Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Een van de weinige échte alfa's op het JRL

Jacinta legt als enige examen Grieks af

Lonneke Hoondert

Jacinta Timmers (18) uit Lennisheuvel was dinsdagochtend de enige leerling van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) die het eindexamen Grieks maakte. ,,Een leuk vak", vindt ze. Homerus en andere Griekse schrijvers konden echter niet helemaal haar hart veroveren: ondanks dat ze de lessen erg interessant vindt, start Jacinta in september tóch met de opleiding Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Ze was de enige en het zou een mooi beeld opleveren: een zwoegende student eenzaam tussen tientallen lege tafels in een galmende gymzaal. Toch werd haar dát lot niet aangedaan. Jacinta kon in alle rust in een apart kamertje haar eindexamen maken. Gewapend met schrijfgerei, het Nederlands én Grieks woordenboek ging ze vrij optimistisch de test in. ,,Ik heb tijdens de vakantie slechts twee dagen niet geleerd. Voor Grieks heb ik de teksten wel twintig keer doorgenomen, de oefenexamens gedaan en alle proefvertalingen gemaakt."

Het examen bleek dan ook mee te vallen. ,,Het ging prima, dat was bij andere vakken wel anders. Nederlands en Duits waren zelfs zo moeilijk dat ik klachten heb ingediend bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS)." De scholiere gaat er vooralsnog, weliswaar voorzichtig, van uit dat ze slaagt. ,,Ik sta er goed voor qua cijfers, maar helemaal zeker weet je het nooit."

Pompeii en Troje

Al op de basisschool wist Jacinta dat ze Grieks en Latijn wilde leren. ,,In het laatste jaar werden de oude Grieken en Romeinen behandeld en toen was ik verkocht. Al die verhalen over Pompeii en Troje. Ik wilde nóg meer weten." Haar wens kwam dus uit, want de leerlinge sluit inmiddels bijna de zesde klas van het vwo af. Daar koos ze de profilering cultuur en maatschappij. ,,Ik wilde per se alle talen volgen", lacht ze. Naast Grieks


krijgt ze ook Latijn, Frans, Engels en Duits. Een échte spreekwoordelijke alfa. ,,Spaans werd helaas niet gegeven anders had ik dat ook graag gedaan!"

Jacinta is duidelijk één van de weinige leerlingen op het JRL met een voorliefde voor talen. ,,Er zijn zes gymnasiasten, waarvan ik de enige ben die Grieks volgt. Op dit moment ben ik sowieso de enige in de bovenbouw die het vak krijgt." Als de vwo-er zou moeten kiezen tussen de twee klassieke talen is het vak Grieks favoriet. ,,De Griekse verhalen spreken me meer aan. Ze zijn vaak doorspekt van mythologie. Bij Latijn draait het me iets te veel om de oorlogen die de Romeinen voerden."

Duitse taal en cultuur

Hoewel ze genoten heeft van alle klassieke verhalen en het vak ook best leuk vindt, heeft de Duitse taal écht haar hart gestolen. Sterker nog, ze is er zo goed in, dat ze besloot om zichzelf in te schrijven voor de studie Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. ,,Vooralsnog is het plan om docent te worden, maar wie weet waar ik uiteindelijk eindig. Er zijn veel leuke minors op de universiteit."

Eén ding weet Jacinta in ieder geval wel zeker. ,,Ik ga sowieso vier maanden studeren in Wenen. Waarom? Vanwege de prachtige bibliotheek die ze daar hebben. Zo eentje met ouderwetse boekenkasten en ladders, zoals je ze alleen nog in Disneyfilms ziet", glundert ze.

De keuze voor Duits lag voor de hand. ,,Al van jongs af aan ga ik regelmatig op vakantie naar Duitsland en daar kwam ik al heel snel in aanraking met de taal. Ze hebben prachtige woorden. Een vlinder noemen ze daar 'Schmetterling'. Dat is toch fantastisch?"

Voordat Jacinta aan haar vervolgstudie begint, heeft ze eerst nog drie maanden vakantie. Hoewel, na haar eindexamen vertrekt ze naar een vakantieresort op het Duitse waddeneiland Rügen om daar te werken als activiteitenbegeleidster en zo een zakcentje bij te verdienen. ,,Maar ik kom nog wel terug om mijn diploma op te halen hoor", lacht ze. ,,Ik moet daarvoor een treinreis van elf uur afleggen, maar de diploma-uitreiking wil ik absoluut niet missen!"

FOTO BOVEN: Jacinta Timmers (18) maakte dinsdag als enige leerling van het Jacob-Roelandslyceum het eindexamen Grieks. (Foto: Peter de Koning).

Politie

Auto belandt op spoor

Een personenauto vloog in de nacht van zondag op maandag uit de bocht op de Kapelweg in Boxtel. De auto kwam op het spoor terecht naast de spoorwegovergang nabij de kruising met de Kromakker. De bestuurster probeerde met haar voertuig van het spoor te komen. Hierdoor begon de motor van de auto te roken, waarna de Boxtelse brandweer werd gealarmeerd. De brandweerlieden controleerden het voertuig, maar van brand bleek geen sprake. Een bergingsbedrijf heeft het voertuig van het spoor getakeld. De automobiliste raakte niet gewond bij het ongeval.