Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Gelmelzwaaiers

Hoogstraten in

processie Boxtel

Wie de heilig Bloedprocessie in Hoogstraten ooit heeft bezocht - deze trekt jaarlijks twee opeenvolgende zondagen door de Vlaamse stad - kent ze beslist: de Gelmelzwaaiers. Vendeliers die hun vaandels huizenhoog de lucht in slingeren... en weer opvangen. Zondag 22 mei doen ze mee aan de Heilig Bloedprocessie in Boxtel.

Het is een aardige traditie aan het worden, de uitwisseling tussen de Heilig Bloedstichting in Boxtel en het Bloedcomité dat in Hoogstraten actief is. De voorbije jaren worden over en weer bezoekjes afgelegd en gemeentebestuurders steken nogal eens de grens over om de processie in Boxtel of Hoogstraten te bewonderen.

Dit jaar is ervoor gekozen om de Gelmelzwaaiers naar Boxtel te halen. Ze worden op Drievuldigheidszondag ontvangen in de pastorie van de Heilig Hartparochie op Duinendaal en vertrekken na de lunch richting de Burgakker om op te stellen voor de ommegang. In de stoet krijgen ze een plekje juist voor het Heilig Bloedschrijn.

De vendeliers nemen ook deel aan de slotplechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek en zullen om 17.00 uur een optreden verzorgen op de Markt. Dit wordt muzikaal ondersteund door een van de Boxtelse muziekgezelschappen. Burgemeester Mark Buijs biedt de Belgen nadien een diner aan in restaurant De Waag om zijn dankbaarheid te tonen voor hun komst naar Boxtel.

De delegatie uit Hoogstraten bestaat dit jaar naast de Gelmelzwaaiers onder meer uit de burgemeester en de schepenen van de Vlaamse stad, waar de Boxtelse bloeddoeken al eeuwenlang bewaard worden.