Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

jaarlijks evenement blijft populair

Voertuigenzegening in Boxtel, óók voor fietsers

Zegen, Heer, dit voertuig en allen

die er gebruik van maken.

Laat deze zegen een bezinning zijn

op onze verantwoordelijkheid voor ieder

die wij op onze weg ontmoeten.

Dan zullen wij veilig ons einddoel

bereiken en veilig huiswaarts

keren in de naam van de Vader

de Zoon en de Heilige Geest. Amen.

Van auto's tot vrachtwagens en van fietsen tot scootmobiels: mensen kwamen zondag in groten getale naar de Markt in Boxtel om hun voertuigen te laten zegenen. In de hoop dat ze weer een jaar lang veilige kilometers kunnen maken...

Ruim voor aanvang van de voertuigenzegening, stond al een rijtje auto's voor de kroegen aan de Markt. Jan Voets uit Boxtel was als eerste aan de beurt. Hij moest veertig minuten op de zegening wachten. ,,Als je later gaat, wordt het hier altijd erg druk met vrachtwagens en die ben ik dan mooi voor." Hij is voor de achtste keer bij de zegening aanwezig. ,,In die periode heb ik geen auto-ongelukken gehad, al moet ik dat natuurlijk even afkloppen. Je zou dus kunnen zeggen dat het werkt. Het geeft in ieder geval een prettig gevoel. Bovendien is het een mooie traditie. "

Voor Giuseppe Pierpaolo Flesia, diaken van de Heilig Hartparochie, was het de eerste keer dat hij tientallen voertuigen zegende. ,,Leuk om op deze manier in contact te komen met mensen. In Nederland heb ik dit nog niet eerder gezien, in mijn moederland Italiƫ gebeuren voertuigzegeningen regelmatig." Hoewel het even leek te gaan regenen, bleef het tijdens het gehele gebeuren droog. ,,Regen is ook niet erg", stelde vrijwilliger Peter van Eijk. Lachend: ,,Dan komt de zegen niet van ons, maar toch zeker wel van boven..." Hij deelde kaartjes met het korte gebed uit en ontving in ruil daarvoor donaties van deelnemers. De opbrengst van de voertuigenzegening gaat naar het goede doel.

Niet alleen gemotoriseerde voertuigen kwamen 'een kruisje halen', ook verschillende fietsers wilden hun rijwiel laten zegenen. ,,We wonen pas sinds een maand in Boxtel en lazen in de krant over deze voertuigenzegening", vertelden Anja en Marien van Veen, nadat diaken Flesia de fietsen van het echtpaar had gezegend. ,,We fietsen heel veel, we hebben namelijk geen auto. Ook voor ons geldt dat we veel veilige kilometers willen maken!"

FOTO ONDER: Tractoren, scootmobiels, vrachtwagens, auto's en fietsen verzamelden zondagochtend op de Markt voor de jaarlijkse voertuigenzegening. Een uniek evenement in Nederland... (Foto: Annelieke van der Linden).