Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

REGENPLAN LIGT WEER KLAAR VOOR JAARLIJKSE OMMEGANG

Bloedprocessie: op hoop van zegen...

Met een neerslagkans van 90 procent lijken zich nu al donkere wolken samen te pakken boven de Heilig Bloedprocessie. Op Drievuldigheidszondag 22 mei trekt de ommegang vanaf 15.00 uur door Boxtel, als de weergoden dat tenminste toestaan. Om die reden ligt een aangepast regenplan klaar en zal de slotplechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek bij regenval vervroegd gehouden worden, om 15.30 uur.

De Heilig Bloedprocessie werd de voorbije jaren vaak geteisterd door regenval waardoor de stoet 's middags om drie uur niet kon vertrekken of halverwege ontbonden moest worden. De kwetsbare historische kleding van de honderden deelnemers mag immers niet nat worden. Vorig jaar werd slechts enkele minuten voor de start besloten om de ommegang af te blazen. ,,We hebben geƫvalueerd en bekeken wat communicatief beter kan", vertelt waarnemend secretaris Christ van Eekelen van de Heilig Bloedstichting.

Die heeft zich voorgenomen de knoop over het wel of niet doorgaan van de Heilig Bloedprocessie eerder door te hakken. ,,We vinden dat om half drie 's middags duidelijk moet zijn wat er gaat gebeuren", zegt Van Eekelen. Met het bestuur heeft hij nagedacht over een variabele aanvangstijd. ,,Dankzij de buienradar is het mogelijk om exact te zien hoe laat en waar de regen gaat vallen. Op basis van die informatie zouden we een halfuur later kunnen vertrekken. Het probleem is echter hoe we op dat moment de inwoners nog bereiken. Daarnaast is het de vraag of het publiek zolang in de regen blijft wachten." Van een variabele aanvangstijd is dit jaar nog geen sprake.

Intussen klinkt opnieuw een noodkreet van de Heilig Bloedstichting; de zoektocht naar deelnemers is nog steeds in volle gang. Men zoekt nog paarse bruidjes, dames met druiventrossen, jongens van het spel, korendraagsters, sacramentsbruiden en schilddraagsters. Belangstellenden kunnen vanavond, donderdag 19 en vrijdag 20 mei vanaf 19.00 uur terecht in de bibliotheek. Zaterdag 21 mei kan vanaf 10.00 uur ook kleding gepast worden.

FOTO BOVEN: De Heilig Bloedprocessie werd vorig jaar kort voor de start ontbonden omdat de buienradar regen voorspelde. (Foto: Peter de Koning).