De vroegere Molenwijkschool aan 't Ronduutje is in beeld voor herontwikkeling. De gemeente Boxtel zoekt met de Voedselbank naar een nieuw onderkomen voor deze voorziening die 462 monden voedt.
De vroegere Molenwijkschool aan 't Ronduutje is in beeld voor herontwikkeling. De gemeente Boxtel zoekt met de Voedselbank naar een nieuw onderkomen voor deze voorziening die 462 monden voedt. Foto: Marc Cleutjens

SCHOOLGEBOUW AAN RONDUUTJE CONCREET IN BEELD VOOR HERONTWIKKELING

Verhuizing Voedselbank stap dichterbij

MARC CLEUTJENS

Een nieuwe plek heeft voorzitter Arjen Witteveen van de Voedselbank nog niet gevonden. Maar in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur van Boxtel is al enige tijd een intensieve zoekactie bezig die snel tot resultaat moet leiden. Het huidige onderkomen aan het Ronduutje vertoont grote gebreken. Bovendien ligt een concreet herontwikkelingsplan op tafel voor het vroegere gebouw van de Molenwijkschool en daarna de Walpoortschool.

Tien jaar na de oprichting bedient de Voedselbank in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Sint-Oedenrode 192 gezinnen; in totaal worden wekelijks 462 monden gevoed. Volgens voorzitter Witteveen is met wethouder Eric van den Broek al concreet gekeken naar enkele panden in Boxtel. Het gaat zowel om gebouwen die eigendom zijn van de gemeente als particuliere panden. ,,Belangrijk is dat de Voedselbank naar een zeer energiezuinig onderkomen kan verhuizen", legt Van den Broek uit. ,,Het zijn juist de energiekosten die in het huidige gebouw aan het Ronduutje de pan uitrijzen. In een nieuw gebouw kan de Voedselbank de meest zuinige voorziening van Nederland worden."

Hoewel meerdere panden zijn bekeken, is nog geen keuze gemaakt. ,,Eerst gaan we een businessplan opstellen en wordt samen met de gemeente in beeld gebracht hoeveel stroom we momenteel verbruiken en hoe dat verminderd kan worden", stelt Witteveen. De hoge energierekening wordt veroorzaakt door de slechte isolatie van de oude school, de versleten verwarmingsketel en de enorme elektriciteitsbehoefte van koel- en vriesapparatuur. ,,Die kosten worden momenteel door de gemeente betaald", verduidelijkt de wethouder.

VOLDOENDE PRIVACY

De Voedselbank ontvangt thans een jaarlijkse subsidie van 6.500 euro van de gemeente Boxtel. De drie andere gemeenten betalen per cliënt een bedrag van 220 euro per jaar. In de nieuwe situatie gaat de Voedselbank de huur van het pand zelf betalen. ,,We hebben behoefte aan een gebouw van zo'n 350 vierkante meter of iets meer, zodat we onze producten kunnen opslaan en voldoende ruimte hebben om cliënten te bedienen", vertelt de voorzitter. ,,Belangrijk is dat ons nieuwe pand op een plek staat waar voldoende privacy geboden kan worden."

Witteveen geeft aan dat de Voedselbank tien jaar na de opening van het eerste onderkomen - in een leegstaand winkelpand aan de inmiddels gesloopte galerij aan de Baanderherenweg - nauw samenwerkt met tal van professionele organisaties. Dat zijn naast de gemeente ook ContourdeTwern en alle instanties die samenwerken binnen WegWijs. ,,We bieden overbruggingshulp aan mensen die in een moeilijke situatie ziten. Als het aan ons ligt, kloppen mensen drie tot zes maanden bij ons aan maar kunnen ze daarna weer op eigen benen staan. Ons motto luidt daarom 'geen pakket zonder traject'."

WONINGBOUW?

De vraag werpt zich op welke ontwikkelingsplannen de gemeente Boxtel voor het Ronduutje heeft. Volgens wethouder Van den Broek worden de plannen binnen enkele weken door het gemeentebestuur beoordeeld. Hij wilde deze week niet ingaan op de inhoud van de plannen, maar onderstreepte wel dat Boxtel vaart wil maken met herontwikkeling van de oude school waarin de Voedselbank is gehuisvest en enkele mensen antikraak wonen.

Een van de gegadigden is woonstichting Sint-Joseph. Directeur-bestuurder Rob Dekker meldde gistermiddag desgevraagd dat Sint-Joseph de eerste plannen voor het Ronduutje vijf jaar geleden aan het gemeentebestuur heeft voorgelegd. Het ging om een plan voor twintig woningen, waarvan er acht bestemd waren voor verkoop en de anderen als huurhuis zouden worden aangeboden. Volgens de directeur-bestuurder heeft de gemeente aangegeven dat het nulenergiewoningen zouden moeten zijn.

Dekker kon gisteren niet aangeven of de plannen van Sint-Joseph daadwerkelijk op tafel liggen bij het gemeentebestuur. Ook wethouder Van den Broek wilde daarover geen uitlatingen doen. Hij wilde evenmin aangeven om het om louter woningbouw gaat. Wel gaf de wethouder aan dat zich in het verleden meerdere kandidaten hebben gemeld voor deze locatie.