Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

tweede thriller chantal van mierlo verschijnt op 26 mei

'Mijn hoofd zit altijd vol verhalen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tijdens de boekpresentatie van haar debuutthriller 'De Nummers' vorig jaar, lag het manuscript voor het tweede spannende boek al bij haar redacteur van uitgeverij Ambo Anthos. En vanaf 26 mei ligt de thriller 'Het Isolement' van Chantal van Mierlo in de boekwinkels. Wie een gesigneerde versie wil, kan op vrijdag 3 juni van 17.00 tot 19.00 uur terecht bij boekhandel Bruna aan de Rechterstraat. De schrijfster is al vijftien jaar weg uit Boxtel, maar de plaats heeft nog altijd een belangrijke plek in haar leven...

,,Het is heel snel gegaan. Aan 'De Nummers' heb ik twee jaar lang gewerkt, waarbij ik het boek zelfs één keer volledig heb herschreven. Nu had ik vooraf al duidelijker in mijn hoofd hoe het boek er uit kwam te zien. Ik heb twee verhaallijnen gekozen en hing allerlei vellen op de muren van mijn schrijfkamer om de structuur en scènes uit te werken. Mijn man vroeg zich af of ik bij de FBI werkte en onderzoek deed naar een zaak, zó vol hing het", lacht de schrijfster.

Waar Chantal in haar eerste thriller koos voor een verhaal met een fantasyrandje, is het tweede boek een stuk realistischer. In 'Het Isolement' wordt duidelijk hoe transparant en kwetsbaar het internet mensen maakt. Personage Razvan heeft na een moeilijke jeugd zijn weg gevonden in de internetcriminaliteit en gebruikt zijn kennis van cybercrime om Coco te isoleren. Hij plundert haar bankrekening, hackt haar webcam en haar sociale media en zet haar hele leven op zijn kop. Hierdoor raakt ze steeds verder in de problemen. ,,Mijn hoofd zit altijd vol verhalen", vertelt Chantal. ,,Tijdens het schrijfproces deed ik veel research naar internetcriminaliteit. Ik kwam erachter dat het makkelijk is om de diepste geheimen van mensen te achterhalen. Eén klik en je bent verloren. En waar deze vorm van criminaliteit jaren geleden voorbehouden was aan échte internetnerds, kan iedereen gemakkelijk aan software komen om op andermans computers in te breken."

Een groter thema door de ogen van een personage waarmee lezers zich gemakkelijk kunnen identificeren. Zo omschrijft Chantal haar boeken. ,,Mijn boeken zijn toegankelijk en makkelijk leesbaar. Ook spelen mijn verhalen zich vaak internationaal af, een verwijzing naar mijn verhuizing naar het buitenland. Zo gaat mijn derde boek over internationale wapenhandel. Ik zit nog in de researchfase." Daarnaast heeft ze volop ideeën voor nieuwe projecten. Boxtel ontbreekt daar niet in. ,,Ik ben erg gefascineerd door de Airborne-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Kampina terechtkwamen. Dat is een uniek verhaal waar ik graag iets mee zou willen doen." Ook een fantasyboek sluit ze niet uit. ,,Het lijkt me geweldig een compleet nieuwe wereld te creëren." En een Duitse versie van één van haar boeken, ook dat is een grote droom. ,,Ik denk meestal in het Duits. Mijn redacteur betrapt me soms dan ook op Duitse uitdrukkingen die ik vertaal naar het Nederlands..."

kinderen

Chantal geniet enorm van het schrijverschap. ,,Ik heb graag mensen om me heen, maar ben ook heel gelukkig als ik me kan terugtrekken in mijn kamer en een hele dag creatief bezig kan zijn. Ook de bijkomstigheden die het schrijverschap met zich meebrengen, vind ik erg leuk. Zo ontvang ik regelmatig e-mails van fans en ontmoet ik bekende schrijvers tijdens evenementen, erg speciaal."

Uitgeverij Ambo Anthos stelde voor de boekpresentatie in Amsterdam te houden, maar Chantal voelde zelf meer voor Boxtel, ondanks dat ze al vijftien jaar in Duitsland woont. ,,In Boxtel wonen mijn vrienden en familie. Ik kom hier zeer regelmatig en had hier al eens een signeersessie. In eerste instantie dacht ik dat daar weinig mensen op af zouden komen, maar allerlei oude bekenden kwamen, zoals ouders van voormalig klasgenoten", vertelt Chantal enthousiast. Ze is blij met de positieve aandacht. Lachend: ,,Behalve van mijn kinderen, die vinden het niet zo fijn dat ik regelmatig naar Nederland moet voor evenementen..."

Het Isolement ligt vanaf 26 mei in de winkel. Belangstellenden kunnen Chantal van Mierlo op vrijdag 3 juni tussen 17.00 en 19.00 ontmoeten in boekhandel Bruna aan de Rechterstraat te Boxtel. Er is een vrije inloop, maar mensen wordt gevraagd zich aan te melden via publiciteit@amboanthos.nl.

Brabants Centrum geeft een exemplaar van Het Isolement weg. Wil jij dit boek winnen? Stuur dan een e-mail naar bc@brabantscentrum.nl.

FOTO BOVEN: Het tweede boek van Chantal van Mierlo verschijnt op 26 mei. (Foto: Ruud Pos).