidelijk geworden welke beleidsthema's de komende jaren prominent op de ouderenagenda moeten komen. ,,Dit initiatief komt rechtstreeks voort uit gesprekken die ik met diverse organisaties heb gehad en ik ben dan ook hartstikke blij met het resultaat. In mijn afsluitende woordje heb ik beloofd dat er nog vóór de zomervakantie een eerste praatnotitie ligt, met concrete actiepunten. Deze zal vervolgens besproken worden in een klankbordgroep, zoals we dat ook hebben aangepakt met de klankbordgroep Mantelzorg."