Jessica de Bel combineert haar twee grote passies: schermen en theater. (Foto: Peter de Koning).
Jessica de Bel combineert haar twee grote passies: schermen en theater. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

jessica de bel combineert schermsport met theatershows

'De hele dag bezig met mijn passies: gaaf toch?'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Wie aan schermen denkt, heeft al snel het beeld voor ogen van mensen in witte pakken die elkaar met steekwapens proberen te raken. Maar er is ook een groep die juist probeert geen rake steken uit te delen. In de theater- en filmwereld gaat het om de show en het spel eromheen; een combinatie die zeker in Nederland maar zelden voorkomt. Jessica de Bel uit Boxtel combineert schermen en vechten met de theaterwereld en is daarin uniek. ,,Het is geen sport, het is meer een soort dans."

In 2006 kwam De Bel in aanraking met het theaterschermen tijdens de voorstelling 'De Drie Musketiers'. Theatergroep De Kersouwe bracht dit bekende stuk op de planken en De Bel speelde daar een rol in. ,,Regisseur Conrad Makoski wist mij direct enthousiast te krijgen en ik wilde er graag mee doorgaan", vertelt de Boxtelse, die oorspronkelijk uit Vlaanderen komt.

De Bel verhuisde terug naar België en kreeg van Makoski twee wapens mee om zelf mee te oefenen. In die tijd werkte ze voor Open Doek, de overkoepelende organisatie voor amateurtheater in Vlaanderen. ,,Vijf jaar lang werkte ik mee aan allerlei voorstellingen waar ook theaterschermen in voor kwam. Zo ontwikkelde ik mijn techniek, maar voor mij was dat nog niet genoeg", blikt De Bel terug. Eenmaal weer in Nederland wilde ze zich graag verder ontwikkelen. Omdat er weinig opleidingsmogelijkheden zijn, bleef het schermen meer een hobby. ,,Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik volledig voor mijn passie gegaan. Ik wilde een opleiding volgen om zo mezelf te bekwamen. Een grote stap, maar uiteindelijk wel een heel waardevolle", vertelt de Boxtelse.

STAR WARS

Ze vertrok naar Engeland waar ze studeerde aan de British Academy of Fencing. ,,In Engeland een bekende opleiding, een choreograaf van de Star Wars-films heeft er ook gestudeerd", legt De Bel uit. ,,Ik haalde er mijn diploma Sabelcoach, wat internationaal erkend wordt." Daarmee houdt het niet op, want vorige maand ging de Boxtelse weer naar Engeland om zich verder te bekwamen in schermen en vechten. ,,Ik blijf doorleren", zegt ze enthousiast.

Waar het in de schermsport de bedoeling is de tegenstander te raken, ligt dat bij theaterschermen wel wat anders. De Bel vergelijkt het met een hokje om zich heen waar haar opponent buiten blijft. ,,Je richt wel op lichaamsdelen, maar stopt een stukje van tevoren. Het ziet er heel indrukwekkend uit, maar het doel is daarin nooit om elkaar te raken of pijn te doen. Het is een soort dans die je samen opvoert."

Begin dit jaar startte De Bel haar eigen onderneming Ballestra. Ze werkt nauw samen met andere schermers en ook haar partner Bas is erbij betrokken als regisseur. ,,Ik wil echt een show opvoeren waar spelelementen in verweven zijn. Andere schermers geven ook demonstraties maar het theaterelement speelt daarin niet mee. Ik breng een verhaal waarin vechtsport een rol heeft, het versterkt elkaar", legt ze uit.

Niet alleen speelt de Boxtelse zelf shows - in juni mag ze een stuk opvoeren tijdens het NK Schermen - ze geeft ook lessen aan theatergroepen. ,,In veel stukken komt vechtsport voor en het is belangrijk dat dat er goed en echt uitziet. Het theater is mijn grote passie, dat zal altijd zo blijven." Ook scholen huren De Bel in om te assisteren bij musicals. Om dit werk uit te breiden, wil de Boxtelse starten met het project Schermen op School waarin vechtsporten en weerbaarheidstraining worden gecombineerd.

De Bel: ,,Sporten is belangrijk, zeker ook voor kinderen. Door dit te koppelen aan weerbaarheidstraining leren scholieren meer over omgaan met elkaar en beleefdheid. Voor aanvang van een gevecht groet je elkaar en je toont respect. De sport geeft dus ook iets mee voor het dagelijks leven."

UNIEKE COMBINATIE

De komende tijd is De Bel druk bezig met het opbouwen van Ballestra en zichzelf op de kaart zetten. Haar voorstelling tijdens het NK Schermen ziet ze als een grote kans. ,,Ik kan mezelf en mijn werk dan laten zien aan een groot publiek. Samen met twee schermers voer ik tussen de finales in een korte show op", vertelt ze. ,,Het theaterelement is dan extra belangrijk, want de aanwezigen zien de hele dag alle topschermers van Nederland in actie. Onze combinatie is echter uniek en dat wil ik bovenal benadrukken."

De Boxtelse zet zich ook in voor de HEMA-bond, de overkoepelende organisatie voor Historische Europese Krijgskunsten in Nederland én ze werkt voor zwaardkunstvereniging Noorderwind. ,,In de zomer organiseren we een cursus bij Kasteel Heeswijk om mensen kennis te laten maken met allerlei soorten wapens. Ik kijk er nu al naar uit."

De agenda van De Bel is vol. Of ze dat erg vindt? Zeker niet. ,,Ik ben de hele dag bezig met datgene wat ik écht leuk vind. Dat is toch gaaf?"