Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

POPFESTIVAL ONDERVINDT NAUWELIJKS HINDER VAN 'IJSKOUDE' EERSTE PINKSTERDAG

Limuscene: veel muzieksmaken voor breed publiek

MARC CLEUTJENS

De achtste editie van popfestival Limuscene moest dit jaar meer jonge bezoekers lokken. Dat was de missie van de 'stagiaires' van het Jacob-Roelandslyceum die de organisatie ondersteunden. Dat lukte gedeeltelijk. Veel Liempdse tieners kozen ervoor om per touringcar naar het 7th Sunday Festival in Erp te gaan. Maar veel scholieren van basisschool De Oversteek kwamen wél naar het Concordiapark. Waarom? Om juf Nina te zien die als zangeres optrad met One Two Many.

Juist op het moment dat Limuscene van start ging, reed de touringcar vol met tieners Liempde uit en 'verloor' het popfestival een deel van het publiek, zo leek het. Maar dat bleek mee te vallen. Ondanks de 'ijskoude' Eerste Pinksterdag trok Limuscene veel publiek, al leek het wat minder druk dan in voorgaande jaren. ,,Dat vertekend", reageerde mede-organisator Maarten Termeer. ,,Ons festivalterrein is door de verbouwing van de kiosk en de aanpassing van het talud iets groter, dus de mensen hebben iets meer ruimte."

Honderden muziekliefhebbers bezochten het sympathieke popfestival dat dit jaar voor de achtste keer werd gehouden. ,,We begonnen in café 't Wapen van Liempde", weet Mari van der Velden, met voorzitter Charles van Liempde man van het eerste uur. ,,Na één jaar zijn we al naar buiten gegaan en lukt het elk jaar weer om een beetje te groeien. Ik ben geen bestuurslid meer, maar natuurlijk blijf ik betrokken als vrijwilliger."

IN DE WATTEN LEGGEN

Limuscene is voor Liempde wat Boer zoekt Band voor Boxtel is: een kleinschalig, sympathiek festival dat lokale en regionale muzikanten een goed podium geeft en een kans biedt om voor het voetlicht te treden. ,,Knap is dat Liempde dit gewoon helemaal zelf organiseert", vindt presentator Hennie van den Boom (kleine foto).

De Boxtelaar is al enkele jaren vaste klant op Limuscene, niet alleen als presentator maar ook als muzikant. ,,Vandaag speel ik met Nailhead, eerder was ik er als solist in de kiosk. Met Marco Bressers stond ik hier als F-Tom. En telkens weer is het geweldig. Goed geluid, mooie lichtshow, prima ruimte backstage. Bands worden hier in de watten gelegd en daarom komt iedereen hier zo graag spelen."

Dat bevestigt Charlotte Pennings, die zondag optrad met Jenthe Herbers en vorig jaar meezong met slotact Maten van Boxtel. Met echtgenoot Jeroen vormt ze de Modern Classic Music School en komt ze graag naar Liempde. ,,De sfeer is zo professioneel", glundert Charlotte. ,,Alsof je op Lowlands bent", vult Jeroen aan. ,,Aan alles is gedacht."

LOOPSTATION

Limuscene werd geopend door de jonge rockers van Guess What, die heerlijke covers speelden van onder meer Guns 'n Roses en Lynyrd Skynyrd.Ever Since Lucy, onlangs ook al te zien op Boer zoekt Band in Boxtel, covert stevige rocknummers en kreeg het publiek voor het eerst in beweging met 'Alive' van Pearl Jam.

Dat lukte ook de heerlijke band Don Javor en de tributeband Sweet Gigs, die louter nummers speelde van de legendarische Boxtelse muziekgroep Sweet d'Buster. Beslist een van de hoogtepunten van Limuscene, net als Stoke, dat het festival afsloot met een swingende set compleet met blazerssectie en extra zangeressen.

Heel ingetogen maar niet minder fraai was de korte set van Pleun van Dieren die in de kiosk optrad. Ze begeleidde zichzelf op keyboard en maakte gebruik van een loopstation waarmee het soms leek alsof er een hele band was meegekomen. Het leverde wonderlijke vertolkingen op van bijvoorbeeld 'Holding Back The Years' van Simply Red en een grondig bewerkte versie van een hit van Volumia. ,,Maar dan met een compleet andere tekst", aldus Van Dieren.

Andere uitschieters op het programma was de swingende band Mevr. van Heck, die een puike set afsloot met een eerbetoon aan de onlangs overleden Prince. Iedereen zong met met Purple Rain. ,,Bedankt Prince", klonk het aan het slot van de zinderende uitvoering.

Michel Geelen uit Boxtel, bekend van The Galactic Lo-Fi Orchestra, beklom de kiosk met gitaar en drumstel en slaagde erin om met The Japanese Karaoke Show een vurige set van amper een kwartier te presenteren. Daarin passeerde in de allerbeste traditie van de Ramones en andere punkbands een groot aantal up-tempo liedjes die Geelen passend begeleidde.

HUN EERSTE BEZOEK...

En toen was er Nina, de zangeres van One Two Many dat verder gevormd wordt door broer Joep, Sander van Kasteren en Bas Meijs. De Boxtelse is leerkracht op basisschool De Oversteek en mocht zich verheugen op de aanwezigheid van haar volledige klas die voor het podium had postgevat. ,,Dit liedje heb ik deze week voor het eerst in de klas gezongen", lachte Nina. De kinderen klapten. Ze zullen hun eerste bezoek aan Limuscene niet licht vergeten...

FOTO LINKS: One Two Many, bestaande uit Nina, Bas, Joep en Sander, wordt aangemoedigd door de leerlingen van De Oversteek.

FOTO RECHTS: Michel Geelen vormde met The Japanese Karaoke Show een eenmansband op Limuscene. (Foto's: Marc Cleutjens).

Afbeelding
Afbeelding