Nelson de Kok (rechts) ontpopte zich zaterdag als een echte voetbalvirtuoos. Met zijn team dolde hij zo'n beetje alle pupillen van RKSV Boxtel.
Nelson de Kok (rechts) ontpopte zich zaterdag als een echte voetbalvirtuoos. Met zijn team dolde hij zo'n beetje alle pupillen van RKSV Boxtel. Foto: Peter de Koning

FEEST VAN HERKENNING OP REÜNIE MUNSELCLUB

RKSV Boxtel viert uitbundig jubileum

Zo'n vijfhonderd reünisten waren vrijdag naar de feesttent gekomen om geweldige anekdotes uit te wisselen, te genieten van een topband en om samen driekwart eeuw geschiedenis door te nemen. Boxtel - in de volksmond BOC - raakte met deze ouverture de perfecte snaar. ,,Onze jubileumcommissie is één verzameling toptalent", zei Pronk. ,,Ze verdienen een enorm applaus en hebben alles gedaan om een prachtfeest haalbaar én betaalbaar te laten zijn. Ook sportief willen we scoren door talentvolle spelers te laten doorstromen naar de selectie-elftallen. Tegelijkertijd hebben we oog voor het recreatieve en zijn we trots op de ontwikkeling van het dames- en meisjesvoetbal. Een volgend paradepaardje wordt het aan te leggen kunstgras."

Een reünie haalt alle mooie momenten moeiteloos terug. Driekwarteeuw komt in een oogopslag voorbij. Betty Schelle zei het namens de KNVB zo treffend: ,,Dit is een sprankelende club, die een grote maatschappelijke functie in Boxtel vervult." Ze reikte een KNVB-vlag uit en hoopte op veel sportiviteit en respect op de velden. De BOC-man van het jaar viel dit keer te beurt aan Ad van Gils. ,,Hij is geen kantinebeheerder geweest, maar voor de rest heeft hij alle functies binnen onze club vervuld", zei preses Pronk.

GLORIETIJD

Kitty van Osch-van der Heijden is inmiddels vijftig en moeder van twee kinderen. ,,Ik was 13 toen ik bij BOC begon. Meteen ben ik bij de dames ingedeeld. In een van de eerste jaren werden we al kampioen; toen onder leiding van wijlen Christ van der Heijden. Ik heb hier enorm genoten." Tien jaar voetbalde ze in het rood-wit. Toen werd de damesafdeling opgeheven. ,,Daarna heb ik nog tien jaar bij ODC gespeeld." Van Osch werd later tot twee keer toe getroffen door een herseninfarct. ,,Ik ben nog zeer geïnteresseerd in het spelletje. Zo'n reünie is fantastisch, het is erg gezellig", aldus de snelle voorhoedespeler van weleer.

Jan Kerssens is 63 jaar. Vanaf zijn negende – vroeger de leeftijd om met voetbal te beginnen – speelde hij in het rood-wit. Hij groeide op tegenover het Paulus Sportpark. Hij voetbalde tot zijn 23e bij BOC en maakte als jongen de glorietijd van het eerste elftal mee. ,,Samen met Adrie van Weert en Hans 'Puck' Smit hielden we balletjes hoog op het pleintje voor het sportpark voorafgaand aan de wedstrijden van het eerste. Adrie van Weert is het grootste talent dat BOC ooit had", zegt Kerssens beslist.

Adrie Voets is 77 jaar. ,,Ik beleef mijn BOC-tijd vanaf 1962 tot nu", vertelt hij. Voets fluit nog steeds jeugdwedstrijden. Hij scoorde in 1964 de enige Boxtelse treffer in de roemruchte wedstrijd tegen Vlissingen om het kampioenschap in de eerste klasse. Boxtel verloor met 3-1. Van 1962 tot 1968 maakte de snelle buitenspeler furore in het eerste. Hij was lang jeugdtrainer en leider.

Oud-trainers en oud-selectiespelers schudden elkaar tijdens de reünie de hand. Coaches als Jan Verel, Jan Toelen, Fred Smies, Ben van Griensven, Ben Hoek en Walter van Ommeren; ze waren er allemaal. Wout Koppens is 66. Hij is nu de vormgever van het dames- en meisjesvoetbal. ,,Die afdeling groeit weer als kool." Daar werpt Koppens al zijn ziel en zaligheid in. In het verleden maakte hij vooral furore als keeper. ,,Dit is én blijft mijn club. We moeten vele jongeren aan ons blijven binden. Op een speelse manier moeten we ze jong vertrouwd maken met de voetbalsport én BOC."

Mart Meulendijk (70) is een icoon binnen de Munselclub. ,,Als je in of aan de rand van het dorp woonde was je bij BOC." Meulendijk was 15 jaar toen hij in het eerste elftal debuteerde. ,,Ik was zestien seizoenen lang eerste elftalspeler en speelde daarna nog lang in het tweede. Meer dan twintig jaar was hij selectiespeler. In zijn laatste seizoen als speler in de hoofdmacht beleefde de verdediger zijn hoogtepunt. Onder Wim van der Plas werd hij op 17 april 1977 kampioen door een 0-1 overwinning in de voorlaatste wedstrijd van de competitie bij RKTVC in Tiel waar Ad Voets matchwinnaar werd. Hij begon in de jaren '60 als 'teruggetrokken midvoor'. Later werd hij vooral opgesteld als laatste man en back.

75 JAAR LID

De laatste dag van de jubileumdriedaagse stond net als vrijdag in het teken van de herinnering. Bij een bijeenkomst met oud-bestuursleden werd Jas Leijten gehuldigd voor het 75-jarig lidmaatschap van BOC; zo oud als de vereniging zelf.

Driekwart eeuw sportgeschiedenis vervloog in een boeiend weekend waarin werd gefeest, zoals dat alleen bij voetbalclub Boxtel kan. (Foto's: Gerard Schalkx, Peter de Koning en Marc Cleutjens).

Het team van Nelson de Kok nam enthousiast deel van de voetbalclinics in sportpark Munsel. Sommige oefeningen waren best lastig...
Frank van der Struijk (links) en Bjorn van de Langenberg geven voetballes.
Wolter Kroes vermaakt het publiek in een bomvolle feesttent.
Captain Sander Heesakkers (rechts) wordt begroet door Mario van der Ende.
Memories: Theo Karssemakers, Jeroen Meulendijk, Gerty Voets, Wilbert v.d. Plas, Sjefke Schalkx, Ties Pronk en Gerard Verhoof.