De basisschooljeugd in Gemonde kan op maandag en dinsdag terecht bij het biebpunt in de school. Vrijwilligers runnen het uitleenpunt. (Foto: Wendy van Lijssel).
De basisschooljeugd in Gemonde kan op maandag en dinsdag terecht bij het biebpunt in de school. Vrijwilligers runnen het uitleenpunt. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Annelieke van der Linden

Bibliotheekpunt Gemonde voor jeugd voorziet in behoefte

WENDY VAN LIJSSEL

Recent werd een bibliotheekpunt geopend op de Sint-Lambertusschool in Gemonde. De plek telt al veel leden, want alle kinderen van de basisschool hebben een abonnementspas. De bieb is twee keer in de week geopend en wordt gerund door vrijwilligers zoals Miet Geerts en Rikie Schellekens uit Gemonde. Gezocht wordt naar nieuwe mensen die regelmatig belangeloos een handje willen helpen met het uitlenen en innemen van al het leesvoer.

Verleden jaar sloten de deuren van de bibliotheek in Gemonde, waardoor volwassenen en jongeren van de middelbare school hun leesheil elders zochten. Voor basisschooljeugd lag dat anders. Zij waren vooral door vervoer afhankelijk van hun ouders/verzorgers voor het lenen van een leuk boek bij een andere bibliotheek. In goed overleg met de gemeente Sint-Michielsgestel, bibliotheek De Meierij en de Sint-Lambertusschool werd onlangs in de school een biebpunt geopend. ,,Dat wil zeggen dat we een basiscollectie boeken hebben, gericht op de basisschooljeugd. Het is opgezet om het belang van lezen te onderstrepen en kinderen te stimuleren om dat te (blijven of gaan) doen. Er wordt steeds minder gelezen, maar het is onder andere belangrijk voor je taalontwikkeling", vertelt Emmy van Rooy van bibliotheek De Meierij.

Zij is er niet elke keer. Het biebpunt is op maandag en dinsdag van 14.15 uur tot 15.45 uur geopend en wordt om toerbeurt gedraaid door vrijwilligers Truus van der Schoot, Joke van der Sande, Miet Geerts en Rikie Schellekens. Laatstgenoemde twee dames waren al actief in de voormalige bibliotheek en zijn met de bieb mee verhuisd naar school. ,,Lezen is goed voor kinderen", weet Miet. Ze bekent eerlijk: ,,Het is hier eigenlijk een stuk levendiger dan op het oude adres. Alle klassen komen in groepjes langs. Wij nemen de boeken in, lenen ze uit en we zetten de ingeleverde boeken weer op de goede plaats", om lachend toe te voegen. ,,Daar leren wij ook van, want uitlenen en innemen gebeurt met de computer."

leesbevordering

Miet is 82 jaar en Rikie 70 jaar oud. Beide vrouwen zouden graag het stokje overdragen aan anderen. Momenteel zijn er vier vrijwilligers die zich om toerbeurt beschikbaar stellen. Hoe meer mensen inhaken, hoe beter het verdeeld kan wor


den. Nieuwe vrijwilligers worden warm welkom geheten en mogen zich melden bij Peggy van den Brand. Zij is samen met collega Eline Jansen aangesteld als leescoördinator. ,,Wij zijn bezig met het opstellen van een leesplan om leesbevordering te stimuleren en koppelen daar activiteiten aan", vertelt ze. Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, mail naar: p.vandenbrand@lambertusgemonde.nl.

rond te neuzen

Hoewel alle kinderen lid zijn van het nieuwe biebpunt wil dat niet zeggen dat ze daarmee ook verplicht moeten lezen. Zoals bij elke bibliotheek is het aan de kinderen zelf om te besluiten om wel of niet te gaan. Omdat zij op gezette tijden onder schooltijd in groepjes een boek mogen lenen, motiveert dat hen echter zeker om eens rond te neuzen wat er op de plank(en) staat. ,,Eerst moesten we buiten schooltijd om naar de bibliotheek. Dan ga je toch minder vaak. Nu mag het tijdens de les. We krijgen ook genoeg tijd om een goed boek te zoeken. Verder vergeten we de boeken nu niet meer in te leveren", vertellen enkele enthousiaste kinderen uit groep 8. Om te voorkomen dat de jeugd misbruik maakt van deze tijd en dus te lang wegblijven uit hun klas, zijn er ouders die dit aansturen. ,,Omdat niet alle kinderen een boek lenen, kan de leerkracht gewoon verder met zijn of haar les", zo wordt verduidelijkt. Al met al ziet het er naar uit dat het biebpunt in de Sint Lambertusschool zeker voorziet in een behoefte. In overleg met de leescoördinator wordt gezorgd dat de collectie regelmatig wordt vernieuwd, zodat alle jeugd lekker kan blijven lezen.


Digitaal aanmelden
voor de Essche

wandel3daagse

De wandel3daagse in Esch vindt dit jaar plaats op woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 juni. Inschrijven kan via eschavond3daagse.nl. Deelnemers kunnen kiezen uit routes van 5 en 10 kilometer.

Voor deze zevende editie van de wandel3daagse zijn nieuwe routes uitgezet door de omgeving van Esch. De start en finish zijn net als vorig jaar bij Pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos aan de Haarenseweg 4. Op woensdag en donderdag starten de vijf kilometerlopers tussen 18.00 en 18.30 uur. De tien kilometer start die dagen tussen 17.30 en 17.45 uur.

Vrijdag eindigen alle wandelaars gezamenlijk op het schoolplein, waar ze feestelijk worden verwelkomd door de muziekvereniging Sint-Willibrordus. Om gezamenlijk te kunnen eindigen, zijn de starttijden op vrijdag anders. De vijf kilometerwandelaars beginnen die dag om 18.00 uur en de tien kilometers om 17.30 uur. De kosten bedragen vier euro per persoon voor drie dagen wandelen. Eén of twee dagen meewandelen kan ook; dan zijn de kosten 1,50 euro per dag. Inschrijven kan via eschavond3daagse.nl. Daar is ook alle overige informatie te vinden.

Gemonde

Fietsvierdaagse

Voetbalvereniging Irene organiseert ook dit jaar weer de IreneGeerts avondfietsvierdaagse. Evenals andere jaren vindt het fietsevenement plaats in de tweede week van juni, van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 juni. Fietsers kunnen kiezen uit routes van 15 of 25 kilometer. Vertrekpunt tussen 18.00 en 19.00 uur is sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. Daar kunnen deelnemers zich ook opgeven. Het inschrijfgeld bedraagt vier euro voor vier dagen.