Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

sociale werkvoorziening viert jubileum met open dag

'Iedereen kan werken bij de WSD'

In het weekend is er meestal niemand aan de slag bij WSD aan de Schouwrooij. Dat was zaterdag wel anders. Vanwege het zestigjarig jubileum konden bezoekers uitgebreid kennismaken met de sociale werkvoorziening in Boxtel. En wie kan er nou beter over zijn werk vertellen dan de medewerkers zelf?

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De open dag ging letterlijk knallend van start. Jan Simons, algemeen directeur van WSD, en burgemeester Mark Buijs drukten samen met enkele medewerkers op een grote rode knop waarna gouden confettislierten de lucht in werden geschoten. ,,Een cadeautje van onze overburen Magic FX", grinnikte Simons. Hij gaf in zijn toespraak aan dat er veel is gebeurd in de zestig jaar dat WSD in Boxtel is gevestigd. ,,Toch is er ons doel hetzelfde gebleven. We zorgen voor werk voor de kwetsbare mensen in de samenleving. Dat deden we, doen we én blijven we doen." Ook burgemeester Buijs gaf aan trots te zijn op wat WSD doet. ,,We weten allemaal hoe belangrijk werk is. Daarmee kun je een bijdrage leveren aan de samenleving en jezelf ontwikkelen."

thuiszitten

Door middel van demonstraties en uitleg kregen bezoekers een goed beeld van WSD. Net als op doordeweekse dagen waren de medewerkers op de open dag aan het werk. Mensen kregen daardoor een duidelijk beeld van de werkzaamheden en mochten vragen stellen. Ronnie, namens Cello actief voor WSD, vertelde met veel enthousiasme over zijn huidige klus: onderdelen verpakken voor Conval. ,,Dat bedrijf zit op het industrieterrein in Boxtel. Ik werk hier nu vijf jaar en heb het erg naar mijn zin. De werksfeer is goed en de collega's zijn leuk." Dat vond ook Twan. ,,Ik heb zelfs het veertigjarig jubileum meegemaakt, toen werkte ik hier nog maar een maand", lachte hij. Van kerstpakketten inpakken tot letterbakken vullen: Twan heeft al veel verschillende klussen verricht. ,,Thuiszitten is ook niks hè, dan kun je beter aan het werk zijn." Martin is al ruim dertig jaar actief bij WSD. ,,Iedereen voor de gek houden hier, daar houd ik het meest van", grinnikte hij. Door weer en wind komt de WSD'er met zijn scootmobiel naar de Schouwrooij. ,,De WSD houdt veel rekening met me, waardoor ik allerlei klussen kan doen." Hij was enthousiast over de open dag. ,,Leuk om mensen te woord te staan. Vandaag werk ik aan een kliksysteem voor hordeuren."

De bezoekers waren onder de indruk van de verhalen van alle medewerkers. ,,Dit is het mooiste bedrijf van Boxtel", aldus oud-wethouder Willie van de Langenberg. ,,Waar de meeste organisaties puur gericht zijn op het maken van winst, heeft WSD een ander doel: mensen aan het werk zetten." Lianne de Brock, assistent-werkleider de sociale werkvoorziening, onderstreepte dat: ,,Iedereen kan werken, ook mensen met een zware beperking. We richten ons op arbeidsontwikkeling en proberen ervoor te zorgen dat iedereen stappen zet. Dat kunnen al hele kleine dingen zijn, zoals op tijd komen en er verzorgd uitzien."

Simpel

Naast de werknemers die aan de slag zijn aan de Schouwrooij, is een groot aantal medewerkers gedetacheerd bij andere bedrijven. Holland Recycling, Helicon en kringloopwinkel Het Goed zijn enkele voorbeelden. Ook deze bedrijven openden zaterdag de deuren. Tenslotte konden bezoekers ook nog een kijkje nemen op het NS-station in Boxtel waar WSD een fietsenstalling beheert. Zo kreeg iedereen die dat wilde een lesje fietsbanden plakken. Toon van de Laar uit Liempde werkt al 35 jaar bij de WSD, waarvan 25 jaar bij de fietsenstalling. ,,Reparaties, verkoop van gebruikte fietsen en natuurlijk de stalling van rijwielen behoren tot de werkzaamheden. Een leuke, afwisselende baan waarbij je veel met klanten bezig bent."Hij en operationeel manager John van Brakel van de WSD hopen dat de beslissingen van het rijk er niet voor zorgen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt alsnog thuis komen te zitten. ,,Belangrijk is dat werkgevers oog hebben voor de mensen en snappen wat iemand nodig heeft. Zo simpel is het eigenlijk..."

FOTO BOVEN: Bij de fietsenstalling van WSD bij het NS-station in Boxtel konden bezoekers leren een band te plakken. Voor Luuk Pullens (midden) was het de eerste keer... (Foto's: Annelieke van der Linden).

In de keuken van de WSD mochten gerechtjes maken én natuurlijk zelf opeten...