Van de 2.100 WSD-medewerkers werken er nog maar 350 binnen de eigen muren. De overgrote meerderheid is gedetacheerd actief op allerlei plekken in de samenleving. Zoals Wim op de Boxtelse Kinderboerderij. (Foto: Vincent van den Hoogen)
Van de 2.100 WSD-medewerkers werken er nog maar 350 binnen de eigen muren. De overgrote meerderheid is gedetacheerd actief op allerlei plekken in de samenleving. Zoals Wim op de Boxtelse Kinderboerderij. (Foto: Vincent van den Hoogen) Foto: Vincent van den Hoogen

• WSD BOXTEL BESTAAT ZESTIG JAAR • PUBLIEK ZATERDAG WELKOM OP OPEN DAG

'Werk is zoveel meer dan brood op de plank'

Peter de Koning

'Het matchen, inzetten en ontwikkelen van zoveel mogelijk mensen die behoren tot de Participatiewet. WSD maakt dit gemakkelijk en aantrekkelijk voor gemeenten en werkgevers. Samen creëren wij duurzame kansen en werk.' Zo luidt officieel de missie van de WSD. Een missie waar het bedrijf inmiddels zestig jaar aan werkt.

De oorsprong van de WSD ligt op 29 maart 1955. Op die dag besloot het Boxtelse college van B. en W. tot een onderzoek naar het oprichten van een sociale werkplaats. Anderhalf jaar later ging de Sociale Werkplaats Boxtel van start in een pand aan de Prins Hendrikstraat waarin jarenlang diverse fabriekjes zaten. Eerste werkmeester Jo van Riel kreeg de opdracht het pand geschikt te maken als werkplaats voor diverse werkzaamheden, zoals sigarenkistjes monteren, snoermontage, taai-taai inpakken en het monteren van schrijfmachinewagens. Sindsdien is WSD uitgegroeid tot een grote regionale werkgever die ruim 2.100 mensen bemiddelt voor de elf gemeenten binnen de driehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven. Dat doet WSD in een netwerk van zo'n 700 bedrijven. Volgens brancheorganisatie Cedris behoort WSD in de landelijke top 10 en dankt het bedrijf die score aan een solide financiële basis, de uitstekende sociale prestaties en een reputatie als betrouwbare businesspartner.

De boer op

,,Het belang van werk staat bij ons voorop. Dat was, is en blijft ons fundament, ons uitgangspunt nummer één. Werk hebben is zoveel meer dan brood op de plank", vertelt Jan Simons, sinds 2002 directeur van de WSD. Via de Participatiewet moeten de komende jaren nog meer mensen uit de WSD-doelgroep aan het werk komen in het reguliere bedrijfsleven. Het doel is 125.000 extra banen in 2025. Lukt dat niet, dan dreigt een verplichting van vijf procent sw-medewerkers voor bedrijven vanaf 25 werknemers. De vrijwillige invulling van die 125.000 banen loopt moeizaam, ziet ook Simons. ,,Dat komt niet alleen door de marktomstandigheden. In de wet zit veel stroperige bureaucratie die nog gecorrigeerd moet worden. Bovendien kunnen gemeenten de gekrompen budgetten maar één keer uitgeven binnen het brede zorgpakket dat ze op hun bordje hebben gekregen. Dus moeten wij meer de boer op. Uitdragen wie we zijn, wat we doen en het nut daarvan voor de samenleving. Ook zullen we nog meer de samenwerking zoeken en versterken met onze partners in het maatschappelijk middenveld: gemeenten, zorginstellingen, woningcorporaties, onderwijsinstellingen. Samen optrekken in allerlei vormen van samenwerking. We hebben elkaar keihard nodig om onze mensen aan het werk te brengen en te houden, en ze via dat werk de volwaardige plaats in onze samenleving te bieden die ze aankunnen en verdienen."

Illusie

Simons vervolgt: ,,Hoe vaak je de wetten ook verandert, organisaties zoals WSD blijven altijd nodig. Je kunt onze doelgroep niet zomaar over de heg gooien bij de werkgevers. Bovendien blijven er nieuwe uitdagingen op ons af komen. Bijvoorbeeld vanuit de nieuwe stroom vluchtelingen die ongetwijfeld ook mensen herbergt die met hun bijzondere geschiedenis en achtergrond onze hulp nodig hebben. Een doelgroep die ook van ons nieuwe inzichten en vaardigheden verlangt. Tegelijk moeten we blijven beseffen dat we niet iedereen aan het werk kunnen helpen. Dat is een illusie, hoe hard we ook ons best doen. Maar één ding weet ik zeker: de mate waarin we die illusie kunnen benaderen, is onder andere afhankelijk van de beschikbare budgetten. Met extra geld meer mensen aan het werk helpen, is altijd goedkoper dan een oplossing in de vorm van zorg. Werk blijft prioriteit nummer één voor iedereen die enigszins kan werken."

,,Door druk op de centen kan een medewerker verworden tot een financiële businesscase. Daar verzetten wij ons fel tegen", vervolgt Simons. ,,Een beschaafde maatschappij helpt deze mensen, onder andere omdat zij beseft dat die hulp goed is voor de totale maatschappij. Ik ben daar niet somber over, integendeel. Ja, door de budget-druk die het rijk bij de gemeenten neerlegt, zie ik wel een verharding in de besluitvorming. Daar tegenover staat een groeiende welwillendheid bij bedrijven. WSD is het meest succesvol in het mkb, waar de directeur en eigenaar één persoon zijn en met een korte afstand tussen directiekamer en werkvloer. Daar is de animo om met ons samen te werken groot en groeiend. Belangrijk daarbij is dat we die bedrijven zoveel mogelijk ontzorgen, hun risico's beperken en zorgen voor een financieel interessant plaatje. Niet voor niets zijn we succesvol met verschillende detacheringsconstructies."

Open dag

Komende zaterdag 21 mei zet WSD aan de Schouwrooij 20 van 10.00 uur tot 16.00 uur de deuren open voor publiek. Met rondleidingen, een kijkje in de keuken en mini-workshops. De WSD-medewerkers vertellen graag hun verhaal en laten hun talenten zien op het talentenplein. Er is een vacaturemarkt en wie wil kan zijn CV laten checken door een CV-dokter. Voor kinderen is er onder andere een puzzeltocht. Belangstellenden kunnen ook andere WSD-werkplekken bezoeken, zoals bij Helicon, Het Goed en Holland Recycling. Een treintje zorgt voor vervoer. Een bijzonder initiatief in dit jubileumjaar is de Wensenfabriek: eens per maand brengt WSD een wens van een medewerker in vervulling en doet daarvan verslag op YouTube. Daar staan inmiddels diverse verrassende filmpjes.