eerste wapenfeit zorgzaam boxtel

Platform Naastebuur.nl
verbindt wijkbewoners

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Om oplossingen te bieden aan problemen die ontstaan door inkrimping van het zorgbudget in Nederland, is twee jaar geleden Zorgzaam Boxtel opgericht. Het samenwerkingsverband bestaat uit de organisaties Cello, ContourdeTwern, Vivent, woonstichting Sint-Joseph en Zorggroep Elde. Naastebuur.nl, een platform voor wijkbewoners, is het eerste concrete wapenfeit van Zorgzaam Boxtel. Daarnaast wordt volgende week de handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst met stichting Brabants Centrum.

Sinds een maand is Naastebuur.nl live. De eerste hulpvragen, aangeboden goederen en aankondigingen staan al op de website. ,,Naastebuur is met name bedoeld voor mensen uit de wijken Boxtel-Oost en Centrum-Breukelen. We hopen uiteindelijk dat alle wijken in de gemeente Boxtel aansluiten bij het platform", aldus Rob van de Ven, projectleider van Zorgzaam Boxtel. ,,Nu wordt Naastebuur.nl nog ondersteund door Zorgzaam Boxtel, uiteindelijk moet het een platform voor en door wijkbewoners worden."

Zeven mensen uit de twee wijken zijn inmiddels opgeleid tot buurtverbinder: zij proberen andere bewoners te stimuleren om gebruik te maken van Naastebuur.nl. Van de Ven: ,,Een van de doelstellingen van Zorgzaam Boxtel is te zorgen voor meer leven in de brouwerij in de verschillende wijken. Dit platform draagt daar aan bij." Onlangs werd bekend dat Naastebuur.nl is genomineerd voor de Godshuizenprijs, die op 3 juni wordt uitgereikt door de stichting Godshuizen: een federatie van instellingen voor de gezondheidszorg, ouderenzorg en welzijnszorg. ,,En dat terwijl we nog maar net gestart zijn, heel speciaal", stelt Van de Ven. Het platform wordt na de zomervakantie officieel gelanceerd in de gemeente Boxtel.

hetzelfde doel

Ook de samenwerking met Brabants Centrum, vanaf volgende week officieel een feit, draagt bij aan het doel van Zorgzaam Boxtel, aldus de projectleider. ,,Beide organisaties hebben dezelfde uitgangspunten. Brabants Centrum is een stichting zonder winstoogmerk en heeft een maatschappelijk doel: de lokale gemeenschap stimuleren. Dat geldt ook voor Zorgzaam Boxtel. De insteek, expertise en uitwerking zijn verschillend, maar op een aantal fronten kunnen we prima samenwerken."

Zo wordt een aantal partners van Zorgzaam Boxtel uitgifte- en innamepunt van het lokale spaarsysteem Boxtelaartjes. ,,Daarnaast kunnen Brabants Centrum en Naastebuur.nl elkaar op allerlei punten versterken", aldus Van de Ven. Zorgzaam Boxtel bestaat sinds 2014. ,,De meeste resultaten die we hebben geboekt, zijn minder zichtbaar voor inwoners. Het wijkplatform kun je onze eerste concrete wapenfeit voor de buitenwereld noemen."

Mensen uit Oost en Centrum-Breukelen die graag als buurtverbinder aan de slag willen, kunnen zich aanmelden via www.naastebuurt.nl of e-mailadres info@zorgzaamboxtel.nl.