Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WIELERKOERS FINISHT ZONDAG 19 JUNI IN BOXTEL

Grote ploegen naar Ster ZLM Toer

Vijf jaar geleden loog de Duitse sprinter Marcel Kittel met een bloedgang over de finish van de Ster ZLM Toer in Boxtel. Sindsdien is de meerdaagse etappekoers elk jaar op een zondag in juni te gast in hartje Boxtel voor een paar doorkomsten en (meestal) een massasprint. Ook dit jaar worden grote namen aan de start verwacht.

Deze week maakte de organisatie van de Ster ZLM Toer bekend dat in elk geval Giant-Alpecin, dat rijdt onder de Duitse licentie maar een sterk Nederlands karakter heeft, aan de meet zal verschijnen. Het team dat met Marcel Kittel al mooie successen boekte in de vijfdaagse etappekoers, wil met een sterke formatie starten.

Kittel is er niet meer bij; hij rijdt inmiddels voor een andere formatie: Etixx-Quick Step. Onbekend is of deze formatie ook zal deelnemen aan de Ster ZLM Toer.

Ook het Nederlandse Roompot-Oranje Peloton, met Pieter Weening afgelopen week als winnaar van de Ronde van Noorwegen, en de Amerikaanse World Tour-teams Cannondale en BMC doen mee. De organisatie verwacht het deelnemersveld snel compleet te maken.

Giant-Alpecin, Cannondale en BMC zijn momenteel actief in de Giro d'Italia en rijden op een World Tour-licentie. Roompot-Oranje Peloton, dat zich in 2015 aanvallend toonde in de Ster ZLM Toer, is een pro-continentale ploeg. Van datzelfde niveau hebben ook de Belgische teams Topsport Vlaanderen en Wanty-Groupe Gobert met oud-winnaar Enrico Gasparotto, dit jaar de beste in de Amstel Gold Race, een uitnodiging ontvangen van de organisatie.

BELGISCHE PLOEGEN

Buiten de genoemde World Tour teams en pro continentale ploegen, rijden zes Nederlandse en twee Belgische continentale teams de Ster ZLM Toer. Van eigen bodem zijn dat het Cyclingteam Jo Piels, Cyclingteam Join's – De Rijke, Metec-TKH Cyclingteam, Rabobank Development Team, Baby Dump Cyclingteam en Parkhotel Valkenburg Continental Team. De Belgische ploegen zijn Crelan-Vastgoedservice en het Veranda's Willems Cyclingteam.

De Ster ZLM Toer start op woensdag 15 juni met een proloog in Goes en finisht zondag 19 juni in Boxtel. Na drie doorkomsten op de finishpassage in de Stationsstraat, volgt de eindsprint. Aansluitend is de huldiging van alle klassementswinnaars op de Markt.

FOTO BOVEN: De Ster ZLM Toer finishte in 2012 in de Stationsstraat. Marcel Kittel, renner van het toenmalige Argos-Shimano, kwam na een vlammende eindsprint als eerste over de meet in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


DRIE FINALEPLEKKEN VOOR BOXTELSE TURNSTERS

Tabitta oogst succes in Dordrecht

De turnsters van het Boxtelse Tabitta maken zich massaal op voor deelname aan de landelijke finalewedstrijden. Niet minder dan veertien leden van de succesvolle Boxtelse vereniging hebben zich voor de eindstrijd gekwalificeerd; de eerste wedstrijden worden komend weekend in Waalwijk gehouden.

Na een zenuwslopende wedstrijd in Dordrecht werden zaterdag de laatste tickets voor de landelijke finale binnengesleept. Een van de finalisten die in het weekend van 4 en 5 juni in actie zal komen namens Tabitta is Wendy Li. Ze turnt het gehele seizoen al hoog in het klassement mee. Er was dan ook grote hoop op toestelfinales, maar door kleine foutjes liep ze deze op alle toestellen net mis. Op de brug kwam Wendy vrijwel niets (0.034) te kort voor een finaleplek en werd ze aangewezen als eerste reserve. Ook allround was ze met haar zesde plek maar één punt verwijderd van het eremetaal. Dit hoge eindresultaat was wel ruimschoots voldoende voor doorstroming naar de meerkampfinale.

Romy Poirters turnde in Dordrecht foutloze oefeningen op alle toestellen. Omdat ze werkt aan revalidatie, werd gekozen voor een gemakkelijkere sprong zodat ze richting de finale beter kan trainen. Romy stond als een huis op de evenwichtsbalk. Haar prachtige oefening was goed genoeg voor de vierde score waardoor ze in de landelijke balkfinale in actie mag komen. Met haar twaalfde plaats stroomt ze net als Li door naar de meerkampfinale.

Celeste Canaan begon op het onderdeel balk. Door de wedstrijd te openen met twee vallen en een flinke misser bij de afsprong, verloor ze ruim vier punten en leek de NK-droom na de eerste minuten al in duigen te vallen. Opeenvolgende toestellen stond Celeste op scherp en steeg ze boven zichzelf uit. Op alle drie de toestellen scoorde ze persoonlijke records en op de vloer was ze zelfs maar 0,15 punten verwijderd van de toestelfinale.

Met een veertiende plaats mag ze alsnog deelnemen aan de meerkampfinale.


liempdse hockeysters hebben nog drie duels op programma

HCL-vrouwen met 11-1 de boot in

Wat is er gebeurd? Dat is de vraag die maar blijft hangen bij de hockeysters van Hockey Club Liempde na afgelopen zondag. Waar de Liempdse ploeg tijdens de laatste ontmoeting nog gelijkspeelde tegen Gemert, ging het team zondag met liefst 11-1 de boot in.

Al in de beginfase zette Gemert 1-0 op het scorebord met een strakke backhandslag vanaf de rand van de cirkel. Kort daarna werd de score verdubbeld door een schot tijdens een strafcorner. Liempde liet echter de kop niet hangen en wist een aantal goede aanvallen op te zetten. Dat resulteerde in een strafcorner voor HCL.

Nog voor de eerste uitloopster goed en wel uit de goal vertrokken was lag de kanonskogel van Alina Bekkers al in het net. Met deze 2-1 stand leek het tij langzaam te keren. De aanmoedigingen van fanatiek meegereisde supporters werden enthousiaster en op het veld liep iedereen nog een stapje harder. De hockeysters uit Liempde wisten elkaar weer te vinden op het veld en leken even het spel terug over te gaan nemen. Ondanks alle opbeurende woorden en goede inzet mocht het toch niet baten en zette Gemert de ruststand op 4-1.

Gemert herpakte zich in de tweede helft en zette aanval na aanval op. De Liempdse vrouwen bleven elkaar coachen en werkten hard, maar tevergeefs. De tegenstander scoorde nog zeven keer.

HCL heeft nog drie duels in het vooruitzicht. Zondag 29 mei spelen de hockeysters om 13.00 een thuiswedstrijd tegen HDL in sportpark Bolakkers.

Romy Poirters, Wendy Li en Celeste Canaan poseren na het behalen van een finaleplaats voor het NK meerkamp in Dordrecht. (Foto: Tabitta).