Bam! Michael van Gerwen scoort weer belangrijke punten in de ontmoeting met Phil Taylor. (Foto's: Lawrence Lustig/PDC).
Bam! Michael van Gerwen scoort weer belangrijke punten in de ontmoeting met Phil Taylor. (Foto's: Lawrence Lustig/PDC). Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE DARTER IS PUBLIEKSTREKKER TIJDENS EERSTE PREMIER LEAGUERONDE OOIT IN NEDERLAND

Echt alles draait om Michael van Gerwen in Ahoy...

PETER DE BEKKER

Alexandra Palace in Londen, Winter Gardens in Blackpool… Michael van Gerwen kijkt er niet meer van op in grote, volle zalen te darten. Maar gooien in een uitverkocht Ahoy deed hem wel toch wat. ,,Dit is toch heel anders", vertelde de oud-Boxtelaar nadat de Premier League donderdagavond voor het eerst plaatsvond in Rotterdam. ,,Het is subliem om voor je eigen publiek te spelen. Dit maakt me trots."

Het was negen jaar geleden dat er nog eens zo'n groot dartstoernooi werd gehouden in Nederland. In 2007 had je nog de International Darts League in Nijmegen en het toernooi om de World Darts Trophy in Utrecht. Daarna werd het stil op dartsgebied in Nederland. ,,Het darts zat destijds in een neerwaartse spiraal", legt Van Gerwen uit. ,,Dan moet je het rustig weer opbouwen. De PDC is begonnen met Euro Tour-toernooien in Nuland en Veldhoven en de Masters in Venray. Nu zijn mensen weer hongerig." Hij wijst naar de kaartverkoop. ,,Ahoy was voor deze Premier League-ronde binnen 47 minuten uitverkocht. Voor darts! Wie had dat ooit gedacht?"

ZINGEN

In 2006 maakte Van Gerwen zijn debuut op het wereldpodium. Tijdens de International Darts League reikte hij meteen tot de halve finale. Toen was hij een jong jochie, nu de wereldster. Aan de Premier League doen alle grote namen mee van de PDC, maar veruit de meeste aandacht gaat uit naar de oud-Boxtelaar. Dat blijkt tijdens het persmoment dat de PDC een dag voor het toernooi inruimt. Alle grote media zijn present en iedereen wil hém. Van RTL 7 tot de Telegraaf en Radio 538.

Van Gerwen is relaxed. Hij nipt aan een glaasje water en vertelt enthousiast over zijn belevenissen. Onder meer over het dartstoernooi op Gibraltar, dat hij een weekend eerder won. Zoals zoveel toernooien. Hij glimlacht op de opmerking dat hij eigenlijk niets te winnen heeft in Rotterdam, omdat hij al zeker is van een plek in de halve finale van de Premier League. ,,Ik wil álles winnen", zegt hij met een ondeugende blik. ,,Al is het met zingen…"

Dartsverslaggever Arjan van der Giessen van RTL 7 heeft respect voor de manier waarop Van Gerwen met alle aandacht omgaat. ,,Hij doet dit ontspannen en professioneel. Dit toont hoe hij gegroeid is als mens. Hij is cool. Dat is geen act."

APOTHEOSE

Waar Ahoy woensdag nog een oase van rust is, heeft het evenementencentrum een dag later veel weg van een voetbalstadion. Voor de ingangen van Ahoy staan meterslange rijen, 10.000 dartsliefhebbers zijn in het oranje naar Rotterdam gekomen. Het lijkt wel een voetbalinterland. Aangekomen in de zaal zorgt het publiek voor een orkaan van geluid. Opgewonden klinkt het 'Oooohhh, Michael van Gerwen' door Ahoy.

De wedstrijd van 'MVG' is logischerwijs aan het eind van de avond gepland, als ultieme apotheose. Want de affiches Raymond van Barneveld-Peter Wright en Gary Anderson-Adrian Lewis zijn mooi, maar tegen een duel Van Gerwen-Phil Taylor kan niets op. De beste darter van dit moment tegen de zestienvoudig wereldkampioen, de legende uit Stoke-on-Trent.

En Van Gerwen en Taylor bieden het publiek wat verwacht wordt: spektakel. Van Gerwen is scorend de betere, maar laat in het begin van de wedstrijd kansen liggen tijdens het uitgooien. Daardoor gaat het duel acht legs lang op en neer. Fans nagelbijten, zuchten, steunen en schreeuwen het uit. Helemaal als de oud-Boxtelaar na negen darts 164 uitgooit op bullseye en zorgt voor een break.

Maar Taylor laat zich niet gek maken. Als 'Mighty Mike' een leg later een pijl mist op dubbel twintig, straft de Engelsman dat meteen af: 5-5. De elfde leg moet 'The Power' toch weer aan Van Gerwen laten. Die is daarmee verzekerd van een punt en de eerste plaats in het klassement. Maar de nummer één van de wereld wil meer. Hij wil voor het eigen publiek de grote meester verslaan. Een 174-score helpt hem meteen op weg. Een 180 maakt zelfs een negendarter mogelijk. De Oranjefans gaan uit hun dak, maar de perfect leg komt er niet.

Een beurt later bezorgt de dubbel zestien Van Gerwen alsnog wat hij wil: een zege op Taylor in eigen huis.

Sportpaleis Ahoy' was gevuld met tienduizend fans die Michael van Gerwen hartstochtelijk aanmoedigden. Ook veel Boxtelse liefhebbers hadden kaartjes voor de bijzondere dartswedstrijd.
,,Dit is grandioos. Spelen in zo'n atmosfeer had ik niet durven dromen toen ik vroeger in Boxtel wedstrijden gooide.