Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KAPSTER UIT ESCH MAAKT KANS OP KOFFIETIJD-AWARD

'Zoals Bianca voor iedereen zorgt…'

CARRY DIRKX

Dit jaar wordt voor het eerst de Koffietijd-award uitgereikt. De prijs is ingesteld door het RTL4-programma Koffietijd en gaat naar een vrouw met een groot hart, die zich inzet voor anderen en afgelopen jaar het verschil heeft gemaakt voor een ander. De Boxtelse Monique Hagen nomineerde kapster Bianca Mulders uit Esch. Op Tweede Pinksterdag stond een televisieploeg van RTL4 bij Mulders op de stoep, om haar te vertellen dat ze één van de vijf laatste vrouwen is die kans maakt op de prijs.

Maandagmiddag tussen twee en drie uur zou de cameraploeg van Koffietijd van RTL4 langskomen bij de Essche kapster Bianca Mulders. Tenminste: als ze uit de honderden aanmeldingen bij de laatste vijf genomineerden van de Koffietijd-award zou zitten. Om tien over drie zegt Mulders: ,,Ze komen niet meer. Dat komt best goed uit, want volgende week donderdag heb ik al veel klanten in mijn kapsalon. Die had ik allemaal moeten afbellen, als ik naar de televisiestudio had gemoeten."

Maar dan gaat de bel. Voor de deur staat dan tóch de cameraploeg, vergezeld door Mulders' goede vriendin Karin van Kasteren met haar hele gezin. Voor het gezin Van Kasteren stond Mulders de afgelopen maanden voortdurend klaar, toen één van hun vier zoons, de 13-jarige Daan, onverwacht in het ziekenhuis belandde.

De champagnefles gaat open en Mulders is eventjes zichtbaar ontroerd. ,,Het overviel me!", zei ze later. En: ,,Er zijn zóveel mensen met een goed hart. Ik heb gewoon de mazzel gehad dat iemand me opgegeven heeft voor deze award." Verder blijft ze nuchter onder de aandacht en vraagt aan de mensen van Koffietijd: ,,Hoe lang moet ik die dag vrij nemen? Kan ik 's middags gewoon weer werken?"

VRIENDIN

Monique Hagen uit Boxtel meldde Mulders aan voor de award. ,,Ik zag de oproep staan op Facebook en dacht meteen aan Bianca", zegt ze. ,,Alles wat er stond is van toepassing op Bianca: dat ze een groot hart heeft, voor mensen klaarstaat, enthousiast is en vrolijk. Ik krijg altijd energie van haar! Zo'n vriendin gun je iedereen. Zoals zij voor iedereen zorgt: dat zou iedereen moeten doen."

Karin van Kasteren is het volledig met Hagen eens. Vóórdat de RTL-ploeg bij Mulders langskwam, werden er opnamen gemaakt bij het gezin Van Kasteren. ,,Wij hoeven niet in de publiciteit met ons verhaal, maar voor Bianca maakten we natuurlijk een uitzondering", zegt Van Kasteren. Vanaf het moment dat zoon Daan onverwachts in het ziekenhuis belandde, met een aneurysma in zijn hersenen, ondersteunde Bianca dagelijks het gezin, wekenlang. Ze regelde allerlei grotere en kleine dingen. Ze hield de agenda bij, onderhield contact met de school van de oudste twee jongens - Stijn en Daan - , begeleidde Stijn bij zijn tentamens, ging nieuwe kleren met hem kopen en zorgde voor morele steun voor het hele gezin.

Mulders vindt het erbij horen. ,,Als je samen feestjes kunt vieren, kun je ook samen verdriet delen", zegt ze. Gaby Zwinkels, redacteur bij Koffietijd, ziet dat anders. ,,Voor jou lijkt het misschien klein wat je gedaan hebt, maar het is een groot gebaar voor de familie." Van die uitspraak wordt Mulders toch even stil.

Vandaag, donderdag 19 mei is het verhaal van de familie Van Kasteren en de nominatie van Bianca Mulders op televisie. Volgende week donderdag, 26 mei, komen alle vijf genomineerde vrouwen live in de uitzending van Koffietijd, om 10.00 uur. Daarna kan gestemd worden. Vrijdag 27 mei wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de allereerste Koffietijd-award. De prijs is een exclusieve gouden ring. ,,We gaan hem verkopen!", grapt Van Kasteren tegen Mulders. ,,En dan gaan we samen een weekend weg."

FOTO BOVEN: Kapster Bianca Mulders (links) uit Esch poseert met vriendin Karin van Kasteren. Bianca is genomineerd voor de Koffietijd-award. (Foto: Peter de Koning).


Boxtel Trapt Los:

eerste fietsloket

op vrijdag 20 mei

Om het fietsgebruik onder 50-plussers te stimuleren, lanceert de gemeente in samenwerking met Lokale Agenda 21 en de Fietsersbond het project 'Boxtel Trapt Los'. Met een app wordt het gedrag van deelnemende fietsers tot en met 30 juni gemeten. Zij maken daarnaast kans op een waardebon van honderd euro. Op vijf momenten worden fietsloketten georganiseerd waar belangstellenden zich kunnen aanmelden en advies krijgen. Het eerste loket wordt morgen, vrijdag 20 mei, gehouden van 08.30 tot 12.30 uur op de weekmarkt in Boxtel.

De ambassadeurs geven tips om veilig te fietsen en kijken samen met belangstellenden naar de mogelijkheden om méér te fietsen. Daarnaast is het mogelijk een e-bike uit te proberen of advies te krijgen over goed bewegen. De overige loketten vinden plaats bij Jack Leijten Bike Totaal (21 mei en 19 juni), Hobby Centrum Boxtel (26 mei) en Denra Brommers en Scooters (28 mei). Kijk voor meer informatie op www.lostrappen.nl.