Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

Leefbaarheidsgroep Gemonde wil een bruisend dorp

'We staan open voor goede ideeën'

Wendy van Lijssel

De Leefbaarheidsgroep in Gemonde is al sinds 2012 actief. Door goed te luisteren naar wat er leeft in het dorp proberen de leden in te haken op wensen en behoeftes. Zo wil het gezelschap de leefbaarheid in de kleine gemeenschap bewaken en waar mogelijk zelfs verbeteren. Zowel nu, als in de toekomst. Hoewel de groep al een waslijst heeft aan initiatieven die van de grond kwamen, wordt er nog lang niet achterover geleund. De Leefbaarheidsgroep timmert nog altijd aan de weg en voor goede ideeën en suggesties leggen ze graag het oor te luister.

De Leefbaarheidsgroep ontstond vanuit het Integraal Dorps Ontwikkelings Plan (IDOP). Daar werd in 2013 in Gemonde officieel een punt achter gezet, maar de Leefbaarheidsgroep, die in 2012 een stichting werd, ging door. Onder de noemer 'Zorg voor Gemonde' werd, in goede samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel, verder gegaan op de ingeslagen weg.

Samengevat komt het erop neer dat de Leefbaarheidsgroep staat voor een goed woon- en leefklimaat in Gemonde voor jong en oud, nu en in de toekomst. Na vier jaar kan de achtkoppige groep, die bestaat uit Hans van der Schoot, Anja Geerts, Hans Slegers, Jean Sébert van der Doelen, Douwe Korting, Maria van den Oever, Femke Loos en Jos Geerts al een mooie lijst van verdiensten optekenen. ,,Die ook dankzij de hulp van vele anderen tot stand zijn gekomen."

Ten tijde van het IDOP en erna zijn behoorlijk wat zaken gerealiseerd. ,,Zo is er onder andere een tweewekelijks Eetpunt waar iedereen aan kan schuiven en een jaarlijkse dorpskerstboom bij de kiosk. We hielden ook een 30-kilometer stickeractie voor de verkeersveiligheid in het dorp en we realiseerden een skatebaan en een trapveldje. Daarnaast is er elke vrijdag een ontmoetingsmiddag bij De Rietstok, zijn de speeltuintjes in 't Hof aangepakt en organiseren we eens in de twee jaar een ontmoetingsdag voor nieuwe Gemondse inwoners. Zo kunnen zij kennis maken met hun dorpsgenoten", sommen Slegers en Van der Doelen op.

Nieuw dorpshart

Hoewel het realiseren van een buurtsuper destijds niet haalbaar bleek, zijn er genoeg IDOP-plannen behouden gebleven, die de Leefbaarheidsgroep graag op een later tijdstip nog eens onder de loep wil nemen. Een voorbeeld is het plan om een nieuw dorpshart rond de kerk te creëren. ,,Hier is destijds een prachtig plan voor uitgewerkt waarvoor de tijd toen nog niet rijp was. Omdat Gemonde geen echt centrum heeft, staat het nog steeds op ons wensenlijstje om nieuw en meer leven te blazen in het gebied rondom de Sint-Lambertuskerk, de pastorie, de Sint-Lambertusschool en dorpshuis De Kei. Een zogenaamd dorpscentrum. Daarbij moet niet meteen aan uitbreiding van winkels gedacht worden. Met een andere invulling kan het gebied óók een bruisender middelpunt van het dorp worden. Op initiatief van de gemeente zijn wij samen met een aantal andere groepen zoals de Parochiële Caritas Instelling (PCI), De Kei, ondernemers en de gemeente om tafel gaan zitten om de problemen en mogelijkheden te onderzoeken. Denk aan de nu nog ontoegankelijke tuin achter de pastorie waar een klein parkje van gemaakt kan worden midden in het dorp. Hier zou een doorsteek gerealiseerd kunnen worden voor schoolgaande kinderen. Dat zou de veiligheid flink vergroten", leggen Slegers en Van der Doelen uit. ,,Met het oog op de toekomst moeten we ook nadenken over hoe de kerk in het geheel past."

Sportverenigingen

De sportverenigingen die hun onderkomen hebben op sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg koesteren ook wensen en zien graag dat hun accommodaties verbeterd worden. Daar zouden eveneens oplossingen voor gezocht moeten worden. Het centrum en de sportaccommodaties: allebei zaken waar in bovengenoemd overleg over na wordt gedacht. De Leefbaarheidsgroep benadrukt dat de veranderingen niet morgen of volgende week al van start gaan, maar dat het wél belangrijk is om vooruit te blikken en het dorp verder te ontwikkelen. ,,We zijn bezig mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart te brengen. In de nabije toekomst willen we met deze groep en met andere belanghebbenden op een structurele manier van gedachten wisselen om te bezien wat we samen voor elkaar kunnen krijgen."

Hoewel het realiseren van een dorpshart een enorm project zou zijn, benadrukken Slegers en Van der Doelen dat de Leefbaarheidsgroep het doorgaans vooral klein houdt en goed luistert naar wat er leeft. ,,We denken niet alleen zelf na, maar staan ook open voor goede ideeën en suggesties. Indien iets haalbaar is, dan proberen we dingen bij de kop te pakken en ermee aan de slag te gaan. Dat doen we in nauwe samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel. We informeren elkaar wanneer er dingen op stapel staan en tijdens onze vergaderingen schuift regelmatig iemand van de gemeente aan."

Voor meer informatie of ideeën: www.leefbaarheidsgroepgemonde.nl.

FOTO BOVEN: Hans Slegers en Jean Sébert van der Doelen vormen samen met nog zes anderen de Gemondse Leefbaarheidsgroep. (Foto: Wendy van Lijssel).


Publiek welkom

in boerderij

Liempdsen Herd

Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg in Liempde is zaterdag 28 mei voor de tweede maal geopend. Bezoekers kunnen van 09.00 tot 12.00 uur de vorderingen zien van de verbouwing die momenteel plaatsvindt.

De boerderij in hartje Liempde wordt door SPPiLL verbouwd en gerestaureerd om vanaf 2017 te functioneren als bezoekerscentrum. Om te laten zien wat er allemaal gebeurt, worden iedere laatste zaterdag van de maand de deuren opengesteld. De eerste open zaterdag was op 30 april.

De boerderij is een monumentaal pand. Het wordt een informatie- en vertrekpunt voor bezoekers die nationaal landschap Het Groene Woud in willen trekken en een ontmoetingscentrum voor Liempdse inwoners. Voordat het deze functies kan aannemen, krijgt de boerderij een flinke opknapbeurt.

Gemonde

Dressuurwedstrijd

Ruitersport Gemonde organiseert zondag 29 mei een dressuurwedstrijd aan De Schoonberg 4 in Gemonde. Ponyruiters komen uit op de onderdelen dressuur en bixie. In de categorie paarden worden dressuurwedstrijden verreden tot en met het niveau ZZL. Ook zijn er twee proeven, waarbij een clinic van Gemondse dressuurkampioene Petra van Esch te winnen is.