Gisteren is een nieuwe opening in de gevel van Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche gemaakt. De entree schuift enkele meter op. (Foto: Henk van Weert).
Gisteren is een nieuwe opening in de gevel van Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche gemaakt. De entree schuift enkele meter op. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

BOXTEL'S HARMONIE STEEKT AL 5.000 MANUREN IN NIEUW CLUBHONK

Verbouwing Muziekhuis in volle gang

Vóór de zomervakantie hoopte Boxtel's Harmonie haar eigen repetitielokaal in gebruik te nemen. Of dat gaat lukken, is twijfelachtig. Maar als de verhuizing bij de start van het nieuwe seizoen in september plaats vindt, is dat geen probleem. Gistermiddag is begonnen met de nieuwe entree van Muziekhuis Boxtel. Daarvoor werd in de zijgevel aan de Passage Riche een opening gezaagd en weggebroken. De bestaande toegang wordt dichtgemetseld.

Met vrijwilligers wordt al maanden hard gewerkt aan het nieuwe clubhuis voor Boxtel's Harmonie. In augustus vorig jaar werd gestart met het strippen van het leegstaande snookercentrum. Nadat de ledenvergadering in december definitief instemde om het pand van drankenhandel De Leijer aan te kopen, ging de noodzakelijke verbouwing écht van start.

,,We realiseren de verbouwing zoveel mogelijk met eigen leden. Alleen de vernieuwing van het dak en de plaatsing van de technische installaties hebben we grotendeels uitbesteed. Oh ja, en een tegelzetter hebben we moeten inhuren", vertelt projectleider Wim Tiellemans, die trompet speelt in het harmonieorkest.

De inzet van de eigen leden wordt nauwkeurig geregistreerd. Deze week stond de teller al op vijfduizend manuren. ,,Maar daar blijft het niet bij. We hebben de komende maanden nog het nodige te verzetten in de afwerking", weet Tiellemans.

Samen met een stuk of acht gepensioneerde muzikanten vormt hij de harde kern van de bouwploeg. ,,Maar ook andere leden helpen volop mee. Op die manier kunnen we de kosten zoveel mogelijk drukken. Zo hebben we onder meer een metselaar en loodgieter in de club, maar ook timmerlui, lassers en schilders. Én heel veel andere handige mensen die menig vrij uurtje opofferen...", meldt Tiellemans. ,,En lokale bedrijven als Kalbo van Van Hemmen & Van Kleef hebben materialen gratis of tegen sterk gereduceerde prijzen beschikbaar gesteld. Bovendien hebben we bij veel mensen restanten metselstenen mogen ophalen. Zelfs gemeenteraadslid Wim van der Zanden stelde een partij beschikbaar. Zijn we hartstikke blij mee."

PETER EN DE WOLF

Stiekem had de harmonie gehoopt eind juni en begin juli 'Peter en de Wolf' van Sergei Prokofiev in Muziekhuis Boxtel te kunnen uitvoeren. Via een lespakket wordt momenteel op diverse basisscholen uitleg gegeven over dit muzikale sprookje waarin alle personages worden uitgebeeld door een muziekinstrument.

Het concert voor de jeugd vormt de afsluiting van de lessenreeks. Het optreden is echter verplaatst naar Podium Boxtel en wordt daar uitgevoerd op woensdag 29 juni en zondag 3 juli. ,,We streefden ernaar vanaf eind juni in het Muziekhuis te kunnen repeteren, maar dat lijkt onhaalbaar", vertelt klarinettist Rob Zink. Samen met projectleider Tiellemans en saxofonist Pierre Robben (de toekomstige beheerder van het gebouw) vormt hij de bouwcommissie die de werkzaamheden aanstuurt. ,,Mijn hoop is er nu op gericht hier onze seizoensafsluiting op 17 juli te houden waarbij ook een aantal jubilarissen worden gehuldigd. Maar dat hangt helemaal af van de vorderingen. Als je met hoofdzakelijk vrijwilligers werkt, kun je de voortgang immers wat moeilijk sturen. Dus als het niet anders kan, nemen we na de zomervakantie het repetitielokaal pas in gebruik. Geen probleem, want voorlopig zijn we nog welkom in ons huidige onderkomen, De Dishoek."

De grote zaal van het vroegere snookercentrum is opgesplitst in een repetitieruimte en een bargedeelte, die worden gescheiden door een schuifwand. ,,Tussen de muziekzaal en het aanpalende restaurant aan de voorzijde is een dubbeldik geïsoleerde wand geplaatst met daartegen een ruime slagwerkkast. De toiletten zijn volledig vernieuwd en ook wordt een keuken geïnstalleerd", vertelt Robben. Gistermiddag is een opening in de buitengevel gemaakt waar de nieuwe toegangsdeur komt. De huidige entree schuift enkele meters op.

Het achterste deel waarin voorheen de poolbiljarts stonden, is verbouwd tot twee leslokalen waar na de zomervakantie de individuele muzieklessen worden gegeven. Ook is hier een patio gecreëerd waar een fietsenstalling komt.

ANJERACTIE

Bij een particuliere geldschieter die al jaren een financiële steunpilaar van Boxtel's Harmonie is, kon de club een hypotheek afsluiten. Daarnaast zijn substantiële donaties toegezegd door de gemeente Boxtel en Rabobank Hart van De Meierij.

,,Uiteraard zijn ook subsidieaanvragen ingediend bij instanties als Oranje Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Bovendien doen we volgende week mee aan de landelijke Anjeractie. De leden die niet in staat zijn om mee te helpen tijdens de bouw, gaan met de collectebus langs de deuren. De helft van de opbrengst mogen we zelf houden en dat geld komt ook ten goede aan ons nieuwe clubhuis", vertelt Zink, die in het verleden lange tijd voorzitter van de harmonie was.

Naast de huis-aan-huiscollecte wordt dit jaar voor het eerst ook digitaal gecollecteerd. ,,Zodat degenen die niet thuis zijn als we aanbellen, tóch een donatie over kunnen maken", grinnikt Zink. ,,Houd onze Facebookpagina maar in de gaten."

MEERDERE GEBRUIKERS

Boxtel's Harmonie repeteert sinds ongeveer tien jaar in bedrijfsrestaurant De Dishoek op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle. Daar vonden de muzikanten onderdak na de noodlottige brand in café De Kom in december 2005.

Muziekhuis Boxtel wordt geen onderkomen exclusief voor het muziekkorps. ,,Wij zijn hoofdgebruiker en repeteren er drie avonden per week. Daarnaast zijn er overdag muzieklessen. Buiten deze momenten is de accommodatie ook door anderen te gebruiken. Diverse clubs hebben al concreet belangstelling getoond. Het Muziekhuis is er straks voor iedereen", besluit projectleider Tiellemans.

BOVENSTE FOTO: Gistermiddag is een nieuwe opening gemaakt in de buitengevel van Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. De huidige entree schuift enkele meters op. (Foto's: Henk van Weert).

Enkele leden van de bouwploeg van Boxtel's Harmonie: v.l.n.r. Willy Hazenberg, Piet van den Aker, Wim Hoffmans, projectleider Wim Tiellemans en Adri Bekers.