Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Gemonde loopt uit voor jaarlijkse Irene-braderie

MARC CLEUTJENS

De jaarlijkse braderie die voetbalvereniging Irene steevast op Tweede Pinksterdag organiseert, blijft in trek bij het publiek. Amper een uur na aanvang was in het kerkdorp al geen parkeerplekje te bemachtigen en was het schuifelen langs de honderden kraampjes in Dorpstraat, Akkerstraat, Kruisstraat en Gasthuisstraat.

Oud-Boxtelaar Wim van Aarle staat voor het eerst met tweedehands spulletjes op de jaarmarkt. ,,Ik had een heleboel dozen met spullen op zolder staan die eigenlijk weg moeten. Een kraam huren in Gemonde leek me een idee", lacht Van Aarle, die thans in Schijndel woont. ,,Goeie handel hoor, de kraamhuur heb ik al terugverdiend."

Rens Schellekens (12) heeft een kleine grijpmachine opgesteld waar kinderen voor 20 eurocent een gokje kunnen wagen. ,,Ik heb dit ding ooit op de kermis gewonnen en sta er voor het eerst mee op de jaarmarkt. Ik heb al 1,60 euro verdiend." Klasgenoot Thijs komt langs en haalt er in één keer twee prijsjes uit. Rens' zusje Jelke (9) verkoopt armbandjes, ook die handel gaat goed.

Oud-Gemondenaar Harry van der Eerden staat met het hele gezin achter twee kramen in de Dorpstraat. ,,We doen elk jaar mee aan de jaarmarkt. Niet om geld te verdienen maar om vrienden en bekenden te ontmoeten", lacht de Gestelaar. ,,Ik verkoop met mijn vrouw boeken en elpees en wat PSV-spullen, mijn dochters richten zich op de verkoop van tweedehands kleren en speelgoed." Zijn pronkstuk? ,,Een elpee van fanfare Sint-Lambertus. Daar ben ik vroeger zelf lid van geweest. Hoe duur? Voor één euro mag je hem meenemen. Trouwens, het is best een bijzondere plaat. Doe toch maar 2,50 euro."

FOTO BOVEN: Netty Dankers (rechts) maakt op de jaarmarkt van Gemonde reclame voor de in maart gestarte Dorpstafel. (Foto: Marc Cleutjens).