Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

aandacht voor lyme aangenaam tijdens lekker lennisheuvel

Teek: klein beest met grote gevolgen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ziektes als malaria of gele koorts worden door mensen vaak als een ver-van-mijn-bed-show ervaren omdat ze veelal in het buitenland voorkomen. In Nederland komt echter óók een insect voor dat een mensenleven compleet kapot kan maken: de teek." Marinus Doornekamp en Ton Kroonen kunnen erover meepraten. Hun vriend en zwager Gerard de Bruin overleed vorig jaar op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Lyme, veroorzaakt door een tekenbeet. Om meer bekendheid te geven aan de ziekte, richtte hij de stichting Lyme Aangenaam op. Doornekamp en Kroonen zetten de stichting voort en organiseren op zondag 29 mei een actie tijdens het culinaire evenement Lekker Lennisheuvel.

Vijf jaar geleden, kort voordat hij een lezing moest geven, voelde Gerard de Bruin steken in zijn hoofd. Hij belandde met onbestemde klachten in het ziekenhuis. ,,Hij werd getest op de ziekte van Lyme, maar deze diagnose kwam er toen nog niet uit." In eerste instantie werd gedacht aan een hersenstoornis, maar na twee jaar werd duidelijk dat het om de ziekte van Lyme ging. De uiteindelijke diagnose volgde pas twee jaar nadat hij de eerste steken in zijn hoofd voelde. ,,Hij kreeg een antibiotica-infuus en dat zorgde ervoor dat enkele klachten verholpen werden. Zo kwam zijn verloren spraakvermogen weer gedeeltelijk terug", legt Kroonen uit. ,,Helaas was er al zoveel verwoest in zijn zenuwstelsel", voegt Doornekamp toe. ,,Aan de buitenkant zag je het niet, maar hij kampte met klachten als geheugenverlies, gewrichtspijn en een zenuwstelsel dat in de war was. Van een energieke man veranderde hij in een kasplantje..."

sluipmoordenaar

De Bruin, die al eerder een boek over conflict- en agressiemanagement uitbracht, schreef korte verhalen over zijn ziekte. In september 2012 verscheen het eerste boek 'Berichten vanuit een ontregeld brein'. ,,De ziekte van Lyme was op dat moment nog niet geconstateerd", aldus Kroonen. Deze week is het tweede boek verschenen dat de laatste fase van het leven van De Bruin belicht. Tot op zijn sterfbed heeft de man uit Liempde verhalen geschreven. In oktober vorig jaar overleed hij. ,,Ik heb diep respect voor Gerard. Zijn eerste boek zorgde voor een traan en tegelijkertijd een lach", zegt Doornekamp. ,,Op humoristische wijze beschrijft hij zijn ziekte, terwijl je weet waar hij mee kampte. Al die symptomen bij elkaar waren eigenlijk niet vol te houden. Bovendien kan dit iedereen overkomen." Kroonen: ,,Gerard heeft nooit geklaagd over zijn ziekte. Pas toen ik zijn boek las, realiseerde ik de onmacht en de frustratie. De ziekte van Lyme is een sluipmoordenaar: je ziet het niet aan mensen, maar ze worden steeds zieker."

De Bruin stond zelf aan het roer van de stichting Lyme Aangenaam. ,,Hij bedacht zelf de naam, die bedoeld is als kwinkslag", grinnikten Kroonen en Doornekamp. ,,We brengen Lyme op een aangename manier onder de aandacht, maar tegelijkertijd is de ziekte natuurlijk zeer onaangenaam. Gerard heeft de oprichting van de stichting nog meegemaakt."

Bekendheid geven aan de ziekte en tegelijkertijd geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek: dat is het doel van stichting Lyme Aangenaam. Jaarlijks worden anderhalf miljoen mensen gebeten door een teek. Bij 45.000 mensen veroorzaakt het beestje een infectie, van wie de diagnose bij 17.000 mensen te laat wordt gesteld. Hierdoor wordt de ziekte bij 10.000 mensen chronisch. ,,Als je er snel bij bent, wordt de bacterie gedood met antibiotica", legt Doornekamp uit. ,,Het is belangrijk om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan de ziekte. Voorkomen is immers beter dan genezen." Daarnaast wordt er geld ingezameld voor wetenschappelijke projecten.

Tijdens Lekker Lennisheuvel treedt de stichting voor het eerst naar buiten. Tijdens het culinaire evenement, dat van 14.00 tot 18.00 uur plaatsvindt in natuurpark Boscheind, worden met een mobiele houtoven van Boxtelaar Jan Schalkwijk pizza's gebakken voor het goede doel. Daarnaast worden de boeken van Gerard de Bruin verkocht. Kijk voor meer informatie op de website www.lymeaangenaam.nl.

FOTO BOVEN: Ton Kroonen uit Liempde (links) en Marinus Doornekamp uit Lennisheuvel vormen samen met Thijs Kampschoër de stichting Lyme Aangenaam om aandacht te genereren voor de ziekte van Lyme.


Wandeling

over Velder

en Heerenbeek

Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 5 juni om 09.00 uur een wandeling over Velder en Heerenbeek. Ger van den Oetelaar fungeert als gids voor de wandeling over deze twee aangrenzende, maar sterk verschillende landgoederen.

Iedere natuurliefhebber kent de landgoederen Velder en Heerenbeek, die zich aan weerszijden van de grens tussen Boxtel en Oirschot bevinden. Ze zijn karakteristiek voor de natte leembossen die Het Groene Woud kent. Daarmee houdt de gelijkenis op, want beide landgoederen hebben een totaal andere historie die duidelijk haar sporen heeft achtergelaten. Velder, eigendom van de familie Van Boeckel, was eeuwenlang een afgesloten jachtdomein en alles stond in het teken van de jacht. Het kleinere Heerenbeek was van oudsher het onderkomen van adellijke eigenaren uit de Zuidelijke Nederlanden. Nu is Brabants Landschap eigenaar.

Vertrekpunt is herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg 100 te Oirschot. De tocht duurt tot 12.00 uur. Stevig schoeisel en een muggenwerend middel worden aangeraden.