Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

IMPULS VOOR 'LEVENSFASEBELEID'

Boxtel neemt initiatief voor ouderenagenda

MARC CLEUTJENS

De gemeenteraad van Boxtel staat dinsdag 24 mei uitgebreid stil bij de toekomst van het ouderenbeleid in Boxtel. In het gemeentehuis wordt dan een beeldvormende bijeenkomst gehouden waar niet alleen alle raadsleden en gemeentebestuurders aanschuiven, maar ook vertegenwoordigers van twaalf ouderenorganisaties. ,,Veel van deze clubs praten vaak over dezelfde onderwerpen", zegt wethouder Eric van den Broek. ,,Het is onze wens en ambitie om tot integraal beleid te komen en te voorkomen dat we met z'n allen het wiel opnieuw uitvinden."

In plaats van ouderenbeleid spreekt Van den Broek liever over 'levensfasebeleid' dat oog heeft voor alle aspecten die te maken hebben met ouder worden. Met de Seniorenraad, de Wmo-Adviesraad en de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) heeft de wethouder uitvoerig gesproken over het bundelen van krachten. ,,Ons doel is om te komen tot een seniorenagenda voor Boxtel. Na de beeldvormende bijeenkomst in de gemeenteraad gaan we met alle organisaties aan de slag om een notitie op te stellen waarin alle speerpunten komen te staan die belangrijk zijn voor het levensfasebeleid. Op de seniorenagenda gaan we speerpunten zetten die we graag willen realiseren in onze gemeente."

Volgens Van den Broek kunnen die speerpunten over tal van thema's gaan die vallen onder de noemer wonen, zorg en welzijn. ,,Denk aan de behoefte om te bouwen voor ouderen, maar ook het vraagstuk rond eenzaamheid. Verder is de verbetering van de toegankelijkheid van de openbare ruimte vaak een gesprekspunt." De wethouder geeft aan dat Boxtel thans al veel werk maakt van specifiek 'levensfasebeleid'. ,,In de woonvisie en de uitwerking van de Participatiewet zijn heel doelgericht ouderenparagrafen opgenomen."

INTERACTIEF

Tijdens de beeldvormende raadsvergadering schuiven twaalf organisaties met de gemeenteraadsleden aan tafel. Na een plenaire vergadering waarin ideeën en suggesties worden uitgewisseld en het gemeentelijk beleid wordt toegelicht, volgt een interactieve invulling van de bijeenkomst. Van den Broek: ,,Alle vertegenwoordigers van de ouderenorganisaties krijgen een moment om zich tijdens een pitch te presenteren en wat ideeën voor het voetlicht te brengen. Daarna richten we een soort informatiemarkt en kan iedereen zich laten informeren over alles wat op het gebied van ouderen in Boxtel te doen is."

De wethouder verwacht dat aan het slot van de bijeenkomst een aantal actiepunten opgesomd kan worden die opgenomen worden in de seniorenagenda. ,,Zodra Boxtel die agenda heeft, zal er meer eenduidigheid zijn en kunnen we ons gezamenlijk met alle partijen richten op de speerpunten die voor deze doelgroep van belang zijn."

De beeldvormende gemeenteraadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis van Boxtel begint dinsdag 24 mei om 19.30 uur en is openbaar toegankelijk.

Senioren

MAANDAG 23 MEI

14.30 koersbal in Orion.

DINSDAG 24 MEI

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in Orion.

WOENSDAG 25 MEI

13.15 fietstocht (Dungense Dijkenroute); vertrek vanaf de Speelmanstraat. Een tweede groep vertrekt een kwartier later.

17.00 gezamenlijk eten in restaurant De Oude Ketting; aanmelden vóór 22 mei via telefoonnummer (0411) 67 78 63 of e-mail: sina_alphen@planet.nl.

DONDERDAG 26 MEI

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 27 MEI

13.30 rikken en jokeren in De Rots.


Workshop lichaamstaal

In bibliotheek De Meierij aan de Burgakker in Boxtel wordt vrijdag 27 mei van 10.30 tot 12.00 uur een interactieve workshop gegeven over lichaamstaal. De workshop staat onder leiding van Patries Post. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.bibliotheekdemeierij.nl.