Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Werkgroep: 'Inrichting woning en openbare ruimte helpen mensen met dementie in Boxtel'

MARGO BARTELDS

Boxtel zet zich in om een dementievriendelijke gemeenschap te worden. Maandelijks wordt in Brabants Centrum aandacht besteed aan het thema dementie. Vrijwel iedereen zal te maken krijgen met dementerende mensen. In familie, de buurt, of gewoon in het centrum. Deze maand aandacht voor de inrichting van woningen en openbare ruimtes.

De werkgroepleden Ineke Matheeuwsen, Diny Stolvoort en Joke van de Langenberg gaan in op de afstemming van woninginrichtingen voor ouderen en specifiek op aanpassingen voor mensen met dementie. Daarnaast is er ook aandacht voor de inrichting van openbare ruimtes want ook die bepaalt of dementerende mensen zich zelfstandig kunnen blijven bewegen.

Al lange tijd zijn ouderenadviseur Matheeuwsen, werkzaam bij Contourdetwern, Van de Langenberg en Stolvoort actief in de stuurgroep WoonWijs. Tijdens informatiebijeenkomsten voor vijftigplussers over 'Blijvend thuis in eigen huis' stonden voorlichting en woonadvisering centraal met betrekking tot levensloopbestendigheid, veiligheid en comfort.

NADENKEN

Specifieke aanpassingen voor mensen met dementie vormen een onderdeel van de voorlichting. ,,Dementie is een proces waarvan elke fase andere problemen kan geven", geeft Stolvoort aan. ,,Gedragsproblemen bij mensen met dementie kunnen voorkomen worden door een goede woonomgeving en een vriendelijke bejegening", meent Stolvoort.

Van de Langenberg geeft aan dat iedereen op tijd zou moeten nadenken over de volgende leeftijdsfase. ,,Net als mensen die kinderen krijgen nadenken over veiligheid in huis door het plaatsen van traphekjes of beschermers in stopcontacten, is het voor senioren belangrijk na te denken welk comfort nodig is als je oud wilt worden in je eigen huis", benadrukt Van de Langenberg. ,,Geen drempels, een inloopdouche, goede verlichting, maar ook een veilige straat in de buurt van voorzieningen, zijn zaken die van belang zijn voor ouder wordende mensen."

WOONSCANS

Deskundig opgeleide vrijwilligers van WoonWijs voeren op verzoek woonscans uit. Iedereen kan een woonscan aanvragen waarmee in beeld gebracht wordt hoe levensloopbestendig de woning is. Een ergotherapeut kan daarna persoonlijk advies geven, want via de ziektekostenverzekering mag iedereen jaarlijks tien uur ergotherapeutische hulp vragen. ,,Als de basis van een huis en de woonomgeving goed zijn voor de ouder wordende mens, zijn aanpassingen op maat voor dementerenden gemakkelijker aan te brengen", vervolgt Van de Langenberg.

Matheeuwsen benadrukt dat een overzichtelijke inrichting veiligheid voor mensen met dementie bevordert. Kleurgebruik en verlichting kunnen daarbij helpen. ,,Afwijkend kleurgebruik maakt een trapleuning beter herkenbaar dan een trapleuning in een lichte kleur tegen een witte wand. Verlichting die automatisch aangaat op de looproute van bed naar badkamer voorkomt dwalen", noemt Matheeuwsen als voorbeeld.

Allemaal relatief simpele aanpassingen waardoor iemand met dementie zich zekerder voelt en zich langer zelfstandig kan redden. ,,Overzicht en herkenbaarheid geven rust en houvast aan iemand met dementie. Daarmee kunnen veel problemen voorkomen worden. Thuis, maar ook in de openbare ruimtes", benadrukt ouderenwerker Matheeuwsen.

De wet toegankelijkheid regelt dat iedereen, ongeacht beperkingen, overal veilig moet kunnen komen. Daarvoor zijn onder meer veilige stoepen, maar ook goede toegangswegen naar het centrum en herkenbare bewegwijzering noodzakelijk.

Een dementievriendelijke gemeenschap in Boxtel vergt nog de nodige aanpassing. In juni besteedt Brabants Centrum aandacht aan lotgenotencontact voor partners van mensen met dementie.

FOTO BOVEN: De werkgroepleden Diny Stolvoort, Joke van de Langenberg en Ineke Matheeuwsen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding