Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Weizen Dorpsbrouwerij verleidt fans Limuscene

MARC CLEUTJENS

Wie denkt dat Toine de Jong en Sebastian Bauer even een paar flessen Weizen gebrouwen en gebotteld hebben voor popfestival Limuscene, heeft het helemaal mis. Het tweetal dat samen de Liempdse Dorpsbrouwerij bestiert, heeft een jaar gewerkt aan het juiste recept en vervolgens in Kaatsheuvel zevenhonderd liter gebrouwen en gebotteld in 350 flesjes. De meesten waren 's avonds op...

Toine en Sebastian omschrijven zichzelf als 'hobbymatige' bierbrouwers die in hun vrije tijd de basis leggen voor hun zelf gebrouwen bieren. Dat zijn naast de Weizen, die op Eerste Pinksterdag op Limuscene voor het eerst geproefd kon worden, ook een blond en een tripel. ,,Vorig jaar zijn we al gevraagd om ons bier op Limuscene te schenken, maar toen waren we niet op tijd klaar", vertelt Toine. ,,Nu hadden we meer tijd en hebben we een heerlijk zomers Weizenbier op fles."

Met Sebastian is hij erin geslaagd een karakteristiek lokaal speciaalbier te brouwen dat duidelijk valt in de categorie Weizen, maar toch net een even andere afdronk heeft en dus onderscheidend is. ,,Leuk is dat Liempde het prima oppikt", glundert Toine. ,,Ons bier is inmiddels op meerdere plekken verkrijgbaar. Niet alleen bij supermarkt COOP, maar ook bij de horeca, zoals 't Wapen van Liempde, de Durpsherberg en Hof van Liempde in ons dorp en bij dinercafé Knus in Boxtel."

Bier brouwen is een proces dat soms veel tijd vergt van de hobbyisten. ,,Het is pieken en dalen. Als we echt gaan brouwen, kost dat een halve dag voorbereiding en een hele dag echt produceren. Werken aan een recept kost veel meer tijd. Nu werken we al aan een lekker donkerbier voor de wintermaanden. Om in de winter een lekker winterbiertje te kunnen presenteren, moet je minstens een jaar werken aan het juiste recept. Pas na heel veel proeven, verbeteren, brouwen en bottelen ben je pas écht klaar."

Het bier van de Liempdse Dorpsbrouwerij vond op Limuscene gretig aftrek. Vanuit een speciale bierwagen werden de flesjes opengetrokken en konden de (plastic) glazen gevuld worden. Op die glazen zat statiegeld. ,,Er staat niet alleen ons logo op, maar ook het beeldmerk van Limuscene", vertelt Toine. ,,Een collectors-item dus." (Foto: Marc Cleutjens).