Vele vrijwilligers zijn jaarlijks in touw om de Heilig Bloedprocessie tot een succes te maken en de deelnemers tot in de puntjes klaar te maken voor de religieuze ommegang.
Vele vrijwilligers zijn jaarlijks in touw om de Heilig Bloedprocessie tot een succes te maken en de deelnemers tot in de puntjes klaar te maken voor de religieuze ommegang. Foto: Annelieke van der Linden

Alternatieven

blijken lastig voor

Bloedprocessie

Andere kostuums, de religieuze ommegang op een overdekte locatie houden, wisselende vertrektijden en een 'uitwijkweekend'. Voor en na de afgelasting van de Heilig Bloedprocessie werden verschillende alternatieven genoemd om de stoet alsnog door te laten gaan. In de praktijk blijkt een oplossing lastig te zijn.

Pastoor Jacques Grubben zinspeelde in zijn preek tijdens de eucharistieviering voorafgaand aan de Heilig Processie op een reserveweekend. Als de Heilig Bloedprocessie vanwege het weer niet kan doorgaan in het ene weekend, is er altijd nog een zondag als alternatief, zo stelde hij. De overige bestuursleden van de Heilig Bloedstichting gaven aan dat dit lastig te realiseren is vanwege vrijwilligers en deelnemers. ,,Die zouden twee weekenden vrij moeten houden", aldus bestuurslid Maria Boleij. Ook de wisselende vertrektijden, vorige week al genoemd in Brabants Centrum, riepen discussie op. Met name de communicatie richting bezoekers blijkt lastig te zijn.

De Heilig Bloedstichting ziet volgend jaar al een belangrijk lichtpuntje. ,,De Heilig Bloedprocessie vindt in 2017 plaats op 11 juni. Dan is de kans op goed weer al een stuk groter", aldus Grubben. Boleij voegt toe: ,,Ik hoop echt dat onze Heer het volgend jaar wél goed met ons voor heeft..."