Jef van Stratum vertrekt per 1 augustus als centrummanager in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Jef van Stratum vertrekt per 1 augustus als centrummanager in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JEF VAN STRATUM LEGT FUNCTIE NEER

'Centrummanager moet meer zichtbaar zijn'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Jef van Stratum stopt na twee jaar als centrummanager in Boxtel. De Stichting Centrummanagement Boxtel zoekt volgens voorzitter Luc Broos iemand die meer zichtbaar is. Daarvoor is het nodig om het aantal arbeidsuren uit te breiden, maar aan dat verzoek kon Van Stratum niet voldoen. Bovendien bleek er ook geen budget voor meer uren. Het stichtingsbestuur gaat op zoek naar een nieuwe centrummanager die op korte termijn in dienst komt.

Broos maakte dinsdagavond bekend dat de verbintenis met Van Stratum wordt beëindigd. Volgens de voorzitter van Centrummanagement Boxtel is dit besluit in wederzijds overleg genomen. ,,Het bestuur wilde graag dat Jef meer tijd in Boxtel zou doorbrengen om zijn taken goed uit te kunnen voeren. Zowel budgettair als agendatechnisch bleek dat niet mogelijk te zijn. En dan doe je er verstandig aan de samenwerking te beëindigen", aldus Broos.

ZICHTBAAR

Van Stratum kwam in november 2014 in dienst in Boxtel als opvolger van Willemijn Wijdenes. Hij had ruime ervaring als centrummanager in onder meer Geldrop en Veldhoven. Broos: ,,We willen graag dat de nieuwe manager over ervaring beschikt maar ook bekend is in Boxtel. Dat zou de ideale combinatie zijn."

Ondernemers meldden diverse malen dat Van Stratum te weinig zichtbaar zou zijn in het centrum. Voorzitter Broos beaamt dat: ,,We hebben ontdekt dat het belangrijk is dat de manager bekend is in het straatbeeld en de ondernemers kent. Voor de herkenbaarheid en de contacten is dat noodzakelijk. Het is wel prettig als er ook een zekere afstand is zodat de centrummanager onafhankelijk en onbevooroordeeld beslissingen kan nemen."

Wel stelt Broos dat onder leiding van Van Stratum een aantal zaken goed van de grond is gekomen. Hij noemt als voorbeeld het contact tussen de horecaondernemers op de Markt, het opzetten van een aantal werkgroepen en de nieuwsbrieven die regelmatig worden verstuurd. ,,Dat zijn dingen die Jef heeft opgezet en die we zeker willen behouden. We waarderen zijn inzet zeker, er zijn echt goede dingen uit voort gekomen."

Stichting Centrummanagement Boxtel hoopt nog deze week een profielschets klaar te hebben waarna de wervingscampagne voor een nieuwe manager kan beginnen. De wens is dat deze op korte termijn start en ingewerkt kan worden door Van Stratum. Broos: ,,Er staat veel te gebeuren in het Boxtelse centrum, dus de manager kan meteen aan de slag."

KRITIEK

Hoewel beide partijen aangeven dat in goed overleg is besloten de samenwerkingsovereenkomst te ontbinden, zegt Van Stratum zelf dat het niet zijn keuze is om te stoppen. ,,We zijn het er samen over eens dat er meer tijd en geld besteed moet worden aan het centrummanagement. En ik heb aangegeven geen ruimte te hebben om er meer uren aan te besteden. De afgelopen maanden is er in mijn ogen veel verbeterd. Maar volgens het bestuur nog niet genoeg…"

Vooral achter de schermen is de voorbij twee jaren veel werk verzet, vertelt Van Stratum. ,,Het komend halfjaar zou zichtbaar worden waar we allemaal mee bezig zijn."

De kritiek dat hij te weinig zichtbaar was, kent Van Stratum. ,,Ik heb veel tijd besteed om een goede organisatiestructuur op te zetten met diverse werkgroepen. Het kostte nogal wat energie om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar uiteindelijk is dat op diverse fronten wel gelukt. Er ligt een goede basis voor het vervolg en ik was daar graag mee aan de slag gegaan. Wat dat betreft komt mijn opvolger in een beter gespreid bed terecht dan ik twee jaar geleden."

Het centrum van Boxtel heeft volgens Van Stratum zeker potentie voor ondernemers om er hun boterham te kunnen verdienen. ,,Maar dan is het wel zaak dat er een goede samenwerking ontstaat."

FOTO LINKS: Na twee jaar vertrekt Jef van Stratum als centrummanager in Boxtel. Voor een goede uitoefening van de functie zijn meer uren nodig, maar daarvoor heeft hij geen tijd. Bovendien heeft de Stichting Centrummanagement Boxtel daarvoor geen budget. (Foto: Peter de Koning).


'Resterende Wmo-budget
besteden aan de zorg'

1.697 inwoners in Boxtel ontvingen in 2015 een bijdrage uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarmee was een bedrag van 6.959.875 euro gemoeid. Het totale budget bedroeg 7.743.813 euro, waardoor er bijna acht ton euro overbleef. De gemeente Boxtel kijkt naar het gehele sociale domein om een goede invulling te geven aan het resterende budget.

Wethouder Eric van den Broek van de gemeente Boxtel geeft aan dat 'de kanteling' in Boxtel al eerder dan 2015 werd ingezet. ,,Dat houdt in dat eerst wordt gekeken naar wat mensen zelf kunnen. Vervolgens wordt in eerste instantie naar een oplossing gezocht in de sociale structuur van inwoners. Daarna verrichten we maatwerk met de Wet maatschappelijke ondersteuning."

Politieke partij CDA stelde in vragen over het zorgbudget dat het niet goed is om zoveel geld over te houden op de zorg. ,,Er is al zoveel door het rijk op de zorg bezuinigd, dat het vreemd is als een gemeente dan ook nog van dit gekorte budget zorg

overhoudt. Er is nog veel leed achter de voordeur."

Wethouder Van den Broek laat weten dat wordt gekeken waar nog extra middelen nodig zijn. Hierbij is er aandacht voor het gehele sociaal domein: zorg en ondersteuning, jeugdzorg, werk en inkomen. Daarnaast wordt geld apart gehouden voor risico's en mogelijke tekorten in de toekomst. Bovendien worden gebruikers ook naar hun ervaringen met de Wmo in 2015 gevraagd en wordt het financiële plaatje afgezet tegen de geleverde zorg en ondersteuning.. Van den Broek: ,,Er is eind vorig jaar al een Wmo-cliëntendag geweest. De ervaringen van mensen met de Wmo zijn over het algemeen positief. Toch vind ik dat we weinig reacties hebben gehad. Er is echter geen hoos aan bezwaarschriften binnengekomen bij de gemeente."

In juli vindt ook een 'bijpraatsessie' plaats voor de gemeenteraad over de vier decentralisaties: participatiewet, jeugdzorg, passend onderwijs en Wmo.


Huishoudelijke hulp

De Centrale Raad van Beroep deed vorige week een uitspraak dat er een objectief en onafhankelijk onderzoek nodig is dat moet vaststellen hoeveel poetshulp een inwoner nodig heeft. Politieke partij Balans geeft aan vragen te hebben ontvangen van senioren en thuiszorgmedewerkers en vraagt het college van B. en W. helderheid te verschaffen over de gevolgen van de uitspraak in Boxtel. In de gemeente wordt gewerkt met het keukentafelgesprek om vast te stellen wat de hulpvraag is. Balans vraagt zich af of deze wijze van toekennen voldoet aan de rechterlijke uitspraak.