Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

Zieke kinderen beleven topdag op Drents TT-circuit

Boxtelse BMW racet 'Against Cancer'

Lonneke Hoondert

,,Het wordt elk jaar groter en het levert iedere editie meer geld op. Dat vind ik prachtig om te zien", glundert Vincent Smits. De Boxtelse ondernemer doet op woensdag 20 juli voor de derde keer mee aan de jaarlijkse Circuitdag van de stichting Against Cancer op het TT-circuit in Assen. De hele dag gaat hij racen met ernstig zieke kinderen in zijn getunede BMW 325. Met ieder jaar groeit zijn enthousiasme. ,,Die glimlach van oor tot oor, dáár gaat het om."

De Boxtelaar, die eigenaar was van Autoservice Boxtel en inmiddels in 's-Hertogenbosch het autobedrijf Cars en Joy runt, rijdt mee in zijn eigen voertuig. ,,In tegenstelling tot de deelnemers die een auto te leen krijgen, kan ik dus wel allerlei capriolen uithalen. Als de banden slijten, komt dat op mijn eigen conto." Hoewel er officieel niet gedrift mag worden met de racewagens maakt de Boxtelse coureur wel eens een - voorzichtige- uitzondering. ,,Sommige kinderen vinden dat stiekem erg leuk."

Verhalen

Smits is niet alleen op de racebaan te vinden; zelf zamelt hij ook geld in voor de stichting. Die inkomsten worden door Against Cancer gebruikt om vakanties en evenementen voor kinderen met kanker te organiseren. Dit jaar staat de teller bij Smits al op 8.051 euro. ,,Je ziet echt schrijnende gevallen en door kinderen én hun families zo'n dag te bieden, kunnen ze even ontsnappen aan de realiteit." Kinderen verkennen tijdens de Circuitdag niet alleen de Drentse racebaan, maar kunnen ook hun hart ophalen bij tal van andere activiteiten. Hoewel het meerijden in een imponerende racewagen op het circuit veruit het populairst is, kunnen de patiëntjes ook even hun zorgen vergeten wanneer ze mee crossen in een tankwagen of een helikoptervlucht maken. ,,Er is zelfs zoveel te doen, dat een dag misschien wel te kort is", grapt Smits.

Ook doneren? Kijk op www.againstcancer.nl bij het coureuroverzicht.

FOTO BOVEN: Vincent Smits toont trots de BMW 325 waarmee hij tijdens het evenement Against Cancer op het TT-circuit in Assen ernstig zieke kinderen de dag van hun leven bezorgt.