Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Annika (11) vertegenwoordigt Boxtel bij 'Jouw Slimste Idee'

Met eenmanshelikopter naar de finale

Lonneke Hoondert

De Liempdse Annika van der Broek (11) uit groep 7 van basisschool De Oversteek kreeg op school een foldertje van de uitvinderswedstrijd Jouw Slimste Idee mee. Daarin werd kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 gevraagd hun slimste uitvinding in te sturen. Annika twijfelde geen moment en besloot in april al haar idee voor een eenmanshelikopter op papier te zetten en in te sturen. ,,Maar er waren zoveel inzendingen dat ik niet had verwacht uitgekozen te worden. Ik dacht er daarom niet meer over na."

De verrassing was dan ook groot toen Annika vorige week woensdag gebeld werd met de mededeling dat ze Boxtel op vrijdag 27 mei mag vertegenwoordigen tijdens de finale in De Ontdekfabriek in de Eindhovense wijk Strijp-S. ,,Mijn idee stond alleen nog op papier, dus toen moest ik aan de bak. Ik heb meteen het prototype van de eenmanshelikopter gemaakt. Die gaat volgende week mee", glundert ze.

Uit tientallen Boxtelse inzendingen was haar idee gekozen tot de beste uitvinding. In Eindhoven strijdt ze met nog negen andere deelnemers uit de regio Eindhoven om de winst én om die felbegeerde iPad die daarbij hoort. En ze verkeert in goed gezelschap: burgemeester Mark Buijs begeleidt de jonge Liempdse uitvindster hoogstpersoonlijk.

Zonne-energie

,,Ik wil al heel lang vliegen, dat heb ik nog nooit gedaan. Daarom besloot ik zelf een oplossing te bedenken", vertelt de jonge uitvindster. Enthousiast legt Annika uit hoe de eenmanshelikopter werkt. ,,Kijk, de motor past in een rugzak en daaruit steekt het draaimechanisme met propellers. Met een afstandsbediening kun je de helikopter vervolgens besturen. Het mooiste is dat deze uitvinding het aantal files vermindert én hij werkt op zonne-energie. Het apparaat stoot geen uitlaatgassen uit, dus hij is ook nog eens milieuvriendelijk."

Annika knutselt graag en had meteen al in haar hoofd hoe de helikopter eruit moest gaan zien. ,,Voor het draaimechanisme heb ik het mechanisme van een oud speelgoedje gebruikt", verklapt ze.

Hoewel haar uitvinding verkozen is tot de beste Boxtelse inzending, ziet Annika een toekomst in de techniek niet echt zitten. ,,Ik wil heel graag chirurg worden óf in de gipskamer werken. En in mijn vrije tijd word ik kunstenares", zegt ze beslist. Ze laat een aantal zelfgemaakte beeldjes en tekeningen zien. ,,Ik ben niet echt van de stroomdraadjes, maar ik werk wél graag met mijn handen."

Coach

Jouw Slimste Idee is een wedstrijd voor jonge uitvinders, die wordt uitgeschreven in het kader van de Dutch Technology Week in Eindhoven. Wethouder Marusjka Lestrade coacht Annika bij de uitwerking van haar idee. ,,Het past prima bij ons streven aansluiting te zoeken bij de technologische vernieuwing in Brainport Eindhoven", vertelde de wethouder al eerder.

Vorig jaar won de Boxtelse Ive van den Langenberg de finale met haar gebarentaalhandschoen. ,,Ik hoop dat ik ook win, maar ik kan mijn kansen echt niet inschatten. Ik weet niet wat de andere deelnemers hebben verzonnen. Misschien zijn hun ideeën wel veel beter", besluit Annika bescheiden.

FOTO BOVEN: Annika van der Broek (11) uit Liempde mag vrijdag 27 mei met haar eenmanshelikopter Boxtel vertegenwoordigen tijdens de finale van de uitvinderswedstrijd Jouw Slimste Idee in Eindhoven. (Foto: Daisy Renders).


'Iedereen in Boxtel denkt toch graag mee over duurzaamheid'

MARC CLEUTJENS

Boxtel gaat werken aan een nieuw duurzaamheidsbeleid en wil bereiken dat zoveel mogelijk inwoners meedenken. Donderdag 9 juni wordt een startbijeenkomst gehouden waar belangstellenden geïnformeerd worden over de interactieve wijze waarop het gemeentebestuur met de bevolking aan het werk wil. ,,Natuurlijk zijn de voortrekkers welkom, maar we begroeten ook graag andere mensen die in de buurt en om de hoek iets willen doen aan een betere leefwereld."

Aan het woord is wethouder Peter van de Wiel (Combinatie95) die deze week bekendmaakte dat Boxtel de inwoners nodig heeft om tot de vaststelling van nieuw duurzaamheidsbeleid te komen. Dat het lukt om ook 'de gewone man' in beweging te krijgen voor duurzaamheid, staat volgens Van de Wiel als een paal boven water. ,,Kijk om je heen en je struikelt over grote en kleine initiatieven die Boxtel sociaal, economisch en ecologisch duurzamer maken", stelt de wethouder.

KICK-OFF

Hij doelt onder meer op de aanleg van geveltuintjes en buurtmoestuinen, natuurprojecten zoals Dommelbimd en de activiteiten van de Boxtelse Energiecoöperatie en opschoonacties van buurtverenigingen en de Vereniging De Dommel door Boxtel langs de Lange Loop in de wijk Oost. ,,Ook mogen we trots zijn op heel wat innovatieve bedrijven die op het vlak van duurzaamheid actief zijn. De namen zijn misschien niet altijd bekend, ze zijn er wél en dragen een steentje bij."

Donderdag 9 juni is de kick-off van een periode waarin Boxtel met zijn inwoners aan tafel wil schuiven om duurzaamheid verder op de kaart te zetten. Onder het motto 'Het gebeurt in je buurt' wil de gemeente onderstrepen dat duurzaamheid geen 'Ver-van-je-bed-show' is, maar iets waar iedereen graag over meedenkt en aan mee wil doen.

Met behulp van twee adviesbureaus wil de gemeente Boxtel enthousiasme kweken onder de bevolking. Wie op 9 juni de raadzaal bezoekt, krijgt een nieuwe film te zien waarin enkele innovatieve duurzame ideeën worden toegelicht. Het ene bureau heeft de film vervaardigd, het andere bureau gaat de gemeente assisteren om bewoners te laten 'transitiedenken'. In de film zijn onder meer beelden te zien van Herenboeren Wilhelminapark, de Energiecoöperatie, de 'groene' firma HydroBusiness en een mantelzorginitiatief dat laat zien dat duurzaamheid óók een sociale component heeft.

WEEKMARKT

,,We kijken niet alleen naar mensen die al een rol spelen in duurzaam Boxtel, maar juist ook naar die andere mensen", vertelt wethouder Van de Wiel. Niet alleen volwassenen wil hij bereiken met de nieuwe campagne, ook de jeugd kan een uitnodiging tegemoet zien. ,,We gaan scholen benaderen, maar ook natuurclubs voor jongeren en de scouting." Het eerste 'contactmoment' vindt morgen, vrijdag 20 mei al plaats.

Wethouder Van de Wiel gaat dan op de weekmarkt staan met ambtenaar Maaike de Wijk om inwoners uit te nodigen voor de bijeenkomst op 9 juni. Ook raadsleden zijn uitgenodigd om mee te doen.