Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RUIM VIERHONDERD SCHOLIEREN STAPPEN OP DE FIETS

Verkeersexamen: spannend en héél nat

MARC CLEUTJENS

Fharizha is de allereerste vandaag. Met cijfer 01 op haar reflecterende oranje hesje vertrekt de scholiere van De Hobbendonken maandagochtend in de stromende regen voor haar praktisch verkeersexamen. Na haar volgen nog meer dan vierhonderd kinderen uit alle groepen 7 van de basisscholen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij is er ook en wenst iedereen heel veel succes. ,,En let op als je vertrekt en rechts afslaat: je verlaat een uitrit!"

Het praktisch verkeersexamen volgt na een theorie-examen waaraan ook alle scholen meedoen. ,,Dit jaar houden we het praktisch verkeersexamen op twee dagen omdat we meer deelnemers hebben dan in voorgaande jaren", vertelt ambtenaar Werner Bastiaanse die de coördinatie verzorgt. ,,In andere jaren konden we volstaan met drie dagdelen en kozen we voor een examen op dinsdag en woensdag, nu hebben we vier dagdelen nodig."

Bastiaanse heeft welgeteld 410 scholieren op zijn lijstje staan die allemaal de vaste route gaan afleggen. ,,De pijlen hebben we heel bewust pas op maandagochtend opgehangen", vertelt de ambtenaar. ,,De ervaring leert dat ze nogal eens verdwijnen in het weekend."

VERKEERSBELEID

Het praktisch verkeersexamen staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een uitgekiend verkeersbeleid in Boxtel. ,,Bijna alle scholen hebben het verkeersveiligheidslabel en besteden dus veel aandacht aan het verkeer", aldus Bastiaanse. ,,Meedoen aan het theoretisch en praktisch verkeersexamen is voor deze scholen niet alleen belangrijk, het levert ze ook extra punten op om het label te mogen behouden."

De scholieren verzamelen bij gemeenschapshuis De Rots, waar ze om de beurt – om de zestig seconden – op pad gaan voor een rit door Boxtel. Onderweg ontmoeten ze veel verkeerssituaties die fietsers dagelijks tegenkomen zoals voorrang geven en voorsorteren. ,,Het belangrijkste is echter dat je vandaag laat zien wat je tijdens de verkeerslessen hebt geleerd", benadrukt verkeerswethouder Van Wanrooij. ,,Veiligheid is cruciaal en wat erg belangrijk is, is dat je rekening houdt met elkaar. Ook al heb je voorrang, blijf goed opletten."

De leerlingen van groep 7 van De Hobbendonken knopen alle wijze lessen van de wethouder lessen in de oren. Al zijn ze vooral bezig met de regen die gestaag uit de hemel valt. ,,Wat een rotweer", zeggen ze in koor. Voordat ze om de beurt een oranje hesje ontvangen, propt de hele klas zich in de rookruimte van De Rots. Het is een soort bushalte naast de hoofdingang die beschutting biedt. ,,Juf, ik vind dat we straks iets leuks mogen doen omdat we nu zo nat zijn geworden", zegt een van de meiden gevat.

Fharizha mag als eerste vertrekken. ,,Ik heb de route met opa geoefend, dus ik denk dat het wel goed zal gaan", lacht ze een tikkeltje nerveus. ,,Toch vind ik het spannend." Dat blijkt als ze na pakweg twintig minuten terugkeert. ,,Pfff, ik ben denk ik door rood gereden. Ik twijfelde bij een stoplicht en toen was het ineens al oranje." Klasgenootje Sterre reed direct achter Fharizha. ,,Nee hoor, volgens mij was het nog groen hoor." Juf Els stelt de meiden gerust. ,,Als je zakt, gaan we samen op voor de herkansing."

ONWEER

Na De Hobbendonken is groep 7a van De Oversteek uit Liempde aan de beurt. Juf Maartje arriveert met een groep doorweekte leerlingen bij De Rots. ,,We hebben onderweg al heel wat verkeerssituaties gezien", lacht ze. Jens heeft er zin in. ,,Ik heb drie keer geoefend, ik denk niet dat het zo moeilijk is." Benthe knikt en geeft aan dat de klas al veel theorielessen heeft gehad. ,,Vanochtend vond ik het wel spannend hoor."

De organisatoren van het praktisch verkeersexamen hebben maandag niet overwogen om de beoordeling af te gelasten. ,,Natuurlijk, het regent keihard, maar alles is geregeld", zegt ambtenaar Bastiaanse. ,,Alleen bij onweer zullen we zo'n beslissing nemen. Nu gaan we door, ook omdat voor de vijftien controleposten heel veel ouders zijn gevraagd om te assisteren. Het is maar de vraag of die op een andere dag ook kunnen…"

OP DE FOTO'S: Meer dan 400 scholieren deden deze week mee aan het praktisch verkeersexamen. (Foto's: Peter de Koning, Marc Cleutjens).

Twee ouders posten in de stromende regen bij gemeenschapshuis De Rots. (Foto: Marc Cleutjens).