Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

toon troeijen: al 65 jaar in processie

'Ondanks afgelasting tel ik dit jaar gewoon mee'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toen Toon Troeijen (78) zondag de Sint-Petrusschool binnenstapte en naar het juiste lokalen ging om zich om te kleden voor de Heilig Bloedprocessie, besefte hij dat het voor hem een bijzondere dag was. ,,Een mijlpaal zelfs, waar ik best trots op ben." De Boxtelaar zou, als de regen geen roet in het eten gooide, voor de 65e keer meelopen. ,,Toch tel ik dit jaar gewoon mee hoor, ik heb het kostuum immers aangehad..." Een groepje vrijwilligers eerde de jubilerende deelnemer met een flesje wijn.

,,Ik kan helaas niet beloven dat ik nog 65 jaar langer meeloop", grinnikte Troeijen. ,,Maar volgend jaar ben ik er zeker weer bij." Als jongen van twaalf zag hij de Heilig Bloedprocessie door de Boxtelse straten trekken. ,,Het leek me leuk daar eens aan mee te doen." Dat Troeijen sindsdien slechts één jaar heeft overgeslagen, had hij toen nog niet kunnen vermoeden. ,,Ik heb slechts één editie overgeslagen, toen had ik een vakantie geboekt zonder annuleringsverzekering. Mijn zoon nam mijn plaats in. Maar als ik wél had kunnen annuleren, had ik het gedaan hoor..."

Troeijen startte in 1951 als krijger en vervulde ook de rollen van Jozuë en Suisse. Inmiddels maakt hij alweer twaalf jaar deel uit van de schepenen. ,,Naar de pasavonden hoef ik niet, op de zondag na Pinksteren hangt mijn pak klaar in de Sint-Petrusschool. Ik moet er alleen voor zorgen dat ik niet in gewicht toeneem", grinnikt de Boxtelaar. Graag zou hij nog eens de rol van Suisse willen vervullen. ,,Ik weet alleen niet of het kostuum me nog past."

rusten

De Heilig Bloedprocessie is iets speciaals, stelt Troeijen. ,,Jaarlijks, als ik de mensen langs de kant zie staan, besef ik me weer hoe bijzonder het is dat zo'n evenement gehouden wordt. Ook is het altijd erg gezellig met de mensen met wie je deelneemt aan de Heilig Bloedprocessie. Ik heb er inmiddels veel kennissen bij gekregen. Zo lang ik het nog kan, blijf ik zeker meedoen." Ondanks dat de Boxtelaar bijna tachtig jaar oud is, heeft hij weinig moeite met de tocht die deelnemers afleggen tijdens de Heilig Bloedprocessie. ,,Gelukkig kunnen we af en toe even stilstaan om te rusten. Als de processie op een draf zou plaatsvinden, had ik het zeker niet volgehouden."

FOTO BOVEN: Toon Troeijen, al vele jaren actief als schepen, is geen onbekende in de Heilig Bloedprocessie. De Boxtelaar zou dit jaar voor de 65e keer meelopen in de ommegang. (Archieffoto: Peter de Koning).