Fietsambassadeurs Daan Kuiper ( baard) en Casper Doolhof.  verder Jan van Gerven uit Esch en José van Eindhoven en José Leijten (Gerard Schalkx)
Fietsambassadeurs Daan Kuiper ( baard) en Casper Doolhof. verder Jan van Gerven uit Esch en José van Eindhoven en José Leijten (Gerard Schalkx) Foto: Gerard Schalkx

Campagne 'Boxtel Trapt Los': meer ouderen op de fiets

'Fietsen gaat me beter af dan lopen'

Lonneke Hoondert

,,Laat de e-bike wat vaker staan", adviseert fietsambassadeur Richard Termeer van de Fietsersbond aan Jacqueline Boleij die zojuist heeft ingevuld hoeveel kilometer ze vorige week heeft gefietst. Boxtelaren konden vrijdag op de Markt terecht voor een persoonlijk advies bij het fietsloket in het kader van de actie 'Boxtel Trapt Los', waarin de gemeente probeert 50-plussers te stimuleren om meer te fietsen.

De gemeente Boxtel lanceerde in samenwerking met werkgroep Lokale Agenda 21, de Fietsersbond en mediapartner Brabants Centrum het project 'Boxtel Trapt Los'. DTV Consultants uit Breda voert de actie uit. Voor relatief korte ritjes, bijvoorbeeld naar het centrum, de sport- of hobbyclub en eventueel het werk, kan de auto best blijven staan, zo is de gedachte. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij stond vrijdag met een delegatie fietsambassadeurs op de Markt om Boxtelaren over te halen mee te doen aan de actie. Dát lukte best aardig, maar het waren vooralsnog de échte fietsliefhebbers die bij het fietsloket advies kwamen inwinnen.

Henk van Uden was de eerste die zichzelf meldde bij het loket. ,,Ik fiets redelijk veel", begint Van Uden bescheiden. Na wat doorvragen blijkt dat de Boxtelse senior meer dan 9.000 kilometer per jaar aflegt. ,,Vijfentwintig jaar geleden kon ik vanwege mijn been niet lopen én niet fietsen. Daar bracht de e-bike verandering in. Er ging een wereld voor me open", lacht hij. ,,Het was wel een gedoe. Ik had één van de eerste e-bikes en sleepte wat af met twee accu's."

Van Uden onderstreept het belang van fietsen voor senioren. ,,Het is beter voor het milieu en de gezondheid. Ik ken mensen die altijd binnen zitten, terwijl je je zoveel beter voelt als je een rondje fietst. Je kunt heerlijk je hoofd leegmaken." Van Uden fietst niet alleen voor zijn plezier: ,,Voor het Rode Kruis fiets ik regelmatig met de duofiets van ContourdeTwern naar de Kampina. Dat doe ik met eenzame ouderen. Fietsen is mijn lust en mijn leven. Het gaat me dan ook beter af dan lopen", knipoogt hij terwijl hij op zijn wandelstok wijst.

Naar Sint-Petersburg

Hoewel het vanwege de regen niet storm liep, hadden de fietsambassadeurs het toch behoorlijk druk. Boleij: ,,De afgelopen twee weken hebben mijn man en ik tijdens onze vakantie 400 kilometer gefietst. Ik leg die afstanden wel af met de e-bike. Als ik in het dorp moet zijn pak ik mijn gewone fiets." Ambassadeur Termeer kon Boleij van weinig tips voorzien, behalve dat ze de e-bike wat vaker moet laten staan.

Ook bij Sjak Doms is er weinig ruimte voor verbetering. ,,Ik wil zo lang mogelijk op mijn gewone fiets zoveel mogelijk kilometers maken. Ik gebruik zelden mijn auto", vertelt hij. Termeer kon hem slechts één passend advies geven: ,,Ga vooral zo door!". De fietsambassadeur noemt Doms 'een voorbeeld voor alle 50-plussers'. Zo fietste de Boxtelaar al drie keer naar het Spaanse Santiago de Compostela en maakte hij op zijn tweewieler ook tripjes naar Berlijn, Sint-Petersburg en de Noordkaap.Termeer zelf kon zich met recht ambassadeur noemen. Hij fietste bij een aantal reizen mee met Doms. ,,En volgende week fietsen we vanuit Zuid-Frankrijk naar Nederland. Zo'n 1.700 kilometer.'

Fietsapp

Bij de fietsloketten kunnen belangstellenden voor 'Boxtel Trapt Los' zich aanmelden. Daar krijgen ze een persoonlijk fietsadvies. Dat advies wordt opgesteld aan de hand van gegevens die worden geïnventariseerd: hoe reist iemand, welke ritten en wat zou je op de fiets kunnen doen. Via de app TripZoom die is te downloaden op de smartphone worden de fietsritten vervolgens geregistreerd. Door deze registratie te vergelijken met het uitgebrachte fietsadvies, wordt duidelijk of de uitdaging wordt gehaald. De actie duurt tot en met 30 juni.

Komende fietsloketten

De fietsloketten zijn nog op drie dagen te bezoeken. Zaterdag was de tweede editie in rijwielhandel Jack Leijten Bike Totaal (Stationsstraat). Heden, donderdag 26 mei is het fietsloket geopend in het Hobbycentrum voor senioren aan de Baroniestraat. Zaterdag 28 mei kunnen mensen zich aanmelden bij Denra Scooters en Fietsen aan de Boxtelseweg in Liempde, daar kunnen ze allerlei fietsen en scooters uitproberen. Het laatste fietsloket is zondag 19 juni bij Jack Leijten als de Ster ZLM in Boxtel finisht. Onder de deelnemers die hun fietsprestaties aanzienlijk verbeteren en veel ritten en kilometers maken, worden waardebonnen verloot van honderd euro. Die zijn niet alleen te verzilveren bij Jack Leijten en Denra, maar ook bij Fysio-Team, Brabant Sports en Tiga Health & Beauty.

FOTO BOVEN: Fietsers konden zaterdag bij Jack Leijten Bike Totaal in de Stationsstraat terecht voor informatie over Boxtel Trapt Los. José Leijten (midden) ving de senioren op. José van Eindhoven (links) kreeg fietsadvies van ambassadeur Daan Kuiper. Casper Doolhof (rechts) gaf Jan van Gerven uit Esch fietstips. (Foto: Gerard Schalkx).


De Bokselse Kwis

De Bokselse Kwis wordt ook dit jaar gehouden. Zaterdag 5 november is de derde editie van de dorpsquiz. De inschrijving voor de Bokselse Kwis gaat op 1 juli van start op de vernieuwde website: www.debokselsekwis.nl.

Herman van Wanrooij laat toegewijd fietser Henk van Uden de TripZoom-app zien tijdens het eerste fietsloket. (Foto: Peter de Koning).