Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

NIEUW FESTIVAL LOKT 51 BRANDWEEROLDTIMERS NAAR BOXTEL

Red Classic vestigt brandweerrecord

TONNIE WESSELING

Classic Park in Boxtel was op Eerste Pinksterdag het decor van het eerste Red Classic-festival. Belangstellenden konden zich urenlang vergapen aan de mooiste en meest originele brandweer-oldtimers en klassieke brandweerspuiten die van heinde en verre waren gekomen. Ook werd – met succes - een poging gedaan het record van langste brandweerautocolonne te verbeteren.

Dat het record verbroken zou worden, stond een dag eerder al vast. Een enthousiaste Hans van Waes, mede-organisator van Red Classic, liet toen al weten dat er 46 voertuigen zouden komen. ,,Ik ben hier superblij mee", reageerde Van Waes. ,,Er zijn zelfs voertuigen uit Duitsland." Zondag bleken zelfs 51 brandweerwagens present.

,,Alles gaat naar wens", zei een glunderende Van Waes op Eerste Pinksterdag bij Classic Park. De mede-organisator is eigenaar van Redbag, een tassenlijn vervaardigd uit hoofdzakelijk afgedankte brandweerspuiten waarbij autenticiteit én integriteit gewaarborgd zijn. Hij wilde een combinatie van zijn Redbaglijn met een ode aan de brandweerlieden, die hij helden noemt, en dit mondde uit in het Red Classic-festival. Hoogtepunt op deze dag was de parade van bijna alle brandweerauto's.

HOBBYMATIGE AFWIJKING

Er was een jury die vooral keek naar het meest authentieke en origineelste voertuig. Zo was er een Ford uit 1971 uit het Duitse Güby van Rudy van de Leemput en zijn vriendin uit Nieuw Lekkerland. ,,Ik heb een hobbymatige afwijking, ik hou van anders", grinnikte Van de Leemput. ,,Mijn vader is lang brandweercommandant geweest en ik ben ook aangestoken door het brandweervirus. We gebruiken de wagen voor ons eigen bedrijf." Via Facebook was hij geattendeerd op het evenement in Boxtel.

Opvallend was ook de aanhangwagen van de Mercedes Benz van de Freiwillige Feuerwehr uit Pühret. De wagen was vroeger een gaarkeuken die in Rusland gebruikt werd bij langdurige bosbranden in de bergen, waarbij de brandweerlieden gefoerageerd moesten worden. Nu deed de wagen dienst als Wurstmeister en de Bratwürsten vonden gretig aftrek. Opvallend was ook een fraaie Dodge uit Echt, bouwjaar 1947. Een doedelzakspeler stond op een Ford-brandweerauto, sirenes gilden. Een klein jongetje stak zijn vingertjes in zijn oren en kroop wat dichter tegen zijn genietende vader aan.

STAMVADER

Brandweervrouw Wendy Kiel uit Aalsmeer toonde vol trots haar zojuist aangeschafte Redbag voorzien van haar eigen naam. Brandweerhistoricus Gerard Koppens die de show aan elkaar gepraat had, stond bij het oudste model van de show: een spuit uit 1691, uitgevonden door de Nederlandse Jan van der Heijden (1637-1712). ,,Hij is de stamvader van de brandweer in de hele wereld", zei Koppens. ,,De oudste brandweerauto hier is die uit 1904 en de jongste uit 1991. Als ze 25 jaar oud zijn, mogen ze aangeduid worden als oldtimer. Door Jan van der Heijden is Nederland zo groot geworden op brandweergebied."

Ook aan de kinderen was gedacht met de Red Junior Playground met workshops, schminken en springkussens. Er was ook een speciaalbierproeverij en een groot podium waarop lokaal talent zeer verdienstelijk speelde. Zoals de Beatles-coverband The Elephants die toepasselijk 'Come Together' speelde.

De opbrengst van Red Classic was bestemd voor de Nederlandse Brandwondenstichting.

UITSLAG

De publieksprijs van Red Classic ging op Eerste Pinksterdag naar de Ford V8 (1937) uit Asten. Het meest originele team begeleidde een Ford V8 uit Sint-Michielsgestel. De mooiste brandweerauto was een Dodge (1947) uit het Limburgse Echt. Het meest authentieke team was De Brandspuit van 1691 uit Zelhelm.

OP DE FOTO'S: De stoet met 51 brandweervoertuigen maakte een korte parade door het buitengebied van Liempde en passeerde ook café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Op een van de klassiekers stond een doeldelzakspeler. Het Red Classic-festival trok jong en oud naar Classic Park in Boxtel. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding