Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

buurtkamer staat open voor andere plek in boxtel

Forofiet denkt na over de toekomst

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Nu de verhuizing van de Voedselbank een stap dichterbij is gekomen, buigt de gemeente zich over ontwikkelingsplannen voor het Ronduutje. Dit heeft ook gevolgen voor Forofiet, de buurtkamer die wekelijks activiteiten organiseert voor mensen uit de wijk Centrum-Breukelen.

Woonstichting Sint-Joseph en het Bossche kunstenaarscollectief Makershuis stonden in 2011 aan de wieg van Forofiet, die toen nog 'Makerskamer' heette. Verschillende kunstenaars verzorgden projecten om verbindingen te leggen met de wijk Breukelen.

Inmiddels is Forofiet een plek waar diverse activiteiten worden georganiseerd en waar allerlei doelgroepen samenkomen. De tweedehands markt, die zaterdag weer plaatsvond op het terrein, beleefde zaterdag het eerste lustrum. En er zijn veel meer activiteiten ,,Disco's, knutselworkshops, je kunt het zo gek niet bedenken. Daarnaast vormen we een plek waar mensen samenkomen om een kop koffie te drinken en te buurten. Dat is erg belangrijk, want eenzaamheid is erg", aldus Maddy van der Burg, drijvende kracht achter de buurtkamer. Samen met twaalf vaste vrijwilligers en allerlei buurtbewoners probeert ze Forofiet te behouden voor Boxtel.

collecte

Om de huur van Forofiet te kunnen betalen, worden inkomsten van de activiteiten gebruikt. Van der Burg geeft aan dat de eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt en dat subsidie hard nodig is. ,,We doen alles wat we kunnen. Zo hebben we vorige week urenlang gecollecteerd voor het Oranje Fonds, omdat we een gedeelte van deze collecte krijgen. Maar het is simpel: als we geen subsidie krijgen, houdt het na dit jaar op." Er zijn al verschillende gesprekken met de gemeente geweest, maar tot nu toe blijft onduidelijk wat er uiteindelijk gebeurt met Forofiet. Van der Burg: ,,We weten dat de gemeente nadenkt over de toekomst van het terrein en willen ook gerust kijken naar een andere locatie. De collecte voor het Oranje Fonds heeft me op allerlei mooie plekken in Boxtel gebracht. Maar het liefst zouden we op deze plek blijven zitten."

Wethouder Eric van den Broek laat weten dat de vrijwilligers zich moeten beraden op de toekomst. ,,Op enig moment zal de buurtkamer weg moeten op de huidige plek. Dat heb ik aangegeven tijdens het gesprek dat ik twee weken met enkele vrijwilligers had. We hebben afgesproken dat ze zelf op zoek gaan naar een aantal geschikte plekken. Vervolgens kunnen we kijken of een buurtkamer op die locaties mogelijk is." Wethouder Van den Broek geeft er de voorkeur aan dat Forofiet in de wijk Breukelen blijft. ,,Forofiet vervult een belangrijke functie in deze wijk."

In het verleden is een eenmalige subsidie aan de buurtkamer verleend door de gemeente Boxtel en woonstichting Sint-Joseph. ,,De activiteiten die Forofiet ontplooit, zijn erg positief. Zowel de vaste evenementen als de ontmoetingsfunctie die de buurtkamer heeft." Ook op het subsidievlak verwacht wethouder Van den Broek een voorstel van de vrijwilligers. ,,We hebben afgesproken binnenkort verder te praten. En waar het vorige gesprek plaatsvond in het gemeentehuis, kom ik dit keer naar de buurtkamer."

FOTO BOVEN: Al vijf jaar wordt bij buurtkamer Forofiet met enige regelmaat een tweedehands markt georganiseerd. De eerstvolgende markt vindt plaats op zondag 3 juli. De toekomst van de buurtkamer aan het Ronduutje is onbekend nu het terrein naar alle waarschijnlijkheid opnieuw wordt ontwikkeld. (Foto: Annelieke van der Linden).


Workshop lichaamstaal

In bibliotheek De Meierij aan de Burgakker in Boxtel wordt morgen, vrijdag 27 mei, van 10.30 tot 12.00 uur een interactieve workshop gegeven over lichaamstaal. De workshop staat onder leiding van Patries Post. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.bibliotheekdemeierij.nl.