Een bezoeker van de Brabantse Oldtimerdag kruipt achter het stuur van de FBW-touringcar uit 1958 van Boxtelaar Jan van Esch. (Foto: Marc Cleutjens).
Een bezoeker van de Brabantse Oldtimerdag kruipt achter het stuur van de FBW-touringcar uit 1958 van Boxtelaar Jan van Esch. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BRABANTSE OLDTIMERDAG: GEMOEDELIJK EVENEMENT IN LIEMPDE

Van stoere Dodge tot kunststof Kalmar

MARC CLEUTJENS

Zonder Jake en Elwood, die zo uit de film The Blues Brothers lijken gestapt, gaat de Brabantse Oldtimerdag in Liempde waarschijnlijk niet door. De typetjes, gespeeld door Marcel Saris en Theo Megens, gaan met hun Dodge voorop in de diverse ritten door Liempde en trekken veel bekijks. De échte blikvanger is echter de FBW-touringcar van Jan van Esch uit Boxtel. Een pareltje uit Zwitserland, gebouwd in 1958.

Kinderen én volwassenen staan in de rij om de prachtig gerestaureerde bus met bijna compleet glazen dak van binnen te bewonderen. ,,Een halfjaar geleden ben ik op deze bus gestuit", vertelt Van Esch, die ook de trotse eigenaar is van The Red Lady, een Engelse dubbeldekker. ,,Ik heb de bus gekocht van een verzamelaar die alleen bussen heeft mét een neus. Deze heeft er geen en werd dus te koop aangeboden..."

Van Esch legt uit dat de Zwitserse bus het stuur rechts heeft. ,,Omdat de bestuurder dan het beste zicht heeft op de afgrond in de bergen", grinnikt de Boxtelaar. ,,In die jaren waren en nog niet zoveel vangrails en dan was het makkelijker om aan deze kant te zitten." FBW staat voor Franz Brozincevic Wetzikon, naar de naam van de maker en de plaats waar de bus werd gemaakt. Van Esch gaat de bus verhuren, net als The Red Lady. Lachend: ,,Deze touringcar kan wél de bergen in én is geschikt voor pontjes."

KLEINE BEURS

De Brabantse Oldtimerdag is voor veel bezoekers een feest der herkenning. Ze zien oude bekenden die jaarlijks meedoen, maar treffen ook auto's, motoren, brommers of scooters die ze zelf ooit hebben gereden. ,,Ik heb ooit in Italië gewerkt en twee keer een Fiat 500 gehad", lacht Theo Platel op evenemententerrein D'n Tip. Even verderop staat een DAF uit 1966, type Daffodil. Een puntgaaf exemplaar.

Kapelaan Geofrey de Jong is een trouwe bezoeker van de Oldtimerdag. ,,Ik mag graag naar oldtimers en klassiekers kijken, al is het maar omdat mijn beurs te klein is om er zelf eentje te kopen." De Jongs eerste kennismaking met Liempde had alles te maken met oldtimers. ,,Ik nam een kijkje bij Classic Park en later bij de verzameling van de familie Van Genuchten. Schitterend."

HEINKEL

Nieuw is de grote en vooral bonte collectie Heinkel-scooters die voor het oude raadhuis staat opgesteld. Puntgaaf is de Heinkel Tourist uit 1954. ,,Hier gingen we vroeger mee op vakantie zegt een stel uit Sint-Oedenrode. Minder nostalgische herinneringen zijn te horen bij de twee kunststof exemplaren van het Zweedse merk Kalmar die in de Rosenhofstraat staan geparkeerd. Een van de auto's is eigendom van Toon de Greef.

De vierkante karretjes stammen uit het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw en deden vooral dienst als postwagens van de Zweedse PTT. Omdat DAF meewerkte aan de productie, luidt de volledige naam van het ietwat curieuze voertuig DAF Kalmar Tjorven. In Nederland zijn er slechts vijftig van verkocht. En dat is opvallend omdat de techniek oer-Hollands was in die dagen: 'volautomatische continu automatische transmissie'.

DE ZEGEN...

De Brabantse Oldtimerdag biedt op Tweede Pinksterdag niet alleen vertier met oldtimers en klassiekers op twee, drie en vier wielen. In het Concordiapark staan een nostalgische draaimolen en zweefmolen, een Hollandse gebakkraam en een verkooptafel met soep en broodjes worst. In de feesttent treden 's middags The Thunderbirds op, een dansgroep die muzikaal wordt begeleid door The Rocking Navigators.

'Jake' en 'Elwood' krijgen dat allemaal niet mee. Ze gaan voorop in de stoet auto's en motoren die beurtelings vertrekken en door meneer pastoor gezegend worden. De Dodge rijdt gelukkig op lpg, zodat niet om de haverklap getankt hoeft te worden. ,,Ik denk niet dat 'ie 1 op 4 haalt", lacht Marcel Saris. Op de achterbank zitten drie tienermeiden te chillen, met een mobiele telefoon in de aanslag. En nee hoor, er is geen wifi aan boord...