Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR LIA JANSEN

Van voorleesmoeder tot natuurwachter

Uitstel is geen afstel. Dat was de boodschap gistermiddag in Boxtel-Oost waar burgemeester Mark Buijs inwoner Lia Jansen (67) alsnog de versierselen opspeldde van een koninklijke onderscheiding. Janssen was tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau, maar kon niet aanwezig zijn bij de uitreiking in de raadszaal van het gemeentehuis.

Jansen woont slechts enkele jaren, maar is op tal van fronten maatschappelijk actief. Recent wierp ze zich op als een van de beheerders van de beweegtuin die vlakbij haar woning en nabij de Kinderboerderij is geopend. Hier kunnen ouderen gaan sporten, individueel en in groepsverband. Daarnaast is de Boxtelse als vrijwilliger actief bij De Zonnebloem, is ze verkoper en regiovertegenwoordiger van de Wereldwinkel en volgde ze de opleiding tot wachter bij Het Bewaarde Land. Bij dat natuurbelevingsproject is Jansen onder meer gastvrouw en speelt ze de rol van Vrouwtje Fleur.

De Boxtelse werkte vele jaren in huize Padua, een instelling van de GGZ Oost-Brabant. Ze was eerder actief als verkeersbrigadier en voorleesmoeder in har toenmalige woonplaats Handel. Daarnaast collecteerde ze voor meerdere organisaties en was ze oprichter en bestuurslid van een balletvereniging. Jansen was dit jaar een van de gedecoreerden. De anderen waren Anton van de Sande, Jacques Habraken en Tonny Wagenaars; zij werden daags voor Koningsdag gehuldigd. (Foto: Daisy Renders).