Jan van Bragt (links) werd zaterdag onderscheiden met een pauselijke onderscheiding in goud. Samen met Henk van Oosterhout (rechts) nam hij afscheid van het kerkbestuur. (Foto: Toon van Grinsven).
Jan van Bragt (links) werd zaterdag onderscheiden met een pauselijke onderscheiding in goud. Samen met Henk van Oosterhout (rechts) nam hij afscheid van het kerkbestuur. (Foto: Toon van Grinsven). Foto: Toon van Grinsven

VAN BRAGT EN VAN OOSTERHOUT VERLATEN KERKBESTUUR

Pauselijk lintje in Lennisheuvelse kerk

Na afloop van de eucharistieviering in de Sint-Theresiakerk kreeg Jan van Bragt zaterdagavond de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice in goud opgespeld. Samen met Henk van Oosterhout, die dit eerbetoon al eerder te beurt viel, nam hij na 47 jaar afscheid van de contactgroep, het voormalige kerkbestuur in Lennisheuvel.

,,Twee belangrijke steunpilaren voor de gemeenschap. Ze hebben altijd een positieve inzet en uitstraling, zijn zachtaardig en kiezen nooit verkeerde woorden." Zo typeert Jan van Kasteren de scheidende kerkbestuurders Van Bragt en Van Oosterhout. Van Kasteren is voorzitter van de contactgroep Sint-Theresiakerk, zoals het vroegere kerkbestuur sinds de parochiefusie in 2015 door het leven gaat. Van Bragt en Van Oosterhout hebben sinds hun aantreden in 1969 veel tot stand gebracht in Lennisheuvel, benadrukt Van Kasteren: ,,Het kerkbestuur was destijds niet alleen verantwoordelijk voor de kerk, maar ook voor de school en gemeenschapshuis Orion. Mede door hun toedoen hebben die een eigen bestuur gekregen en is ook het wijkberaad Rond Kerk en Orion opgericht."

LEEFBAARHEID

Bovendien waren Van Oosterhout en Van Bragt, inmiddels beiden de 80 jaar gepasseerd, de kartrekkers van een dorpsenquĂȘte die ten doel had de leefbaarheid in Lennisheuvel te vergroten. Ze vroegen de inwoners waaraan ze behoefte hadden en of ze zich wilden inzetten voor nieuwe clubs. In korte tijd ontstonden zo acht verenigingen: van voetbalclub LSV tot een hobbyvereniging, toneelclub en gymclub.

EIGENHEID

Volgens Van Kasteren, die zaterdagavond de twee scheidende bestuursleden aan het einde van eucharistieviering kort toesprak, leverde Van Bragt ook nadrukkelijk zijn aandeel in de totstandkoming van de parochiefusie, waarbij hij ervoor pleitte de eigenheid van elke afzonderlijke geloofsgemeenschap zoveel mogelijk te waarborgen. Bovendien was hij, samen met anderen, ook nauw betrokken bij de renovatie van zowel het exterieur van de kerk (in 2003) als het interieur, vier jaar later.

In de vier jaar dat Van Bragt namens het CDA in het de Boxtelse gemeenteraad zat, kwam ook het uitbreidingsplan Het Gescheurd Hemd tot stand. ,,Hierdoor heeft Van Bragt er mede voor gezorgd dat ons kerkdorp leefbaar bleef. Er kwam woonruimte voor jonge gezinnen. Waar het inwonertal eerder jarenlang op zo'n negenhonderd bleef steken, steeg het naar zo'n 1.200 mensen nu. En dat is goed voor de school en voor de verenigingen in het dorp", stelt Van Kasteren.

Zowel Van Oosterhout als Van Bragt werden in het verleden al begiftigd met een koninklijke onderscheiding. Nu reikte pastor Harry van den Tillaart Van Bragt dus ook een pauselijke medaille uit; een lintje dat Van Oosterhout bij een eerdere gelegenheid al kreeg opgespeld.

FOTO LINKS: Jan van Bragt spreekt een dankwoordje uit nadat hij de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice kreeg opgespeld. Samen met Henk van Oosterhout (rechts, samen met echtgenote Jet) nam Van Bragt afscheid van het kerkbestuur. (Foto: Toon van Grinsven).