Caroline van Pelt (midden) toonde tijdens het Liemps Kunstpad houten paneeltjes die ze beschilderde met beestjes. De artieste exposeerde in het oude raadhuis. (Foto: Gerard Schalkx).
Caroline van Pelt (midden) toonde tijdens het Liemps Kunstpad houten paneeltjes die ze beschilderde met beestjes. De artieste exposeerde in het oude raadhuis. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

van sieraden tot kinderillustraties

'Liemps Kunstpad' zorgt voor gevarieerd inkijkje

TONNIE WESSELING

Enkele kunstenaars openden zaterdag al de deuren tijdens de zesde editie van het Liemps Kunstpad. De expositie in het oude raadhuis had die dag al voldoende aanloop. De kunstenaars hadden het geturfd. ,,Toch zeker 75 mensen", aldus illustrator en digitale vormgever Caroline van Pelt.

Na de geboorte van haar tweeling heeft Van Pelt een jaar een break gehad, maar ze is nu weer volop in de running. Aan de wand hangen houten paneeltjes waarop beestjes zijn geschilderd en er staan bakken met kleurige kaarten. Ze maakt ook lijnillustraties voor boeken. Met een vriendin heeft ze het kindertijdschrift TaDa opgezet via crowdfunding.

In de grote zaal exposeren twee vrouwen. Gerda van Boeckel toont haar kunst vaker in het gemeentehuis, maar heeft er nu twee collega's bij gevraagd. ,,Ik kom uit een kunstenaarsfamilie. Vroeger zaten we aan tafel altijd te schilderen." Vanaf 1998 heeft ze een atelier op landgoed Velder, waar ze ook woont. Ze schildert veel bomen in warme tinten. ,,De natuur is onuitputtelijk, die geeft me veel inspiratie. Ik schilder nu met acryl, maar pak toch nog vaak de olieverf. Het werk wordt dan speelser."

Voor een raam in de kamer staan Dolores en Carmen, twee Surinaamse beelden van de hand van Emmy Schippers. Ze gebruikt een aparte techniek door verschillende kleuren klei in één beeld te gebruiken wat een bijzonder geheel oplevert. Ze is autodidact maar heeft zichzelf zo ontwikkeld dat dit het publiek ook niet ontgaan is. Haar poppen van porseleinklei kunnen zowel binnen als buiten staan.

Op de Oude Dijk 24 in Liempde houdt Tossy de Man open atelier met haar zilveren sieraden. Twee jaar geleden is ze gestopt met het wethouderschap, waardoor ze nu ruim tijd heeft voor haar hobby. ,,Als ik vroeger rijke ouders had gehad, was ik edelsmid geworden", zegt ze. ,,Ik kwam langs een juwelier die ermee ophield en kon zijn gereedschap voor een prikje meenemen." Ze smelt zilver en slijpt stenen voor onder meer ringen en kettingen. ,,Ik vond op vakantie in Portugal een stuk jaspis. Als je die slijpt, komen er prachtige kleuren te voorschijn!"

Buiten loopt het Limburgse echtpaar Versleijen de route van het Kunstpad. Hun dochter woont in Liempde en vier jaar geleden hebben ze dit ook al gedaan. ,,We gaan vandaag kunst kijken", zeggen ze enthousiast. ,,Onze voorkeur gaat naar schilderijen maar ook sieraden vinden we mooi".