Italiaanse keurmeester Christiano Sandon (rechts) verantwoordde zaterdag zijn jurering tijdens tentoonstelling Mundikat in De Braken. (Foto: Gerard Schalkx).
Italiaanse keurmeester Christiano Sandon (rechts) verantwoordde zaterdag zijn jurering tijdens tentoonstelling Mundikat in De Braken. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

tentoonstelling voor de zesde keer in de braken

Kattenshow trekt internationaal bekijks

COEN VERBEEK

Keurmeesters lopen zaterdagmorgen met het oog van de meester langs de kattenhokken. De dieren laten zich van hun allerbeste kant zien op de internationale show Mundikat; alweer voor de zesde keer gehouden in sportcomplex De Braken te Boxtel; nu bij gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de organisatie.

Op de openingsdag van het tweedaagse evenement wordt de World Ragdoll Show van de internationale federatie, de FIFE, gehouden. Plaatjes zijn het. Er worden 130 Ragdoll's gepresenteerd; een werkelijk prachtig ras. Zelfs de leek kan zien dat hier de internationale top wordt getoond. De zorg waarmee de katten worden omgeven, verraadt dat er topstukken in de plaatselijke sporthal huizen. Mensen uit negen landen hebben inzendingen gestuurd naar deze prachtige expositie. Eigenaren uit Spanje, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Duitsland, België, Noorwegen, Frankrijk en Brazilië presenteren hun zeldzaam mooie huisdieren.

Denemarken vormt de bakermat van de Ragdoll. Jesper Lankjear hield zaterdagmiddag een inspirerende lezing over het mooie kattenras. Hij kan uren vertellen over de charme van de kat. ,,Je komt er niet meer van los, als je door dit dier eenmaal bevangen bent", zo schetst de Deen. Zijn publiek luistert vol aandacht.

Om deel te nemen moeten de katten voldoen aan de hoge standaard die bij het ras hoort. Ze nemen deel in vele verschillende categrieën. Zaterdag zijn de Ragdolls dus aan de beurt; zondag is er plaats voor allerlei rassen in de keurig aangeklede hal. Dierenartsen houden eerst een veterinaire keuring. Daarna worden de 130 exemplaren gekeurd op verschillende criteria zoals de kop, de ogen, de vacht, de staart en de conditie waarin de kat verkeert. De keurmeesters uit Nederland, Frankrijk en Italië halen de mooiste plaatjes naar voren als eindwinnaars van de zaterdagse en zondagse show.

Hennie Vossen uit Someren is de voorzitter van de showcommissie. Zaterdag waren er zo'n 200 belangstellenden in Boxtel. Eén van hen was de Italiaan Maurihzio Franchi. ,,Ik kom speciaal om dit uitzonderlijke kattenras te bekijken. Beautiful", zo schetst de man uit Pisa in zijn beste Engels. Zondag waren dat er nog meer. Toen werden 330 katten geshowd voor bijna 400 kijkers. Dit alles tekent het enthousiasme bij dit geslaagde tweedaagse kattenevenement.