Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Liempds wandelevenement viert 35-jarig jubileum

'Oliempisch' tintje avonddriedaagse

Lonneke Hoondert

Natuurlijk worden de beenspieren al getraind en behoorlijk wat calorieën verbrand, maar de 35e avonddriedaagse van Liempde krijgt dit jaar, zo mogelijk, een nóg sportiever tintje. Omdat het een jubileumjaar betreft, pakt de Liempdse buurtvereniging Den Berg, die het evenement organiseert, flink uit. Speciaal voor het lustrum wordt de wandeldriedaagse, met een knipoog naar de naderende Olympische Spelen in Brazilië, omgetoverd tot de 'Oliempische Spelen'.

Patrick van Ruremonde heeft als voorzitter van de commissie voor de avonddriedaagse dit jaar de touwtjes in handen. ,,Als buurtvereniging willen we graag iets voor héél Liempde neerzetten." Cees Braken haakte 28 jaar geleden aan bij de organisatie en doet het nog steeds met veel plezier. ,,Maar het werd tijd voor nieuw elan, vandaar dat Patrick vorig jaar het stokje heeft overgenomen." Het tweetal verheugt zich enorm op de speciale 'Oliempische' editie. Braken lacht: ,,Elk jaar doen er ongeveer vierhonderd mensen mee, maar tijdens de jubileumedities schiet dat aantal vaak naar de zeshonderd. Dit jaar gaan we voor een nieuw recordaantal deelnemers!"

Dopingcontrole

Om het 'Oliempische' thema aan te kleden, verzorgen sportclubs bij de pauzeposten korte clinics waar de jeugd aan mee kan doen. ,,Zo zijn er onder meer demonstraties van tennis, judo, basketbal, hockey, badminton, voetbal en gymnastiek. Kinderen willen we zo met allerlei sporten in aanraking laten komen." En zoals het een écht Olympisch spektakel betreft, wordt er elke dag een dopingcontrole gedaan. ,,Een ludieke natuurlijk, begeleid door een komisch duo", knipoogt Van Ruremonde. ,,En Het Wapen van Liempde dopen we om tot Bavariahuis, daar zal elke avond een deejay muziek draaien." Burgemeester Mark Buijs geeft het startschot en ontsteekt bovendien het 'Oliempisch vuur'.

Veel vrijwilligers

Uiteraard hoeven Van Ruremonde en Braken het klusje niet alleen te klaren. ,,55 vrijwilligers staan klaar voor de deelnemers. Zij maken het evenement mogelijk en helpen met de inschrijvingen, regelen het verkeer en staan bij de controleposten. Ook de Liempdse EHBO-vereniging staat dit jaar weer voor ons klaar. Ook dat vinden we lovenswaardig."

,,Het geeft aan ons én aan al die vrijwilligers zoveel voldoening als je ziet dat mensen de moeite nemen om drie dagen mee te doen aan het evenement", vertelt Braken. ,,Maar de échte vreugde komt als je op de laatste dag al die kinderen mét ballon trots achter de fanfare aan ziet lopen naar de eindstreep."

De driedaagse vindt plaats op woensdag 25 mei en donderdag 26 mei vanaf 18.00 uur. Vrijdag 27 mei starten de deelnemers aan de 10 kilometer vanaf 17.45 uur en degenen die 5 kilometer lopen vanaf 18.45 uur. Tijdens het wandelevenement kan er 5 of 10 kilometer gelopen worden. Alle dagen wordt gestart bij café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein, daar kan men zich ook inschrijven. Ook worden prijzen uitgereikt aan de deelnemer met de mooiste vlag en degene die zich het fraaist heeft uitgedost.

FOTO ONDER: De deelnemers aan de Liempdse avonddriedaagse worden ook dit jaar weer feestelijk onthaald. (Foto: Peter de Koning).