Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Workshop dirigeren: 'Al stamp je op de grond'

Wie wordt de MaEschtro van Esch?

CARRY DIRKX

Wie wordt de beste amateurdirigent van Esch? MariJanne van Schijndel, Anton van Grinsven en Wil van Gemert gaan zaterdag 11 juni de strijd aan om deze titel. Die avond gaan ze 'op de bok' bij fanfare Sint-Willibrordus en nemen de rol van dirigent op zich. In aanloop naar dit evenement, getiteld MaEschtro, krijgen de kandidaten een workshop van Robbie Snoek, vaste dirigent van het fanfareorkest. Wil van Gemert was zaterdag aan de beurt.

,,Hoe zou jij het orkest laten zien dat ze hard moeten spelen?", vraagt Robbie Snoek aan Wil van Gemert. Hij wacht het antwoord niet af, maar steekt zijn linkervuist krachtig zwaaiend in de lucht. ,,Zo, bijvoorbeeld. Je moet overtuigend zijn, duidelijk en zelfverzekerd. Alsof je kleuters een boek voorleest." Snoek pakt het muziekstuk erbij dat Van Gemert gaat dirigeren. ,,Kijk, hier gaat het van Tájtatatájtata PATS!" - hij kijkt er grimmig bij - "en dan weer zachtjes: Tiedadadááá" - en zijn blik wordt lieflijk. ,,Je moet pro-


Zeldzame
boomkikker
in Kampina

Natuurgebied Kampina heeft er een zeldzaam dier bij: de boomkikker. Het dier kwam nog niet op de Kampina voor. Experts vermoeden dat de boomkikker vanuit De Mortelen naar het gebied is getrokken.

Eind vorige eeuw ging het bergafwaarts met de boomkikker, waardoor deze dieren op diverse plekken opnieuw zijn uitgezet. Zo ook in natuurgebied Mortelen. De boomkikker is een kleine grasgroene kikker die uitstekend kan klimmen. Met zijn zuignapjes aan het einde van vingers en tenen kan hij zich goed vasthouden aan bomen. ,,Mannetjes hebben een hele grote kwaakblaas en vanaf half april geven ze luidruchtige concerten om indruk te maken op de vrouwtjes", vertelt Erwin de Hoop, boswachter bij Natuurmonumenten op zijn flanken heeft de boomkikker een bruine band.

Natuurmonumenten is blij met de komst van deze glanzende, groene amfibie. De Hoop: ,,Het is een teken dat het goed gaat met de boomkikker. We gaan kijken of meerdere dieren de oversteek vanuit de Mortelen hebben gemaakt. De kans dat er meer gaan komen, is groot." De boomkikker heeft baat bij rust, dus Natuurmonumenten vertelt niet waar de boomkikker is gespot.

beren je bloot te geven aan de muziek en uitstralen wat er gebeurt. Met je mimiek, met bepaalde bewegingen. Het maakt niet uit: al stamp je op de grond. Als het maar overtuigend is. Nooit twijfelen aan jezelf."

STREEPJES EN BULTJES

Van Gemert neemt rustig alle informatie in zich op, een dirigeerstokje in zijn hand. ,,Ik ben totaal niet muzikaal", zegt hij. ,,Ik heb dan ook geen idee waar ik aan begonnen ben. Het notenschrift ziet er voor mij uit als een hoop streepjes en bultjes. Maar ik vind het leuk om iets te leren; om een uitdaging aan te gaan. En het is mijn kans om voor een groep geweldige muzikanten te staan." Tijdens de workshop leert hij hoe hij het orkest moet 'aanzetten' en laten stoppen. Dat is al moeilijk genoeg, vindt Snoek. ,,Mij lukt het af en toe ook niet", lacht hij.

Van Gemert zwaait wat onwennig met het dirigeerstokje, maar heeft er alle vertrouwen in. ,,Ik ga een mooi stukje muziek maken met de fanfare", zegt hij. ,,Ik weet nu goed waar ik op moet letten. Het is belangrijk dat ik het muziekstuk goed leer kennen, dus ik ga thuis heel veel luisteren." Hij heeft zijn eigen ideeën over wat hij 11 juni gaat doen. ,,Ik denk dat ik rustig blijf, en vooral feeling probeer te krijgen met de groep. Dat lijkt me belangrijk." Snoek is het met hem eens: ,,De groep moet op je vertrouwen en met je meegaan. Je moet er stáán."

De drie kandidaten dirigeren 11 juni allemaal een ander muziekstuk. Het zijn bekende (licht)klassieke werken, van Strauss tot Leichte Cavalerie. De kandidaten gaan ter voorbereiding nog twee keer repeteren met het orkest. ,,Want het is een leuk en grappig project, maar het moet ook gewoon een goed concert worden", zegt Snoek. Met dit anders-dan-anders concert hoopt de fanfare ook een (deels) nieuw publiek te trekken. De avond begint om 20.00 uur in dorpshuis De Es. De toegang is gratis.

FOTO ONDER: De drie deelnemers aan MaEschtro krijgen privéles van Robbie Snoek, vaste dirigent van fanfare Sint-Willibrordus. Wil van Gemert (rechts) was zaterdag aan de beurt. (Foto: Peter de Koning).


Culinair genieten

in Lennisheuvel

op zondag 29 mei

Lekker Lennisheuvel is de naam van een nieuw culinair evenement dat zondag 29 mei voor het eerst in het kerkdorp zal worden gehouden. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom in natuurpark Boscheind.

Tijdens Lekker Lennisheuvel presenteren ondernemers hun assortiment. Naast culinaire hapjes en drankjes omvat Lekker Lennisheuvel een aantal extraatjes, zoals muziek van blaasorkest Noottoestand en Francien van de Moosdijk. Daarnaast draait deejay Steph platen en wordt voor kinderen een luchtkussen opgeblazen.