Het besluit om de Heilig Bloedprocessie af te gelasten werd een halfuur voor aanvang bekendgemaakt door bestuurslid Maria Boleij (rechts). ,,Ik hoop op jullie begrip en dat iedereen volgend jaar toch weer van de partij is.
Het besluit om de Heilig Bloedprocessie af te gelasten werd een halfuur voor aanvang bekendgemaakt door bestuurslid Maria Boleij (rechts). ,,Ik hoop op jullie begrip en dat iedereen volgend jaar toch weer van de partij is." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

afgelasting heilig bloedprocessie zorgt voor bomvolle basiliek

'Weekloon aan kaarsjes aangestoken...'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Accuweather, buienradar, weeronline en buienalarm. Voordat de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel zou trekken, checkten leden van de organisatie en deelnemers zondag koortsachtig de laatste weerberichten. Een telefoontje met Eindhoven Airport gaf uiteindelijk uitsluitsel. De regen zou niet op tijd stoppen, waarna bestuurslid Maria Boleij van de Heilig Bloedstichting de deelnemers inlichtte op het schoolplein van de Sint-Petrusschool. Ieder nadeel heeft echter z'n voordeel: mensen wilden toch een graantje van de Heilig Bloedprocessie meepikken en velen woonden dan ook de slotplechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek bij.

Kort na de eucharistieviering die 's ochtends plaatsvond in de Sint-Petrusbasiliek wandelde pastoor Jacques Grubben, tevens voorzitter van de Heilig Bloedstichting, om 12.15 uur de Sint-Petrusschool binnen. Hij was op zoek naar de andere bestuursleden. ,,Er moeten knopen doorgehakt worden", zei hij resoluut. Maria Boleij was echter nog stelliger: ,,Het is nog té vroeg om te beslissen." Ze zuchtte. ,,Ik heb een weekloon aan kaarsjes aangestoken, het zal toch niet wéér afgelast worden?" Er werd afgesproken de definitieve beslissing een halfuur voor aanvang van de religieuze ommegang te nemen.

in de puntjes

Daarna werd gestart met de voorbereidingen, zoals die al vele jaren worden getroffen. Vrijwilligers zorgden ervoor dat alle deelnemers er weer piekfijn uitzagen. Tot in de puntjes; deelnemers die thuis al make-up op hadden gedaan, werden tóch naar de schmink gestuurd. Iedereen moet er immers hetzelfde uitzien. Voor de deelnemers die er volledig klaar voor waren, was het wachten op het vertrek. Voor de meesten was dat overigens geen straf; zij gebruiken de wachttijd om met elkaar bij te praten over het jaar dat ze elkaar niet gezien hadden. Voor oud-Boxtelaar Hans Kerremans de reden dat hij jaarlijks uit Wateringen afreist naar Boxtel voor de Heilig Bloedprocessie. ,,Ieder jaar keer ik terug, vooral om oude bekenden te treffen. Al zie ik er steeds minder, ik word toch ouder..."

Waar een groot aantal deelnemers al vele jaren deelneemt aan de Heilig Bloedprocessie, zijn er jaarlijks ook nieuwe deelnemers. Zoals Lonne van Eijk (9), die samen met haar klasgenoten van de Angelaschool als rode bruidjes zou deelnemen aan de ommegang. ,,Eigenlijk vind ik de jurk van de witte bruidjes mooier. Maar ik vind de rode jurk ook erg leuk." Ze was teleurgesteld na de afgelasting. ,,Volgend jaar moet de zon komen, hoor!"

Tiener Louis Versteeg, die naar eigen zeggen met de bloedprocessie meedoet sinds hij kan lopen, kreeg het voor elkaar zijn vriendin Puck van Boekel en haar vrienden Madieke van Oosterhout en Lynn Bakker te laten deelnemen aan de ommegang. Het trio neemt de rol als blauwe druivendraagster op zich. ,,We zijn een klein beetje gedwongen door Louis", lachte Lynn. ,,Nee hoor, we vinden het leuk om hier aan deel te nemen." Op de vraag of de meiden weten hoe de Heilig Bloedprocessie is ontstaan, antwoordde Lynn gevat: ,,Er was wat gedoe met wijn die gemorst werd..."

slotplechtigheid

Nadat Maria Boleij met pijn in haar hart bekendmaakte dat de Heilig Bloedprocessie niet van start zou gaan, overheerste teleurstelling onder de deelnemers. ,,Het is jammer", verzucht Gerhard van der Plas. ,,Ik ben er al sinds twaalf uur. Maar ik begrijp het hoor, de kostuums krijg je bijna niet droog als ze nat worden." Voor Van der Plas was het nog een geluk bij een ongeluk: als volgeling van Petrus had hij nog een rol bij de slotplechtigheid. ,,Ik ben al twee keer omgekleed, omdat nog niet duidelijk was of het officiële gedeelte door zou gaan", lacht de Boxtelaar.

De keuze om die plechtigheid eerder te laten plaatsvinden, bleek een schot in de roos. De Sint-Petrusbasiliek zat bomvol met mensen die toch nog een graantje van de Heilig Bloedprocessie wilden meepikken. Zo hadden de profeten en apostelen met gevolg een kleine rol in de viering. En na afloop was het behoorlijk druk bij de vitrine met het Heilig Bloeddoek. Hans van Liempt van de Heilig Bloedstichting was opgetogen. ,,Door deze drukbezochte slotplechtigheid ben ik over de teleurstelling van de afgelaste processie heen..."