Voorzitter en trompettist Paul Hermans (midden) met enkele andere muzikanten van Buchestelle in de springprocessie van Echternach. (Foto: Han van de Sande).
Voorzitter en trompettist Paul Hermans (midden) met enkele andere muzikanten van Buchestelle in de springprocessie van Echternach. (Foto: Han van de Sande). Foto: Henk van Weert

'DANSMUZIEK' IN OMMEGANG ECHTERNACH

Buchestelle speelt bij twee processies in zes dagen

HENK VAN WEERT

De processiegangers in Boxtel moesten zondag door de regen onverrichter zake huiswaarts keren. Hoe anders was dat enkele dagen eerder in Echternach. Vele duizenden pelgrims beleefden op 'derde pinksterdag' de zogeheten springprocessie in de Luxemburgse stad. Zo óók een groep Boxtelaren: seniorenorkest Buchestelle was een van de ruim veertig muziekgroepen die de ommegang opluisterde.

Het plein voor de basiliek vulde zich op de ochtend na Pinksteren met grote groepen pelgrims. Uit alle windstreken verzamelden die zich voor de springprocessie; onder hen aartsbisschop Wim Eijk uit Utrecht en bisschop Frans Wiertz uit Roermond. Maar ook zo'n twintig muzikanten van seniorenorkest Buchestelle uit Boxtel. Die waren op voorstel van hun dirigent Peter Spierings naar het bedevaartsoord gereisd om de bijzondere ommegang muzikaal op te luisteren. Spierings kampeert al veertig jaar in de buurt van Echternach en zag op deze manier een droom uitkomen.

Net als de andere muziekgroepen had Buchestelle één nummer op het repertoire staan: Marche de la Procession Dansante d'Echternach. Afwisselend speelden de als even en oneven genummerde orkesten hetzelfde deuntje. Processiegangers - veelal zwart/wit gekleed - vormden rijen door elkaar vast te houden aan de punt van een witte zakdoek. Ondertussen sprongen ze op de maat van de muziek van de linker- op de rechtervoet. Een bijzondere ervaring.

De processie trok vanaf de basiliek over de iets meer dan één kilometer lange route door de historisch binnenstad van Echternach. De ommegang eindigde bij de tombe van Sint-Willibrordus die er sinds 739 ligt en op wiens graf een klooster werd gebouwd. De muzikanten speelden ondertussen voor het altaar in de vroegere abdijkerk voor het laatst hun processiemars.

Sommige muzikanten van Buchestelle maakten van de processiedeelname een korte vakantie en boekten een paar daagjes bij in een hotel of op een camping. Maar de meesten waren vrijdagochtend weer thuis om de wekelijkse repetitie bij te wonen in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar stond ook weer kerkelijke muziek op het programma. Want Buchestelle luisterde immers afgelopen zondag de slotplechtigheid van de Boxtelse Heilig Bloedprocessie in de Sint-Petrusbasiliek op...


LEERLINGEN OVERSTEEK NAAR MUBO

Kinderen aan het woord over media-expositie Ja Natuurlijk!

Museum Boxtel (MuBo) laat op zondag 5 juni kinderen aan het woord over hun beleving van Ja Natuurlijk!, een eigentijdse tentoonstelling over de relatie tussen mediakunst en natuur voor iedereen vanaf 8 jaar. Aan deze expositie is ook een kunsteducatieprogramma gekoppeld. Meer dan zevenhonderd kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Boxtel en omgeving hebben deze expositie de afgelopen weken in schoolverband bezocht.

Kunstenaars spelen graag met de natuur door die na te maken of door natuurlijke materialen te gebruiken in hun werk, waarbij ze de werkelijkheid veranderen en zelfs proberen om als nieuwe scheppers op te treden. Zo zie je in de expositie een wolk waarin een onweersbui wordt nagebootst en een zeepbel, waarin het licht wordt verstrooid in alle kleuren van de regenboog. Spectaculair is de 'crystal cloud', die met kleurrijke laseranimaties het verborgen verhaal van de stalactiet vertelt. Ook zijn er twee geanimeerde films, 'Innuendo' en 'Part of the Empire', die ingaan op de levenscyclus in de natuur en contrast tussen natuur en stad in beeld brengt.

Samen met CultuurBox en Kunstbalie, die het educatieprogramma heeft ontwikkeld, hebben kinderen van basisschool De Oversteek in Liempde nagepraat over hun bezoek aan de expositie om zich voor te bereiden op de presentatie op 5 juni.

ONTWAPENEND

,,Het wordt bewust geen dichtgetimmerd programma, maar een bijeenkomst die niet voorspelbaar is. Dat komt onder meer door de openheid en spontaniteit van de kinderen en door hetgeen er gebeurt in de interactie met het publiek. Wat je kunt verwachten is dat 'echte' kinder-kunstexperts aan het woord komen, dat ze vertellen wat ze beleefd en ervaren hebben en dat de kinderen je meenemen in hun verwondering", meldt bestuurslid Willem van Vossen van MuBo. Het wordt volgens hem een ontwapende happening, die ook volwassenen met een andere blik laten kijken. Bezoekers gaan de expositie Ja Natuurlijk! eerst zelf bekijken. Daarna start het gesprek met de kinderen.

De entree voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis binnen. Bezoekers kunnen ook de wisselexpositie met pentekeningen van Alfred Ost bekijken. Aanmelden via info@muboboxtel.nl of via 06-16 04 18 98.

De muzikanten van seniorenorkest Buchestelle maakten op het plein voor de basiliek in Echternach dit groepsportret.