Afbeelding
Foto: Henk van Weert

VEERTIG ZONNEPANELEN OP DAK VAN BOXTELSE TURNHAL

Tabitta wil garen spinnen bij zonnedak

HENK VAN WEERT

Met de plaatsing van veertig zonnepanelen op haar gymzaal aan de Europalaan denkt de Boxtelse turnvereniging Tabitta voor 80 tot 90 procent in de eigen energiebehoefte te voorzien. De panelen werden vanmiddag in werking gesteld door wethouder Herman van Wanrooij.

Penningmeester Frank van Bommel van Tabitta heeft uitgerekend dat de club straks ook aanzienlijk goedkoper uit is door zelf zonne-energie op te wekken. ,,Nu verbruiken we nog 20.000 kiloWatt/uur per jaar, maar we verwachten dit zal teruglopen naar zo'n 11.000 kW/u per jaar. En dat kan nog láger als we led-verlichting aanbrengen. Daarover zijn we echter nog in onderhandeling omdat we eerst zeker moeten weten dat led-lampen voldoende licht genereren die vereist zijn voor gymnastiektrainingen."

Voor de aanschaf van zonnecellen op het dak van de turnhal legt Tabitta 9.000 euro op tafel; 40 procent van de totale investering. Het Rijk en de gemeente Boxtel leggen elk bijna 7.000 euro bij in het kader van een landelijke subsidieregeling die op 1 januari van kracht werd.

,,Meteen na de jaarwisseling heb ik Tabitta aangemeld. Maar wat bleek: turnverenigingen stonden niet in het lijstje met clubs die in aanmerking zouden komen. Dat bleek niet correct en uiteindelijk zijn we toch ingeloot", vertelt Van Bommel, die samen met Helmie van Hal momenteel het onderbezette bestuur van Tabitta vormt. De penningmeester verwacht de investering in uiterlijk zes jaar te hebben terugverdiend: ,,Daarna besparen we op jaarbasis 1.500 euro aan energielasten."

ONDERHOUDSFONDS

Tabitta kan de investering doen dankzij het spaarpotje voor groot onderhoud dat de club in de afgelopen jaren wist op te bouwen. ,,Dat geld is eigenlijk bestemd voor de cv-installatie, maar gelet op de staat daarvan achten we het verantwoord om het geld nu te gebruiken voor de zonnepanelen en vervolgens weer zo snel mogelijk het onderhoudsfonds voor de verwarming op peil te brengen", verduidelijkt Van Bommel.

Het is een bekend gegeven dat Tabitta in de sportzaal aan de Europalaan eigenlijk onvoldoende uit de voeten kan. Jeugdige turntalenten die landelijk tot op het hoogste niveau aansprekende resultaten boeken, moeten regelmatig elders trainen. ,,Voor onze trainsters is het een droom om nog eens ooit over een eigen volwaardige turnhal te beschikken. Maar de kengetallen van turnbond KNGU gaan daarbij uit van minimaal achthonderd leden, terwijl wij op bijna driehonderd blijven steken. Maar we geven onze droom niet op. Daarom passen we in overleg met de gemeente, de eigenaar van de sportzaal, het huurcontract aan. Mochten we verkassen terwijl de zonnepanelen nog niet afgeschreven zijn, dan treedt een terugbetalingsregeling in werking", vertelde Van Bommel deze week.

VIJF AANVRAGEN

In de gemeente Boxtel hebben nog drie clubs een subsidieaanvraag ingediend voor energiebesparende maatregelen: voetbalclub LSV, tennisclub LTV Munsel en biljartclub 't Ivoor. Tabitta is de eerste vereniging die tot daadwerkelijke installatie overgaat. In totaal investeren de verenigingen 119.000 euro. Het ministerie draagt in totaal 35.000 euro bij, de gemeente ruim 31.000 euro. Handboogschutterij L'Union Boxtel heeft ook een aanvraag ingediend, maar is vooralsnog buiten de boot gevallen, meldt wethouder Van Wanrooij.

FOTO BOVEN: Installatiebedrijf IV Boxtel (voorheen firma Voermans) is gisterochtend, woensdag 25 mei, gestart met de plaatsing van de veertig zonnepanelen op de turnhal van gymnastiekvereniging Tabitta aan de Europalaan. De club hoopt op jaarbasis uiteindelijk 1.500 euro aan energielasten te besparen. (Foto: Peter de Koning).