REGIO BIEDT PLEK AAN 1.200 VLUCHTELINGEN

Plan Meierij-gemeenten voor opvang asielzoekers

Burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel heeft namens meerdere Meierij-gemeenten – waaronder ook Boxtel – het plan van aanpak bekend gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. 'Eenheid in verscheidenheid' is het motto van het plan, dat vrijdagochtend is gelanceerd en voorziet in de opvang van welgeteld 1.158 asielzoekers.

Eerder vorige week werd al duidelijk dat Boxtel zich gaat inzetten voor de opvang van 150 minderjarige vluchtelingen; de gemeente heeft expertise op dit gebied sinds veertig Eritrese meisjes worden opgevangen en begeleid.

De Meierij-gemeenten hebben thans een gezamenlijk plan gemaakt voor de opvang van asielzoekers. Alle Brabantse gemeenten hebben hiervoor een taakstelling gekregen. Dit plan is daar het antwoord van de Meierij op. Boxtel, Haaren, Heusden, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught kunnen samen bijna twaalfhonderd vluchtelingen opvangen, zo meldde burgemeester Pommer vrijdagochtend. Die plekken kunnen in 2016 en in de loop van 2017 beschikbaar komen.

Pommer: ,,Alle Meierij-gemeenten hebben onderzocht welke plekken beschikbaar zijn voor opvang van asielzoekers. Daar hebben we ons sinds eind maart extra voor ingezet. We zijn al een heel eind. Nu willen we ook de laatste 160 plekken nog zien te realiseren. Daar hebben we ideeën over, maar die moeten we nog verder uitwerken."

AFWIJKEN

De provincie heeft in de taakstelling aan iedere gemeente een aantal asielzoekers en statushouders gekoppeld. De Meierij-gemeenten hebben afgesproken om er samen voor te zorgen dat deze mensen een plek krijgen, zo stelt Pommer. Van het aantal dat de provincie aan een gemeente heeft toebedeeld, kan worden afgeweken. Uitgangspunt hierbij is wel dat de mate van opvang en woonruimte passend moet zijn in de omgeving.

Iedere gemeente betrekt haar inwoners op eigen wijze over de keuzes die de colleges aan hun gemeenteraad voorleggen. In het plan van de Meierij is ook gekeken naar de mogelijkheden om statushouders te huisvesten.

De verwachting is dat de gemeenten samen voldoende woonruimte kunnen bieden om aan die taakstelling te voldoen.

SNELLE INTEGRATIE

Een belangrijk onderdeel van het plan is integratie. De Meierij wil asielzoekers sneller laten integreren dan nu het geval is door in te zetten op werk, onderwijs en sociale contacten. De komende twee jaar gaan de gemeenten ook op dit gebied samenwerken. Vanuit de gedachte dat een regionale aanpak lokaal succes kan opleveren.

Alle provincies in Nederland hebben van het rijk een taakstelling ontvangen voor de opvang van asielzoekers. Commissaris van de koning Wim van de Donk heeft eerder al aangegeven dat het de Brabantse gemeenten met de huidige aanpak niet gaat lukken om dit te realiseren. Daarom wil hij dat iedere subregio met een plan van aanpak komt. Die vraag heeft hij 31 maart aan alle colleges gesteld. Het plan van aanpak is een antwoord op de vraag van Van de Donk.

MINDERJARIGEN

De presentatie van het plan van aanpak 'Eenheid in verscheidenheid' was een vervolg op de bekendmaking van burgemeester Mark Buijs dat Boxtel zich gaat inspannen voor de opvang van 150 minderjarige vluchtelingen. Kleinschaligheid en integratie zijn ook hierbij uitgangspunten. ,,Ik ben blij dat we de mogelijkheid krijgen om datgene te doen waarin we ons hebben bekwaamd. We zijn immers bekend met deze doelgroep", zei Buijs vorige week nadat hij groen licht had gekregen voor zijn Boxtelse aanpak.

Net als alle andere gemeenten in Noord-Brabant kreeg ook Boxtel recent een extra taakstelling om vluchtelingen op te vangen. Op basis van deze Brabantse aanpak is het aantal van 150 vluchtelingen vastgesteld. ,,We hebben al eerder aangegeven dat we graag onze verantwoordelijkheid willen nemen, maar wel op een manier die past in de samenleving", legde Buijs uit. Hij doelt hiermee op scholing, wegwijs in de normen en waarden van Nederland, begeleiding naar een baan en investeren in een netwerk voor vluchtelingen.

Buijs gaf aan dat de vluchtelingen worden verdeeld over meerdere plekken, minimaal vier. ,,Door kleinere opvanglocaties in te richten, creëer je draagvlak in de Boxtelse gemeenschap en dat zorgt voor een goede integratie."