VRIJDAG 20 MEI BIJ NPO 2

Familie Juffermans begroet VPRO's Hokjesman in Boxtel

Duurzaamheid wordt in huize Juffermans in Boxtel al vele decennia met een hoofdletter geschreven. Reden voor de Hokjesman (Michiel Schaap) van de VPRO om eens een kijkje te gaan nemen bij Jan en Marianne. Zijn bevindingen zijn morgen, vrijdag 20 mei te zien op NPO2 om 21.10 uur.

De Hokjesman noemt zijn uitzending 'De Duurzamen' en onderzoekt de codes, de aannames en de omgangsvormen binnen de milieubeweging, die het woord duurzaamheid al hoog in het vaandel had voor het mode werd. ,,Al bijna een halve eeuw is het voor de duurzamen 'vijf voor twaalf'. Hoe voelt dat?", zo vraagt de Hokjesman zich af.

Na twee succesvolle series gaat programmamaker Schaap op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen en bezoekt hij in acht afleveringen niet alleen de familie Juffermans in Boxtel, maar heeft hij ook oog voor 'De Drenten', 'De geesteszieken', 'De professoren', 'De Hindoestanen', 'De lesbiennes', 'De reizigers' en 'De Rotterdammers'.

Hierbij kijkt de Hokjesman nadrukkelijk naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes. Als een klassieke volkenkundige, gestoken in driedelig pak met strik, wil Schaap de geheimen van de betreffende gemeenschap blootleggen.