Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

MOTIE VOOR GRATIS VOG VRIJWILLIGERS

Boxtel biedt hulp aan
de Kinderboerderij

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Mocht stichting Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel-Oost in financiële problemen komen door de fraude die onlangs aan het licht kwam, dan biedt de gemeente Boxtel de helpende hand. Dat liet burgemeester Mark Buijs dinsdagavond weten tijdens de gemeenteraadsvergadering, naar aanleiding van vragen van het CDA.

Vorige maand werd bekend dat het bestuur van Kinderboerderij Boxtel onregelmatigheden ontdekte in de boekhouding van 2015. Naar aanleiding hiervan is een onderzoek gestart naar de vermoedens van verduistering. Vastgesteld werd dat in 2015 de toenmalige voorzitter, tevens optredend als penningmeester, voor privédoeleinden geld van de stichting zou hebben gebruikt.

De voorlopige uitkomsten van het onderzoek vormden voor het huidige bestuur aanleiding om de oud-voorzitter als bestuurslid te ontslaan. De gemeente Boxtel was al eerder op de hoogte van de dubbelrol in het bestuur, aldus burgemeester Buijs. ,,We zijn voordat de fraude bekend werd door medewerkers benaderd, waarna we hebben aangedrongen op ver-

breding van het stichtingsbestuur. Uiteindelijk kwamen er nieuwe mensen bij. En dat nieuwe bestuur heeft de fraudezaak boven tafel gekregen."

Onduidelijk is nog hoeveel geld er is verduisterd. ,,Het onderzoek loopt nog", aldus burgemeester Buijs. ,,Maar op het moment dat Kinderboerderij Boxtel in een kwetsbare positie terechtkomt, moeten we als college van B. en W. kijken naar wat we kunnen doen. De fraude is buiten de macht van de kinderboerderij gebeurd." De burgemeester gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering een compliment aan de huidige bestuursleden. ,,Zij zijn na het voorval meteen in actie gekomen en hebben zelf een analyse opgesteld met aanbevelingen."

VOG

Politieke partijen CDA, D66, VVD en SP bundelden, mede naar aanleiding van het fraudegeval op de Kinderboerderij, de krachten en dienden een motie in waarin ze pleiten voor gratis ter beschikking stellen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers. Deze motie werd unaniem aangenomen. Burgemeester Buijs zegde toe een verzoek in te dienen bij de rijksoverheid.


Wethouder kijkt naar versnelde invoering blauwe parkeerzones

Wethouder Herman van Wanrooij bekijkt de komende twee weken of het mogelijk is de proef met blauwe parkeerzones in het centrum versneld in te voeren. In het originele plan van de gemeente Boxtel zou het twee jaar durende blauwe zone-experiment pas na de herinrichting van de Markt en de aanleg van extra parkeerplaatsen rondom het gemeentehuis van kracht gaan.

Politieke partij Balans dringt al langer aan op het naar voren halen van de proef. ,,De raad besliste hierover al in de zomer van 2012. Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze verkeersbesluiten met gejuich zijn ontvangen en willen dan ook graag dat deze blauwe zones zo snel mogelijk geëffectueerd worden", aldus fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans). De blauwe zones zijn gepland voor de binnentuin van het gemeentehuis en aan het Zusterspad. Op beide plekken moeten nog parkeerplaatsen worden aangelegd, waardoor Van der Zanden tijdens de gemeenteraadsvergadering voorstelde naar andere plekken te kijken. Wethouder Van Wanrooij zegde dinsdagavond toe hier twee weken de tijd voor te nemen. Filipe van den Borne, voorzitter van de Ondernemings Vereniging Boxtel is blij met de toezegging. ,,Dit klinkt ons als muziek in de oren."

Daarnaast gaat Van Wanrooij in gesprek met NS over de parkeerplaats nabij het treinstation. De parkeerproblematiek in het centrum vindt zijn oorsprong vooral in het forenzenverkeer. Treinreizigers die met de auto naar het station komen zetten hun auto nu gratis op het Jan van Eschplein dat in eigendom is van de NS, maar dat was anders toen hier betaald moest worden om te parkeren. Dit parkeerterrein is slechts tijdelijk gratis, in de toekomst is het bestemd voor buurtbewoners met een parkeervergunning.

Van Wanrooij stelt dat binnen de gemeente hard wordt gewerkt om de ingediende zienswijzen te verwerken. Politieke partijen vragen al langer om een algemeen beeld van de ingediende zienswijzen, maar de wethouder geeft aan dat dit document pas in september of oktober verwacht kan worden.


Kritiek op wildgroei textielcontainers Boxtel

De gemeenteraadsfractie van PvdA/GroenLinks diende dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie in om de wildgroei van textielcontainers een halt toe te roepen en in Boxtel minimaal dertig legale textielcontainers te plaatsen. De volledige gemeenteraad stemde in met het voorstel.

Volgens PvdA/GroenLinks staan verspreid over Boxtel tal van textielcontai-


Atelier De Handboog

Atelier De Handboog aan de Handboog 14 in Boxtel viert deze zomer het tienjarig bestaan. Donderdag 19 en vrijdag 20 mei wordt van 16.00 tot 19.00 uur een open dag gehouden in het atelier van Caroline Smits. Meer weten? Kijk op www.dehandboog.nl of bel 06-46 47 45 97.

ners van voornamelijk commerciële partijen. Kringloopwinkel Het Goed is de enige die volgens de raadsfractie een vergunning heeft voor het plaatsen van deze containers, maar beschikt slechts over acht van deze kasten. De PvdA/GroenLinks stelt dat de gemeentelijke regie ontbreekt. Boxtel heeft volgens de fractie het recht om textielcontainers die zijn geplaatst zonder vergunning te verwijderen. Wethouder Herman van Wanrooij bevestigde de wildgroei van containers en zegde toe actie te ondernemen. De politieke partij stelde voor door verenigingen bij de inzameling van textiel te betrekken.

FOTO ONDER: Op allerlei plekken in Boxtel, zoals bij pompstation Shell, staan containers waar textiel wordt ingezameld. De fractie PvdA/GroenLinks pleit voor terugdringing van het aantal textielcontainers.