STAPEL OP SINT KRIJGT GROOTS VERVOLG

Sinterklaas komt terug naar kasteel Stapelen

MARC CLEUTJENS

Stapel op Sint krijgt definitief een vervolg in Boxtel. Het vorig jaar zo drukbezochte evenement wordt ook dit jaar gehouden in en om kasteel Stapelen. Dat heeft voorzitter Wim Ketelaars van de initiatiefgroep gisteravond tijdens een vrijwilligersbijeenkomst bekendgemaakt. Stapel op Sint duurt dit jaar drie weken en gaat plaats bieden aan nóg meer groepen kinderen.

Ketelaars is opgelucht dat de initiatiefnemers een akkoord hebben kunnen bereiken met de Assumptie Stichting, die kasteel Stapelen ook dit jaar beschikbaar wil stellen. Eind vorig jaar koos de stichting voor een andere koers en werd directeur Sjaak Beirnaert ontslagen. Tevens werd aangegeven dat de paters assumptionisten niet meer bereid waren hun kasteel gratis ter beschikking te stellen voor bijvoorbeeld Stapel op Sint.

,,In goede samenspraak zijn we tot een overeenkomst gekomen waarin is geregeld dat de organisatoren van Stapel op Sint een onkostenvergoeding betalen", licht Ketelaars toe. ,,We gaan dus betalen voor gas, water en elektro en zullen ook de kopjes koffie en thee netjes afrekenen. Eigenlijk heel normaal als je gebruik maakt van andermans voorzieningen." Volgens de kartrekker van het evenement zijn de voorbereidingen al in volle gang; ook dit jaar wordt op deelname van minstens 125 vrijwilligers gerekend. Sinterklaas zal ondersteund worden door zo'n tachtig pieten, die bij toerbeurt hun opwachting zullen maken.

KORTERE PAUZES

Stapel op Sint start dit jaar op de dag dat Sinterklaas aanmeert in Boxtel. Dat is op zondag 13 november, daags na de landelijke intocht die plaatsvindt in Maassluis. ,,Daarna beschikken we over drie volle weken om Stapel op Sint uit te rollen", vertelt Ketelaars. ,,Om nog meer groepen te kunnen ontvangen, gaan we kortere pauzes houden en kunnen we doordeweeks op vier dagdelen groepen begroeten." Naar verwachting zullen dit jaar alle onderbouwgroepen van de basisscholen in Boxtel een bezoek brengen aan Stapel op Sint. Daarnaast worden speciale doelgroepen uitgenodigd, zoals groepen van Cello of van Kentalis in Sint-Michielsgestel.

Naast de doordeweekse bezoeken voor scholen, worden drie weekeinden ingeruimd voor het publiek dat vanaf zondag 13 november elke zaterdag en zondag welkom is. Zaterdag 3 december is de laatste dag van Stapel op Sint. ,,Dan zal kasteel Stapelen wat langer openblijven om de speciale sfeer van het heerlijk avondje verder te perfectioneren", stelt Ketelaars. ,,Met een beetje mazzel schijnt de maan dan door de bomen..."

Stapel op Sint werd vorig jaar breed ondersteund door Boxtelse ondernemers. ,,Deze vrienden van Stapel op Sint gaan we binnenkort opnieuw benaderen met de vraag of ze bereid zijn om mee te werken", aldus de voorzitter. Hij vertrouwt erop dat Stapel op Sint ook de komende jaren welkom zal zijn bij de paters assumptionisten. ,,We hebben samen afgesproken dat we bij ongewijzigd beleid jaarlijks welkom zijn in het kasteel en dat stemt ons gelukkig."