Raadhuis in Liempde: een markant pand in de dorpskern. (Foto: Albert Stolwijk).
Raadhuis in Liempde: een markant pand in de dorpskern. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

onderhoud komt in meerjarenplan

Balans: Liempds raadhuis verdient betere uitstraling

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Het publieke gedeelte van het voormalige gemeentehuis in Liempde tart elke beschrijving." Gemeenteraadslid Willy van Zuijlen (Balans) had dinsdagavond geen goede woorden over voor de staat van het monument in de dorpskern. Wethouder Peter van de Wiel gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering aan dat het onderhoud van het pand in het meerjarenonderhoudsplan (mop) wordt opgenomen.

,,De huidige uitwendige onderhoudstoestand alsmede de ontvangst- en trouwzaal en souterrain voldoen naar onze mening niet aan de hedendaagse normen van representativiteit", aldus Van Zuijlen. Hij gaf aan dat onlangs een geëxposeerd schilderij is teruggehaald vanwege een lekkage. ,,Als overheid heeft de gemeente een voorbeeldfunctie. De uitstraling van dit markant, historisch gezien belangwekkend gebouw voor de Liempdse gemeenschap, verdient beter."

Wethouder Van de Wiel geeft aan dat het meerjarenonderhoudsplan nog moet worden vastgesteld, maar dat het oude raadhuis hierin is opgenomen. ,,Daarnaast hebben we de voorbije jaren al meerdere maatregelen getroffen. De lekkage in de trouwzaal is verholpen, hiervoor hebben we geen plechtigheid hoeven cancelen. Ook worden de cv-ketels in het pand jaarlijks onderhouden en is in 2014 de dakconstructie vervangen." Op de vraag van Balans of de gemeente van plan is het 230 jaar oude monumentale pand te verkopen, geeft Van de Wiel aan dat dit niet in de planning zet. ,,Echter, ten aanzien van álle onroerende zaken hebben we de deur nooit onwrikbaar dicht."