De restauratie van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek is een van de projecten die wél doorgaat. (Foto: Peter de Koning).
De restauratie van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek is een van de projecten die wél doorgaat. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

stichting petrusmonumenten stopt

'Bisdom geeft te weinig ruimte voor projecten'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het bestuur van stichting Petrusmonumenten heeft deze week besloten de taken neer te leggen. De leden stellen dat het bisdom en het parochiebestuur moeite hebben met de zelfstandige koers en het afzonderlijke financiële beheer door de stichting. Met name het bisdom bood weinig mogelijkheden om de plannen en projecten uit te kunnen voeren.

Stichting Petrusmonumenten werd in november 2014 opgericht door vijf Boxtelaren. Het doel was om de deuren van de Sint-Petrusbasiliek voor iedereen te openen en bezoekers kennis te laten maken met het monument. Op deze manier zouden inkomsten gegenereerd kunnen worden voor het onderhoud aan de basiliek. ,,We wilden hierin los staan van het kerkelijke gebeuren", legt voorzitter Robert Zwanenberg uit. ,,Maar uiteindelijk bleek dat met name het bisdom te weinig ruimte bood om dat te kunnen uitvoeren. De parochie was welwillender, maar moet zich natuurlijk houden aan de regels van het bisdom."

Projecten waar de stichting zich mee bezighield waren onder meer de rondleidingen in de basiliek en de restauratie van het carillon. Deze twee zaken zullen volgens Zwanenberg ook zeker voortgezet worden. ,,We willen het verhaal dat tijdens de rondleidingen wordt verteld opschrijven zodat dit behouden blijft. Met het carillon zijn de plannen zeer vergevorderd, het zou zonde zijn om daar mee te stoppen." Aparte werkgroepen zullen hiermee - onder regie van de parochie - aan de slag gaan. Zwanenberg benadrukt dat de contacten met het parochiebestuur goed zijn. ,,Het ligt écht niet aan hen dat we moeten stoppen."

Pastoor Jacques Grubben beaamt dat en zegt het jammer te vinden dat de stichting ermee stopt. ,,Ik juich het toe dat enthousiaste mensen zich in willen zetten voor onze parochie en in het bijzonder de basiliek", stelt Grubben. ,,Uiteindelijk willen we ook graag dat basiliek ook voor andere doeleinden wordt gebruikt." De Heilig Hartkerk, die al aan de eredienst is onttrokken, biedt volgens de pastoor daarin meer mogelijkheden. ,,De Sint-Petrusbasiliek blijft in de eerste plaats in gebruik voor eucharistievieringen, uitvaarten en huwelijken. Daaromheen willen we graag ook andere dingen gaan doen. Zo worden er concerten gegeven, is de basiliek geschikt voor tentoonstellingen én doen we ook weer mee aan de open monumentendagen. Maar de eredienst blijft het belangrijkste."

OP DE FOTO: Beeld van van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Peter de Koning).